חג הפסח בפתח, ועבור מי שמחמיר ומקפיד על כשרות לפסח גם ברכישת תרופות, בדקנו עם המומחים מהן בעצם תרופות כשרות לפסח, ומה עוד חשוב לדעת בנושא.
נסביר קודם כי למעשה אין שינוי מיוחד שמפעלי התרופות מבצעים בהקשר רכיבי התרופות לקראת החג. שמעון קוסוביץ', רוקח אחראי ומנהל בית מרקחת מכבי פארם, מודיעין עילית מסביר כי "בד"צ העדה החרדית מעניקים לתרופות אישור כשרות לפסח למשך כל השנה, לפי תנאי הייצור של אותן תרופות בזמן שגרה במפעלים, שהם נקיים וסטריליים, ועוברים ניקוי יסודי בין מוצר למוצר. כלומר, שאין חשש לחדירת חמץ".
דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים מוסיף כי "תרופות שאינן עומדות בדרישות הכשרות לפסח, ככל הנראה מכילות חומרי גלם שנחשבים חמץ, או לחלופין מיוצרות במפעלים ללא השגחה של הרבנות, ולכן הם אינן כללות ברשימה של הקופות".
מה לגבי תרופות המיועדות לשימוש חיצוני?
יש לציין כי לפי הרבנות הראשית לישראל, תרופות המיועדות לשימוש חיצוני ואינן מיועדות לבליעה, מותרות באופן גורף לשימוש בפסח, כדוגמת: טיפות עיניים ואוזניים, משאפים, זריקות, משחות רפואיות המיועדות לשימוש חיצוני, תכשירי חוקן ועוד.
אם התרופה שאתם נוטלים אינה כשרה לפסח, קוסוביץ' מסביר כי ניתן להיוועץ עם הרוקח או הרופא, שכן לחלק ניכר מהתרופות הלא כשרות יש תחליף, לעיתים של חברה אחרת. הוא מדגיש כי ישנם מצבים של טיפול במחלות כרוניות, או במצבים חמורים אחרים, שדורשים רצף טיפולי,, אז "נטילת התרופות היא בגדר פיקוח נפש, ולכן יש ליטול אותן גם במקרה שאינן נכללות ברשימת התרופות הכשרות לפסח".
מה לגבי תוספי מזון?
בשנים האחרונות חלה עלייה ברכישת תוספי מזון, וקוסוביץ' מציין כי בדומה לתרופות, גם חברות שמייצרות תוספי מזון יכולות לקבל אישור כשרות לפסח לפי תנאי הייצור שלהן במפעלים, וזה כמובן יופיע על גבי האריזה. בחלק מבתי המרקחת אף מציינים בשלט על גבי המדף תוספי מזון שאינם כשרים לחג.
כדי לבדוק אם התרופה שלכם כשרה, ניתן לפנות לאתר משרד הבריאות, שבו מתפרסמות בכל שנה רשימות התרופות הכשרות לפסח של קופות החולים.