לפני 25 שנה אובחן יוסי שמעיוביץ' בן ה-77, עם "תסמונת העצב המשולש", שמתבטאת בהתקפים של כאב עצבי עז ופתאומי בצד שמאל של הפנים". בריאיון ל-mako בריאות, הוא מספר כי גם פעולות פשוטות כמו אכילה ודיבור נהפכו מאתגרות עבורו. "בכל פעם שהרגשתי כאב חד, נאלצתי להפסיק לאכול או לדבר. זה הקשה עליי לתפקד, זה היה משגע אותי". אף שפנה לרופאים רבים, הוא התקשה במציאת טיפול הולם, ונאלץ לחיות לצד הכאבים הקשים. "לאורך השנים הייתי אצל הרבה רופאים, וקיבלתי המון סוגי תרופות, אבל אף אחת מהן לא עזרה. האפשרות היחידה שהציעו לי הייתה ניתוח מוח מסובך, שהיה כרוך בסיכון ולכן החלטתי לא לעבור אותו".  

לפני כעשור, החל שמעיוביץ' לסבול גם מ'רעד ראשוני', מחלה נוירולוגית שמתבטאת ברעד לא רצוני באזורים שונים בגוף, ומקשה גם היא על התפקוד היום-יומי. לאחר ששמע על טיפול חדשני בבית החולים רמב"ם שמטפל ברעד באמצעות אולטרסאונד, הוא פנה לבדיקת התאמה, אז גם חלה תפנית מפתיעה בסיפורו: במהלך הבדיקה, לאחר ששיתף את הרופא במצבו, הוא גילה לראשונה כי קיים טיפול שאינו פולשני גם נגד כאבי הפנים שמהם סבל כבר שנים רבות. 

תסמונת נדירה וכואבת

"לאחר מעבר על תיקו הרפואי, התברר כי הוא יכול להתאים לטיפול זעיר-פולשני, כתחליף לניתוח המוח שאותו סירב לעבור", מספר ד"ר ליאור לב טוב, נוירוכירורג בכיר, במרכז לנוירוכירורגיה תפקודית ברמב"ם. הד"ר מדגיש כי תסמונת העצב המשולש גורמת לכאב בלתי נסבל למטופלים שמתמודדים עמה. "זה לרוב פורץ לאחר גירוי קל כמו משב רוח קרה, צחצוח שיניים, דיבור או אכילה, והתחושה היא כמו חשמל", הוא מסביר. לדבריו, שכיחות התסמונת באוכלוסייה בישראל נעה בין 5 ל-7 מאובחנים לכל 100 אלף אנשים. 

יוסי שמעיוביץ (צילום: רמב"ם)
יוסי שמעיוביץ | צילום: רמב"ם

לדבריו, שמעיוביץ' נמנה עם 40% מהחולים בתסמונת, שאינם מגיבים לטיפול התרופתי ונאלצים לחפש טיפולים אלטרנטיביים. "ניתוח מוח להפרדה בין עצב המשולש לכלי דם הלוחץ עליו בקרבת גזע המוח, שהוצע ליוסי, הוא טיפול יעיל מאוד, אולם רבים מהמטופלים נרתעים ממנו בשל הפולשניות, למרות הסבל הרב שהם עוברים". עוד הוא מציין כי הניתוח הפולשני אינו מתאים לכלל המטופלים, שכן לא בכל המקרים ניתן לזהות את כלי הדם הבעייתי בבדיקת MRI, באופן מספיק ברור, שיצדיק ניתוח באזור כה רגיש.

בניגוד לניתוח מוח פתוח, הטיפול החדשני שהציע ד"ר לב טוב לשמעיוביץ', הוא ניתוח בטוח יותר, בשל העובדה כי הוא זעיר-פולשני. לפי הספרות, הוא עשוי להקל בעד כ-80% את הכאב שחשים המטופלים. "במסגרת ההליך אנחנו מחדירים מחט דרך הלחי בצד הכואב, לפתח זעיר בבסיס הגולגולת, דרכו בוקע אחד משלושת הסעיפים של עצב המשולש. ברגע שהמחט מגיעה לגרעין הבקרה של העצב, אנחנו מזריקים חומר בשם גליצרון, שמשתק את הפעילות העצבית של אותו עצב, וכך 'מכבה' את הכאב הנוירולוגי", מסביר ד"ר לב טוב.

"מרגיש כאילו נולדתי מחדש"

לפני כחודש, עבר שמעיוביץ' בהצלחה את הניתוח בבית החולים רמב"ם, ומספר שבועות לאחר מכן, גם את הטיפול החדשני לטיפול ברעד שממנו סבל ובעקבותיו ועבורו הגיע מלכתחילה לבית החולים. זמן קצר לאחר מכן הוא שוחרר לביתו, וכיום הוא כלל אינו סובל מכאבים או מרעד. "זה עולם ומלואו, אני מרגיש כאילו נולדתי מחדש", הוא מספר.

ד"ר לב טוב מדגיש כי בדומה לשמעיוביץ', ישנם חולים רבים שלא מודעים לשלל הטיפולים והאפשרויות העומדות לרשותם. "הטיפול בתסמונת קיים כבר כמה שנים, אבל כפי שראינו במקרה של יוסי, לא כל הרופאים מודעים לכך, ולא מודעים לעובדה שמדובר באלטרנטיבה יעילה ובטוחה. נחשפתי לניתוח לראשונה במהלך תת-ההתמחות שלי בארה"ב. עד היום ביצענו עשרות בודדות של טיפולים כאלה, ואנחנו מלאי תקווה שהמודעות תגבר ושיגיעו אלינו עוד חולים שיוכלו לזכות בשיפור משמעותי באיכות חייהם".