תפנית בסיפור ההידרוקסיכלורוקווין, התרופה המקודמת בעוז על-ידי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לטיפול בקורונה, בניגוד להסכמה ברוב הקהילה המדעית: אתמול (ד') פורסמה ביקורת חריפה שחשפה 'חורים' באחד המחקרים העיקריים שהציגו את סיכוני התרופה. המחקר פורסם בכתב-העת המוביל The Lancet והראה כי החולים שטופלו בתרופה דווקא נפטרו בשיעורים גבוהים יותר. כעת, עולות שאלות לגבי המחקר.
מחקר זה הוא לא היחיד שהעיד על בעייתיות בתרופה שמקדם טראמפ, אך כיוון שבמחקר זה נמצאו לא רק חוסר יעילות אלא גם סיכון, הוא הכריע לכאורה את הכף, והוביל להפסקה של ניסויים קליניים בתרופה, בין היתר ניסוי של ארגון הבריאות העולמי. כעת הארגון מצהיר כי יפתח את הניסוי מחדש.
מאז פורסם המאמר ב-22 למאי, הוא נמצא תחת ביקורת. עשרות מדענים חתמו על מכתב שנשלח ל-Lancet בו נטען כי על כתב-העת לבחון מחדש את תוצאות הניסוי. את מחאת המדענים הוביל החוקר הצרפתי ד"ר דידייה ראול, שערך בעבר מחקר שתמך בתרופה, וזוכה בעצמו לביקורת. אין פלא שראול ירצה לקעקע את אמיתות המחקר ב-Lancet, אשר ממצב אותו כמי שמקדם תרופה קטלנית, אך גם מדענים רבים אחרים שאינם מגיעים מהפוזיציה הזו, חתמו על המכתב.
אילו בעיות הם ראו בניסוי? המידע למחקר ב- Lancet סופק על-ידי חברה אמריקאית פרטית בשם Surgisphere , אשר סיפקה לכאורה מידע מ-96 אלף חולי קורונה, מהם 15 אלף שטופלו בהידרוקסיכלורוקווין, והיתר קבוצת ביקורת. החוקרים החתומים על המחקר הם חוקרים מאוניברסיטאות ובתי חולים מובילים, אבל הם לא אספו את המידע, אלא רק ניתחו מידע שהחברה הפרטית סיפקה להם.
לדברי החוקרים שהעבירו את הביקורת על המאמר, מאוד קשה להאמין שהחברה הצליחה להשיג מידע ממספר כה גדול של חולים. כשתושאלה החברה לגבי אילו בתי חולים סיפקו את הנתונים, היא שינתה כמה פעמים פרטים בתשובותיה. שאלות דומות עלו לגבי בשני מחקרים אחרים בתחום הקורונה, שהתבססו על מאגר המידע של Surgisphere.
הכתבה פורסמה במקור באתר גלובס.