פעם, ולא לפני הרבה מאוד זמן, היו רק מים מהברז והכל היה בסדר. המודעות שלנו הייתה נמוכה יותר, אבל זה מה ששתינו, וזהו. בינתיים נכנסו לחיינו המים המינרליים והמים המסוננים, בברזים ממשיכים לזרום כמובן המים של חברות המים, וכל אחד טוען שהמים שלו הם הטובים ביותר לשתייה. אז איך יודעים מה נכון? מבלי להיכנס לשיקולים של מחיר ונוחות, בואו נעשה קצת סדר בכל השאר:

רוצים להתפנק עם כל המשפחה בחופשה על חשבוננו?

קודם כל, אנו גאים בכך שבארץ איכות מי השתייה טובה. ישראל נחשבת לאחת המדינות המובילות בעולם באיכות מי הברז שלה, ומ-1974 מחויבת על פי חוק לבדוק ולפקח ולדווח לצרכנים על איכות המים שהיא מספקת לאזרחיה. מערכות בזמן אמת מנטרות את איכות המים, ובמקרה של זיהוי חריגה, נשלחת התרעה לצרכנים באמצעי התקשורת השונים. מי המקור מטופלים לקבלת מים בטוחים ע"י אמצעים מכניים וכימיים, וחומר חיטוי כמו כלור מוסף למים על מנת להבטיח את האיכות המיקרוביולוגית שלו לאורך מערכת הובלת המים. עם כל זאת, ולמרות זאת, שכחנו מה המים עוברים עד שאנו מוזגים כוס בברז במטבח.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

נכון, המים שנכנסים למערכת ההובלה  אכן עומדים בדרישות של משרד הבריאות, אבל עדיין דרכם ארוכה, בדרך הם "אוספים" את חלקיקי החלודה,  החול או חלקיקים אחרים שנשרו  וזה מה שאנו מקבלים בברז - כולכם חוויתם איך נראים המים לאחר מספר שעות של הפסקת המים, כן, זה מה שאנו מקבלים במי הברז במנות קטנות שלא נראות. הכלור תפקידו להבטיח מים בטוחים ממזהמים מיקרוביולוגים ,  יש טעם לוואי וריח שמקשה עלינו את ההנאה ממי שתייה, ועלול לפגוע בטעם המזון שאנו מבשלים עמו.  לכן רבים מעדיפים מים מסוננים או מים מינרליים על פני מי ברז.

הלה פרנקל, מנהלת טכנולוגית מים בחברת שטראוס, מסבירה לנו מעט יותר על התהליך שעוברים המים שאנחנו שותים: "קודם כל, זה נכון שמי הברז שלנו הם מפוקחים וטובים לשתייה אבל מערכת הובלת המים  יכולה לגרום לירידה באיכות המים. אם מערכת ההובלה ישנה או פגומה - הדבר יתבטא באיכות המים היוצאים אצלנו מהברז. חווית הטעם והריח הינה חוויה הראשונית והבסיסית של שתיית מים, וחשוב שחוויה זו תהיה חיובית, זה התנאי הראשון לעידוד שתיית  מים".

עוד ב-mako בריאות:
>> קבלו אותה: הדיאטה הנכונה לשנת 2016 + הטבה לגולשי מאקו
>> מה מסתתר בקופסאות שימורים? רמז: לא חומרים משמרים
>> מרק עוף? המאכלים שיכולים להחמיר את המחלה שלכם

לא נעים בפה

חשוב לציין שכשמדברים על מים בבקבוקים יש שתי קבוצות עיקריות – מים מינרליים ומים מסוננים או מטופלים. מים מינרליים הינם מים טבעיים ללא כל התערבות בהרכב הכימי שלהם, בעוד שמים מסוננים הם מים  שעברו תהליך של טיפול. כמובן שני הסוגים אינם מכילים כלור.

