בחודשים האחרונים, הטלת הסגרים והיציאה משגרת הלימודים הרגילה בבתי הספר עקב התפשטות נגיף הקורונה, גרמה להרבה הסחות דעת בקרב תלמידים בכל מסגרות הלימוד. בעוד שחלק מהילדים הסתגלו בקלות ובמהירות יחסית ללמידה מרחוק, עבור מרבית הילדים מדובר בתהליך הדרגתי שלוקח זמן, אשר לעיתים מערב תהפוכות רגשיות עקב היציאה מהמסגרת הלימודית והחברתית הרגילה. הפיתויים שמציעים המסכים, ומאידך הבדידות החברתית המתמשכת, עשויים להוות טריגר לבעיות התנהגותיות, להקשות על המיקוד והריכוז ולהפוך את הלמידה מרחוק בזום למאתגרת במיוחד.
למה זה קורה?
הסיבה הראשונה לכל ההשלכות הללו היא כי בבית הספר הכל מתוכנן: יש סדר-יום ורוטינה, וגם חוקים להתנהגות בכיתה ומחוצה לה, החל מהגן ועד לכיתה י"ב. מסגרת חינוכית פירושה מסגרת מובנית, ברורה וצפויה. למידה מהבית לעומת זאת, דורשת מהילדים להיות אחראיים בעצמם לשגרה היומית שלהם. עבור חלק מהילדים הגמישות דווקא נותנת תחושת שחרור, אך עבור ילדים רבים האתגר הוא דווקא לשמור על ריכוז ומיקוד, כי לרוב קל להם יותר לעשות זאת כשהם יודעים בדיוק למה לצפות ומה מצופה מהם.
סיבה נוספת לכך אלו הסחות הדעת החיצוניות כמו צלצול בפעמון, הכנות לארוחת הצהריים, אנשים או חיות מחמד מסתובבים – אלו הם מראות, צלילים וריחות שמהווים חלק משגרת החיים בבית, אך הם בהחלט עלולים להקשות על ההתמקדות והריכוז בלימודים.
סיבה שלישי ומשמעותית לא פחות היא הסחות הדעת הפנימיות. מגפת הקורונה העלתה את מפלס הלחץ והחרדה וגם גרמה לתחושות של בלבול ועצב. רגשות מסוג זה, בפרט כשהם מלווים בדאגות, יכולים לגרום להיסח הדעת לפחות כמו טלוויזיה בווליום גבוה בחדר הסמוך. ילדים ומתבגרים רבים חשים תחושות של אובדן בעקבות הקורונה. בנוסף, חסרים להם כל אותם אירועים חברתיים כמו טיולים, מסיבות ופעולות בתנועת הנוער, וחלקם מתמודדים עם מצבי משבר כגון הורים שפוטרו מעבודתם, קשיים כלכליים ומצבי מחלה במשפחה – כל זאת מועצם כשהם נחשפים למה שעוד אנשים עוברים – באמצעות הרשתות החברתיות. ההתמודדות עם דאגות, חרדות, תחושת אובדן וחוסר וודאות, יכולה להקשות על כל אחד להתרכז, בפרט על אותם ילדים ומתבגרים שצריכים להתמקד בלמידה מרחוק.
כיצד תוכלו לסייע לילדכם להתרכז בלימודים?
קושי להתמקד ולהתרכז יכול להיות קצר או ארוך טווח, אך בכל מקרה הוא מפריע ללמידה ויש לו השלכות על חיי היומיום. אמנם לא תמיד ניתן לשנות את הנסיבות שגורמות לקשיי הריכוז, אך יש דרכים שיכולות לסייע להתמודד איתן בצורה טובה יותר. אז כעת, כשאנו עומדים בפני סגר נוסף, זה הזמן לקרוא וליישם:
בחירה חופשית וחלל מבודד
שאלו את ילדכם היכן הם נוח ונעים להם? בישיבה על כיסא, מול שולחן בחדר, במטבח, על המיטה או אפילו על כרית על הרצפה. יש גם ילדים שלא רוצים להתמקם במקום ספציפי, והם מתרכזים טוב יותר כשהם עוברים בכל פעם למקום אחר. כשנאפשר לילדים לבחור היכן ללמוד, יש סיכוי גבוה יותר שהם אכן ילמדו שם. צרו חלל מבודד בעזרת מחיצה מאולתרת כדי למנוע ככל שניתן הסחות מיותרות. דאגו כי מתחם הלמידה יהיה מסודר ויכיל רק דברים הרלוונטיים לשיעור, כדי להגביר את יכולת הריכוז.
