בשנים האחרונות עלתה המודעות לאנדומטריוזיס, מחלה גינקולוגית כרונית שפוגעת בכ-10 אחוזי מאוכלוסיית הנשים והנערות. אבחון המחלה נותר מורכב, ובישראל היא מאובחנת באיחור ממוצע של כ-11 שנים. התלונה המרכזית בקרב נשים הסובלות מהמחלה היא כאבי וסת קשים וכאבי אגן סביב הווסת או באופן כרוני, אך יכולים להופיע גם תסמינים רבים נוספים כמו כאבי ביוץ קשים, קשיי פוריות והפרעות במערכת העיכול. כעת מתברר כי נשים רבות סובלות גם מכאבי ראש קשים ומיגרנות. בעמותת אנדומטריוזיס ישראל טוענים למודעות נמוכה של הרופאים לקשר בין המחלה למיגרנות, שמוביל לטיפול פחות יעיל, ולכך שיש פחות אפשרויות טיפול לבחירת המטופלת.
"במשך שנים חשבתי שהכאבים שלי קשורים למערכת העיכול, אבל אז אובחנתי עם אנדומטריוזיס. זו הייתה הפעם הראשונה שנחשפתי למחלה", מספרת אור גולני בת ה-35, שאובחנה עם אנדומטריוזיס לפני כשלוש שנים. לצד התסמינים הגינקולוגיים והכאבים הכרוניים, היא מעידה כי החלה לסבול גם מכאבי ראש חזקים ומשתקים. "תמיד סבלתי מכאבי ראש, אבל המחלה החמירה אותם". לטענתה, הרופאים לא זיהו את הקשר בין השניים, וייחסו את הכאבים שלה למחסור בשעות שינה ולתזונה לא מטיבה. "בהמשך הם אמרו לי שייתכן שהכאבים נגרמים מעבודה מרובה מול המסך או אפילו משרירי קרקפת תפוסים, ובעצם מה לא".
רק לאחר תקופה ארוכה שבה סבלה מכאבים, התחוור לגולני כי קיים קשר בין כאבי הראש למחלה. "זה היכה בי פתאום. התחלתי לעקוב אחרי כאבי הראש העזים, שלרוב הם בצד שמאל, כאב חד באזור הגבה, ופתאום קלטתי שהם לגמרי מסונכרנים עם המחזור החודשי שלי, לרוב עם הביוץ. כך הבנתי שזה תסמין נוסף של אנדומטריוזיס".
עם זאת, בשל המודעות הנמוכה של הרופאים לתופעה, המשיכה גולני לסבול מכאבים ונותרה ללא טיפול מתאים, "גם הכדורים השונים שניסיתי נגד מיגרנות לא עזרו לאורך זמן. אלה כאבי ראש משתקים, זו מציאות נוראית. הכאבים תמיד מופיעים כשאת לא מוכנה, באופן פתאומי. נאלצתי לסבול מכאבים עזים משום שהרופאים לא היו מודעים לקשר של המחזור החודשי ולעובדה שכאבי ראש הם תסמין של המחלה". לדבריה, התקפי המיגרנות פגעו גם בתפקודה בעבודה. "כבעלת עסק עצמאי זה פשוט השבית לי ימים שלמים. נאלצתי לבטל ימי עבודה, להזיז פגישות עם לקוחות, לשחרר' לקוחות קיימים, כי פשוט לא הצלחתי לתת להם את המענה המיטבי". רק לפני כשנה הגיעה למומחה בתחום שאמר לה מפורשות כי מדובר במיגרנה שהיא "לגמרי תסמין של אנדומטריוזיס", ואישש את חששותיה".
