כשמסתכלים על הערכים התזונתיים באריזת הסוכר הלבן ניתן לראות כי הוא מכיל 400 קלוריות – וכל שאר הערכים בטבלה עומדים על אפס. בכך הפך הסוכר לגורם מספר אחת לחלק מאוד גדול מהמחלות של העולם המערבי כיום.
הסוכר הלבן עשוי מקנה סוכר או סלק סוכר, שהוא צמח שעובר תהליכים של הפרדה של הסוכר מתוכו – כלומר מוציאים את הסיבים התזונתיים, הוויטמינים ונשארת "אנרגיה ריקה". הסוכר החום עובר פחות תהליכי זיקוק מהסוכר הלבן, ונותרים בו מעט מאוד ויטמינים ומינרלים. מבחינה בריאותית יש לסוכר החום יתרון קטן על הסוכר הלבן והוא שונה מעט בטעם. בשורה תחתונה – הסוכר החום עדיף על הסוכר הלבן, אך אין בכך תרומה לבריאות הכללית. הפתרון: לוותר על הסוכר לגמרי.
במדפים בסופר יש כיום הרבה תחליפי סוכר במבחר עצום, חלקם טבעיים ולא מזיקים, אך חלקם מלאכותיים ואפילו מסוכנים לבריאות.
את הרשימה השחורה של תחליפי הסוכר פותחים מוצרים המבוססים על חומר שנקרא סכרין. בשנים האחרונות החלו לבדוק את ההשפעה של החומר הזה על הבריאות בחיות מעבדה. בבדיקות התגלה כי לסכרין יש פוטנציאל מזיק ומסרטן ולכן הוחלט להגביל את הכמות שלו בצריכה של בני אדם.
חומר נוסף שכדאי להיזהר ממנו נקרא ציקלמט, שנמצא בתחליפים שנועדו להכנת עוגות ללא סוכר וניתן למצוא אותו במעדני חלב.
תחליף דיאטטי בריא יותר הוא הסוכלוז, שעשוי בעצם מסוכר עם כלור. כשמערבבים את הסוכר עם הכלור הוא נהיה הרבה יותר מתוק וזה מה שמאפשר להשתמש בכמויות יותר קטנות. בסוכרלוז לא התגלו תופעות לוואי שליליות או מסוכנות במחקרים, והוא נצרך בצורת אבקה או כנוזל.
תחליף נוסף שאינו נחשב למזיק הוא אריתריטול, שלא נספג בגוף ואין בו קלוריות. גם הסטיביה נחשבת לטבעית ופחות מזיקה לבריאות.
האם דבש עדיף? לדבש יש סגולות רפואיות, אך מבחינת הקלוריות דבש וסוכר די דומים. בסילאן לעומת זאת האינדקס הגליקמי די גבוה ובכפית אחת יש בין 20-30 קלוריות. בסוכר הקוקוס יש אינדקס גליקמי יותר נמוך והוא יותר מתאים במקרה של נטייה לסוכרת וגם משביע לזמן ארוך יותר. עם זאת חשוב לשים לב שיש בו יותר קלוריות מסוכר רגיל משום שהוא מכיל גם שומן.
חשוב להדגיש כי על אף שתחליפי הסוכר פחות מזיקים מהסוכר עצמו, לא כדאי להגזים ומומלץ להמעיט בצריכה שלהם.