גל חום  (צילום: Thinkstock Images, Thinkstock)
מים מינרליים הוא פתרון שתייה מקובל - אך מזהם סביבתי | צילום: Thinkstock Images, Thinkstock
  

רב מסנני המים הקיימים בשוק בעצם משפרים את הטעם ע"י הרחקת  הכלור (מסנני פחם, למשל).חלקם גם מרחיקים  חלקיקים שונים שנמצאים במים, כשהביצועים תלויים בסוג המסנן.  ומה לגבי אבנית? האבנית נוצרת מהתגבשות של המגנזיום ובעיקר הקלציום (סידן) במים המגיעים ממקור טבעי, אלו הם המינרליים. המינרליים חיוניים לגופנו ולבריאותנו. ארגון הבריאות העולמי דיווח שישנה תרומה למים המכילים מינרליים אלה במניעה של מחלות לב וכלי דם. 

אם ככה מדוע יצא לאבנית שם רע?  הסיבה העיקרית הינה בפגיעה האסטטית במים, לא נעים לראות חלקיקם צפים על במים, או מצטברים על גוף החימום. "לא נעים" בפה להרגיש חלקיקים אלו. שנית, עצם הצטברות האבנית על גופי החימום ומכלי מים גורמת לנזק ותוחלת חיים קצרה יותר של המכשירים. הלה פרנקל מסבירה שגם הטענה שאבנית גורמת  לאבנים בכליות  הינה מיתוס לא נכון,  אם כך, רצוי לבחור במסנן מים שלא מרחיק  את הסידן והמגנזיום. בנוסף, לחלק ממסנני המים יש מנורת U.V שתפקידה למנוע את התרבות אותם חיידקים העלולים לסכן את בריאותנו.

שאלה נוספת שעולה לא מעט כשמדברים על מי ברז לעומת מים מסוננים או מינרליים היא שאלת הפלואוריד המוסף בצורה יזומה בתהליך טיפול המים  על מנת לסייע  לבריאות השיניים רנקל מספרת שיש מקומות בעולם בהם המים מכילים אותו באופן טבעי, ובריכוז גבוה (מעל למותר בתקן) הוא ללא ספק מזיק . האם תוספת  הפלואוריד הוא טוב או רע לנו? "הדעות  חלוקות, יש מחקרים מכל הכיוונים וגישות שונות ברחבי העולם", אומרת פרנקל. "בישראל שרת הבריאות הקודמת החליטה להפסיק את ההפלרה, שר הבריאות הנוכחי החזיר אותה, בסופו של דבר אין לכך הוכחות חד משמעיות".

_OBJ

הטענה שנשמעת לעיתים כאילו מי שצורך רק מים מינרליים יסבול מעששת בגלל חוסר בפלואוריד היא ככל הנראה שגויה. ללא ספק מים מינרליים הינו פתרון שתייה במקובל בעולם, ובשנים האחרונות הינו סימבול ל Life style , אבל  באותם אזורים בהם מי הברז הינם נגישים ובטוחים האם צריך את זה באמת?  ארגוני איכות סביבה יוצאים נגד כמויות הפלסטיק שתעשיית המים המינרליים מייצרת המזהמת  את הסביבה ודלדול מקורות המים הטבעיים ע"י תעשיית המים המינרליים. המים המינרליים נבדקים בשלב האריזה והם טובים לשתייה, בזה אין ספק. אחר כך פשוט לא יודעים בדיוק כמה השהות בבקבוקי הפלסטיק  משפיעה עליהם. בעולם ישנה מגמה לעידוד שתיית מי- ברז, ומעבר ממים מינרליים למי ברז מסוננים.

>> לחצו לצפייה בקטלוג המלא של מוצרי תמי 4 

>> תמי 4 Bubble bar מים מוגזים בלחיצת כפתור – לחצו להתרשמות

>> לעמוד הפייסבוק של תמי 4 >>

>> כדאי לוותר: מה באמת יש בשתייה הקלה?