"הכאבים תמיד מופיעים כשאת לא מוכנה, באופן פתאומי. נאלצתי לסבול מכאבים עזים משום שהרופאים לא היו מודעים לקשר של המחזור החודשי ולעובדה שכאבי ראש הם תסמין של המחלה"
אור גולני
90 אחוז מהחולות סובלות מכאבי ראש חזקים
גולני היא לא היחידה. ממצאי סקר שנערך בעמותת אנדומטריוזיס ישראל לפני כשנתיים בקרב כ-2,000 נשים המתמודדות עם אנדומטריוזיס חשפו כי 90 אחוז מהחולות במחלה סובלות מכאבי ראש חזקים וממיגרנות חמורות, 48 אחוז דיווחו שהכאבים פוגעים בתפקוד שלהן ברמה גבוהה מאוד. עוד נמצא כי 79 אחוז מהנשים שמתמודדות עם אנדומטריוזיס נטלו בתקופת זמן מסוימת גלולות משולבות או על בסיס פרוגסטרון, הנחשבות לקו טיפול ראשון במחלה, ועם זאת עלולות להחמיר מיגרנות וכאבי ראש. באופן מפתיע, רק 34 אחוז דיווחו שהגלולות היו בעלות אפקט טיפולי חיובי משמעותי באנדומטריוזיס. בעמותה טוענים כי ייתכן שהנתונים הנמוכים קשורים בין השאר גם להחמרת המיגרנות והכאבים הקשים שהתלוו לתופעה.
"כיום, לאור העובדה שאני אחרי היריון ולידה ומניקה, הטיפולים שאני יכולה לקחת מצומצמים. אני מתרגלת יוגה ונשימות, מכבה את האור, מניחה רטייה קרה על המצח, ולפעמים פשוט ממשיכה כי אין ברירה עם שני ילדים", מספרת גולני.
"לאישה הסובלת ממיגרנות תכופות וקשות, ובייחוד במיגרנות עם סימני אאורה, אסור לתת גלולות למניעת היריון שמכילות אסטרוגן. זה פוגם ומפחית משמעותית מארסנל הטיפול שלנו באנדומטריוזיס"
ד"ר אושרי בראל
ד"ר אושרי בראל, מנהל מחלקת נשים והמרפאה לאנדומטריוזיס, בית החולים הציבורי אסותא אשדוד, מסביר כי "בניגוד לדעה הרווחת, המחלה לא מתבטאת רק בכאבי מחזור או תסמינים גינקולוגיים. היום אנחנו יודעים שמיגרנות וכאבי ראש נפוצים הרבה יותר בקרב מתמודדות עם המחלה". לדבריו, אלה החוות התפרצויות של מיגרנה נאלצות להתמודד עם אתגר כפול, משום שהצוותים הרפואיים "לא תמיד מודעים לקשר בין מיגרנה לאנדומטריוזיס". עוד הוא מוסיף כי "קו הטיפול הראשון למחלה, שהינו מתן גלולות למניעת היריון, עלול דווקא להחמיר את המיגרנות. לאישה הסובלת ממיגרנות תכופות וקשות, ובייחוד במיגרנות עם סימני אאורה (מיגרנה שבה המטופלים רואים לנגד עיניהם כתמים שחורים או הבזקי אור), אסור לתת גלולות למניעת היריון שמכילות אסטרוגן. זה פוגם ומפחית משמעותית מארסנל הטיפול שלנו באנדומטריוזיס. מבחר הטיפולים קטן יותר וכולל תכשירים כמו התקן משחרר פרוגסטרון, או תרופות שמכילות פרוגסטרון בלבד במינון נמוך, וללא אסטרוגן".
גולני מבקשת להעלות את המודעות לתופעה הן בקרב הנשים שסובלות מהמחלה והן בקרב הרופאים. "על אף השכיחות הגבוהה של מיגרנות בקרב מי שמתמודדות עם המחלה, הרופאים לרוב לא ישאלו על התסמין הזה ועל התקופות שבהן הוא מתפרץ. חשוב שנשים שסובלות מאנדומטריוזיס ידעו שכל כאב שהן חוות, ובטח כאבי ראש ומיגרנות, עלול להיות קשור למחזור החודשי ולמחלה. אני מציעה להן לנהל טבלת כאב, שמאפשרת לעקוב היכן מופיע הכאב, באיזו תקופה מגיעים הכאבים, איזה סוג כאב ומה התדירות שלו, וכך יוכלו לקבל את המענה הטוב ביותר". בשל השונות של התסמין והמורכבות בטיפול, בעמותת אנדומטריוזיס ישראל משיקים בימים אלה טופס ייעודי למעקב אחר תסמיני כאבי הראש והכנה לפגישה עם רופא מומחה.