תחלואת החורף בשיאה: לאחרונה דיווחנו כי השפעת מתגברת ובינתיים אף הספיקה לגבות את חייהן של שתי צעירות וכן ילדה בת 5. השלוש סבלו ממחלה קשה ונפטרו בשל הסיבוכים שנגרמו ממנה.

רבים מהפונים להתייעצות עם רופא בקהילה, מתלוננים בימים אלה על כאב גרון, לעיתים מתמשך. ד״ר נטע אלון שליב, מומחית ברפואת המשפחה, מנהלת בכללית מחוז ירושלים, מאשרת כי אכן לאחרונה פונים יותר מבוגרים וכן ילדים למרפאות, ומתלוננים על כאבי גרון, שלעיתים מלווים בשיעול ולעיתים לא. היא מציינת כי במרבית המקרים הגורם לכאבים הוא מחלה ויראלית. "שפעת למשל, היא מחלה שעלולה להוביל לכאבי שרירים, לחום וגם לכאבי גרון", היא מציינת.

אולם, לדבריה ישנן מחלות נוספות שעלולות לגרום לכאבי גרון. "מה ששכיח עכשיו למעט שפעת, זה בעיקר וירוסים ממשפחת האדנו-וירוס (Adenovirus), פרה-אינפלואנזה וגם וירוס ה-RSV העלול לסכן בעיקר ילדים ובעלי מערכת חיסון מוחלשת. דווקא סטרפטוקוק הוא חיידק פחות שכיח עכשיו, והוא עלול להופיע לאורך כל השנה. אף שאנחנו הרופאים לא תמיד יודעים לומר באיזה וירוס מדובר, לפי נתונים שהצטברו, נראה כי מרבית התחלואה כרגע נובעת משפעת מסוג A ו-B. יש לציין כי השנה מדובר בשפעת אלימה יחסית".

מה עושים כשכואב הגרון?

לדבריה, כשכואב הגרון ניתן לבצע משטח גרון ביתי לאיתור סטרפטוקוק, שאותו ניתן לרכוש ללא מרשם בכל בית מרקחת, ואם מדובר בכאב חמור שמלווה בחום ובקשיים בעת הבליעה, מומלץ לגשת לרופא וייתכן שיישקל מתן אנטיביוטיקה. "חשוב לציין שגם CMV – מחלה ויראלית, עלולה להתבטא בתסמינים דומים לאלו שמתרחשים כתוצאה מסטרפטוקוק, וכיוון שזו מחלה ויראלית אנטיביוטיקה לא תעזור ולכן היא אינה מומלצת במקרה כזה. לכן, חשוב מאוד להתייעץ עם רופאים לפני ששוקלים ליטול אותה".

כאב גרון (צילום: Nikodash, Shutterstock)
לרוב מדובר במחלה ויראלית | צילום: Nikodash, Shutterstock

אגב, היא מציינת כי סטרפטוקוק לרוב אינו מלווה בשיעול ולכן אם אתם סובלים מכאבי גרון ומשתעלים – סביר להניח שאינכם סובלים מהחיידק.

לסיום מבהירה ד"ר אלון שליב את הצורך להתחסן לשפעת. "חשוב לזכור שמדובר במחלה שעלולה לסכן. במקרים מסוימים היא עלולה להוביל לדלקת ריאה ואף לדלקת קרום המוח וכפי שראינו – גם למוות. הבעיה היא לא רק שאנשים לא מתחסנים, אלא שגם הסביבה שלהם לא מתחסנת, מה שתורם אף יותר לעלייה בגרף התחלואה הכללי וכך גם לעלייה בסיכוי להידבק. עדיין לא מאוחר להתחסן, ואני מציעה גם למי שכבר חלה בשפעת לגשת לעשות את זה כיוון שהחיסון מכיל מספר זנים, לכן אם מישהו חלה בזן מסוים החיסון יכול לעזור לו להימנע ממחלה בזן אחר". הד"ר מציינת כי ניתן להתחסן לאחר מחלה, ברגע שכבר לא סובלים מחום.

בשורה תחתונה - אם אתם חולים, הקשיבו לרופאה והישארו בבית – שתו הרבה, נוחו ובעיקר הימנעו ממפגש עם אנשים מבוגרים. "אם בכל זאת חייבים לצאת מהבית חשוב לעטות מסכה כדי למנוע הדבקה מיותרת", ממליצה ד"ר אלון שליב.