שנת הקורונה היא שנה שהביאה עמה סל של פחדים, חרדות, אתגרים וקשיים. מצד שני, היא השאירה אותנו בבית וחסכה מאיתנו לא מעט טרטורים, נסיעות על הכביש ומיתנה מעט את השגרה האינטנסיבית. עם זאת, יש תחושה שאנחנו עייפים כל הזמן, בלי סיבה ממשית, בלי תינוק שמתעורר 4 פעמים בלילה ואת חיסון הקורונה כבר עשינו לפני שבועיים. אז למה בעצם אנחנו תמיד עייפים?
אם להיות כנים, זו שאלה ששאלנו עוד באפריל 2020, כאשר המגפה תפסה לראשונה - ואנחנו עדיין מתייחסים אליה. הימים מתישים, למרות העובדה שאנחנו עושים מעט מאוד. הנושא המדובר נחקר בספר חדש של רופאה ומומחית לתזונה המתמחה בתחום הבריאות בשם ד"ר איימי שאה שנקרא "I'm So Effing Tired".
"שליש מהאנשים מדווחים כי הם מותשים ועייפים על בסיס יומיומי. עייפות או תשישות שנמשכות זמן רב אינן נורמליות ובמקרים כאלו, זה עלול להצביע על בעיה רפואית שחשוב לבדוק ולשלול אותה", עם זאת ד"ר שה מאמינה כי במקרים רבים ניתן לשנות את המצב, לנצח את השחיקה היומיומית, להגביר את האנרגיה ולהתחיל להרגיש שוב כמו בני אדם חיוניים ויעילים. הנה כמה דברים פשוטים שתוכלו לעשות.
הכניסו כמה שיותר אור יום לחייכם
"העולם המודרני שכח את חשיבות המקצב הטבעי של גופנו והשפעתו על בריאותנו", אומרת ד"ר שאה. אור יום הוא אחד המרכיבים המשמעותיים ביותר שכן תפקידו של האור בבוקר הוא לאפס את השעון הביולוגי וחשוב לתת לו מקום. מה עושים?
1. השתדלו שלא לבלבל את הימים שלכם ולהקפיד על שגרה של שינה והתעוררות בשעות דומות.
2. הקפידו על צום לילה: לדברי ד"ר שאה אכילה באור יום מכניסה אנרגיה ואף מפחיתה בעיות בריאותיות נפוצות כמו השמנת יתר, סוכרת, מחלות לב וחוסר איזון הורמונלי. לכן נשנושי הלילה לא משרתים אותנו כלל.
3. דאגו להיחשף ל-15 דקות (לפחות) של אור טבעי ושמשי מדי יום (בישראל למזלנו התנאים לטובתנו).
שימו לב למה שאתם אוכלים
"התזונה שלנו ממלאת תפקיד עצום בבריאותנו ולעתים קרובות מתעלמים ממנה בתחום הרפואי", אומרת ד"ר שאה. " בריאות המעיים קריטית לשמירה על הבריאות הכללית, לדבריה, מכיוון שהיא משפיעה על המוח, המערכת החיסונית, העיכול וההורמונים שלנו. מה עושים? אכלו 6-8 מנות של ירקות בכל יום, בייחוד מזון פרה-ביוטי שמסייע לחיידקי המעיים שלנו להתחזק, כמו ארטישוק, אספרגוס, בננות, פירות יער, עגבניות, שום, בצל, קטניות, ירקות ירוקים ודגנים מלאים.
השקיעו מחשבה בהלך הרוח שלכם
ד"ר שאה טוענת כי עלינו להתמקד גם ב"פסיכוביולוגיה שלנו - כלומר בבריאות הנפש שלנו, שידועה כמשפיעה ישירה על בריאות פיזית ורמת האנרגיה שלנו. "המחשבות שלנו יכולות לגרום לדלקות בגופנו, והן גם יכולות לרפא אותן", אומרת שאה. "בתרבות כמו שלנו, תשומת הלב לתודעה אבדה. מכאן העלייה החדה בחרדת השחיקה ובעייפות". מה עושים?
עוד ב-mako בריאות:
>> מדענים: החיסון שיהיה יעיל נגד כל זני הנגיף
>> סובלים מריח רע מהפה? תאכלו את זה
>> חוקרים: התזונה הזו טובה במיוחד לירידה במשקל
התמקדו באנרגיה חיובית. הקיפו את עצמכם באנשים שטובים לכם ונכונים לכם. "המוטו שלי תמיד היה: 'אם זה לא יהיה חשוב בעוד 5 שנים, אל תשקיעו בזה יותר מ-5 דקות'". כמו כן, היא ממליצה להתחיל לתרגל את המילה "תודה". גם ובמיוחד בתקופה מאתגרת זו.
בזבזו את האנרגיה שלכם בחוכמה
"זה אולי הצעד החשוב ביותר וצעד שלא מדברים עליו מספיק", מסכמת ד"ר שאה. "הימנעו מבזבוז אנרגיה - נפשית או פיזית - על פעילויות או מחשבות שלא גורמות לכם להרגיש טוב. במקום זאת, שמרו את הכוחות שלכם לרגעים שיגרמו לכם להרגיש אנרגטיים יותר, כמו הליכה, תחביב שאתם נהנים ממנו, בישול או שיחה עם חבר טוב. תתפלאו עד כמה העייפות דועכת כשאתם מרגישים טוב נפשית.