דמנציה היא מצב קוגנטיבי שנגרם כתוצאה מכל מיני סוגי מחלות, כשהנפוצה ביניהן היא אלצהיימר. בפרק האחרון של "מאסטר שף" (פרק אודישנים אחרון בשבת, אחרי החדשות, קשת 12), סיפר המתמודד עומרי קאופמן על מחלת הפרקינסון שהרגה את אביו. "הוא היה ממש חולה, 20 שנה היה לו פרקינסון והשנים האחרונות היו ממש קשות. הוא היה הבן אדם הכי חכם שהכרתי ולראות אותו הופך לילד קטן זה קשה", שיתף וגרם למסעדנית רותי ברודו לחשוף את מחלת האלצהיימר איתה התמודד אביה.
"לאבא שלי היה סוג של אלצהיימר", שיתפה והמשיכה: "הוא גם הפך להיות ילד קטן, אבל לנו זה היה פתאום קל יותר לאהוב אותו. הוא היה איש מריר וקשוח ופתאום הוא נהיה מצחיק". הסיפור האישי והמרגש של ברודו הוא מנת חלקם של לא מעט אנשים שנאלצים לראות את קרוביהם נאבקים במחלה שפוגעת בצורה קשה בתפקוד ובזיכרון של בני הגיל השלישי וגם צעירים יותר.
ד"ר רועי ורונה, מומחה לרפואה פנימית וגריאטריה (קופת חולים כללית, מחוז שומרון-שרון) אשר בשיחה עם mako שיתף על מהלך המחלה הנפוצה, חלק מהסימנים המקדימים שלה, הדברים שאפשר לעשות למען מי שקרוב אלינו ומתמודד איתה, וגם - הקשר המפתיע במיוחד שלה לאוכל.
מסתבר שהאוכל משחק תפקיד משמעותי וחיובי אצל אנשים שלוקים בדמנציה, כל עוד משתמשים בו בצורה הנכונה. "חלק מהמטופלים שסובלים מדמנציה אשר נגרמת עקב מחלת האלצהיימר, מגיעים למצב של דמנציה מתקדמת וכחלק מזה הם נכנסים לעולם משל עצמם", מסביר ד"ר ורונה ומוסיף: " זה חלק ממנגנון ההגנה של הגוף כי הוא איבד קשר למציאות ולמקום שבו הוא נמצא. המוח שלו חוזר אל התקופה שהוא הכי זוכר, שהיא בדרך כלל הילדות. הדרך היחידה להגיע אליהם ולתת להם סוג של אושר או נחמה, זה על ידי הדברים שהם הכירו מהילדות. יש לי מטופלים שגדלו על המטבחים המרוקאים והתימנים, אז אם שמים להם קצת כורכום או חוואיג' זה מחזיר אותם אחורה. יש אנשים שלוקחים אותם לשמוע זמירות של בית כנסת והם מתחילים לחייך ולהתחבר למשהו שם שהם מזהים ומכירים".
איך מזהים תסמינים מקדימים של דמנציה כתוצאה מאלצהיימר?
"ישנם מחקרים מאוד מעניינים שנעשים בעולם. אחת מהטענות היא שכל הנושא של ירידה קוגנטיבית ומחלות שקשורות לזה מתפתחות באזור גילאי ה-40 ולא בזקנה. זה מתחיל בדרך כלל בפגיעה קלה בזיכרון בעיקר לטווח הקצר ומשם מתקדם לבעיות בתפקוד. ככל שהמחלה מתקדמת הם מתחרים זה בזה על מי נפגע יותר".
איך אפשר לעזור לבן משפחה או חבר קרוב שמתמודד עם המחלה?
"לדאוג לו לאיכות חיים ולאו דווקא כמות. סביבה עוטפת וחמה, לתת לו לעסוק בתחביבים שלו, כמה שיותר משפחה וחברים סביבו כל הזמן. אם צריך לקחת למועדון, אז לעשות את זה".