מנוחה למוח עם צמחי מרפא
מוח לאחר מנוחה הוא מוח מפוקס וממוקד. חשוב ליצור שיגרת לילה בה הילדים הולכים לישון בשעה קבועה ככל שניתן. שנת לילה טובה תסייע למוחם של הילדים להטמיע את כל מה שהם קלטו ולמדו במשך היום וגם להיטען מחדש עבור היום שלמחרת. עבור ילדים שמתקשים להירדם או מתעוררים באמצע הלילה, ניתן לסייע באמצעות צמחי מרפא מרגיעים כגון מליסה, קמומיל, פסיפלורה וגם ולריאן – בחליטה או בתמצית נוזלית.
במחקר קליני שחקר את הנושא של בעיות שינה בילדים, מצאו החוקרים כי ילדים שנטלו שילוב של הצמחים מליסה וולריאן לפני השינה, חוו שיפור בשינה בשיעור של 70-80%. מחקר נוסף מצא שהמליסה עשויה להפחית תחושות של עצבנות וחוסר שקט נפשי ובכך לסייע להירגע – וזה בדיוק מה שנחוץ כדי לשקוע בשנת לילה טובה.
להתפקס בטבעיות – הכל על המחקרים בתחום
1. צמחי מרפא
בשנים האחרונות חקר צמחי המרפא והשפעתם על היכולות הקוגניטיביות בילדים ובמבוגרים תופס תאוצה, והתוצאות נראות מבטיחות:
שילוב של מליסה וולריאן - במחקר בהשתתפות 169 ילדים על קשיי ריכוז, נטילת פורמולה על בסיס תמציות מליסה וולריאן למשך שבעה שבועות שיפרה משמעותית את יכולת הריכוז, הפחיתה תזזיתיות ואימפולסיביות ואף שיפרה מדדים התנהגותיים ומדדי שינה. מחקרים נוספים הצביעו על כך שלמליסה וולריאן יש השפעה מרפה ומרגיעה מאוד, גם במצבי פחדים וחששות.
בקופה – צמח מרפא שנחקר רבות בשנים האחרונות לגבי השפעתו על תפקודים קוגניטיביים. במחקר בהשתתפות 31 ילדים בגילאי 6-12, נטילת תמצית בקופה למשך שישה חודשים, שיפרה מדדים של חוסר קשב, חוסר מנוחה, קושי בשליטה עצמית ואימפולסיביות – בקרב 85% מהילדים. תוצאות מבטיחות דומות נצפו במחקר נוסף בהשתתפות 125 ילדים. מחקרים נוספים הצביעו על השפעתו המרגיעה של הבקופה.
שילוב של גינקו וג'ינסנג אמריקאי – במחקר פיילוט בילדים עם קשיי ריכוז, נטילת תמצית משולבת גינקו וג'ינסנג שיפרה באופן מובהק מדדים התנהגותיים שונים, כפי שעלה משאלון הורים. מדובר בתוצאות ראשוניות אמנם, אך אלו בהחלט חדשות טובות. במסורת רפואת הצמחים לגינקו נודעת השפעה מרגיעה במצבים של חוסר שקט נפשי וכיום כבר מספר מחקרים תומכים בכך. כמו כן, במחקר קליני מבוקר פלסבו הודגמו גם שיפור ניכר בזיכרון העבודה (חלק ממנגנון הזיכרון לטווח קצר), וגם עלייה בתחושת השלווה, בקרב צעירים בריאים שנטלו תמצית ג'ינסנג אמריקאי.
2. ויטמינים ומינרלים
ברזל - במחקר משנת 2012, התגלה כי מחסור בברזל עשוי להעלות את הסיכון לבעיות רגשיות שונות בקרב ילדים ומבוגרים צעירים. ברזל נחוץ ליצירת המוליכים העצביים דופמין ונוראדרנלין, אשר מסייעים לווסת אזורים הקשורים למערכת התגמול במוח (שמשפיעה על ההתנהגות), רגשות שונים ואת רמות הסטרס. אם ילדכם חווה קשיי ריכוז ומיקוד, כדאי לבדוק את רמות הברזל בדם ולהתייעץ עם הרופא לגבי תיסוף של ברזל במצבי מחסור.
מגנזיום – זהו מינרל חשוב לתפקוד המוחי, ומחסור בו עלול להתבטא בעצבנות וחוסר שקט ואף לקצר את טווח הקשב. במחקר פיילוט בהשתתפות 76 ילדים עם קשיי ריכוז, נטילת תוסף מגנזיום משולב עם ויטמין B6 למשך חודשיים, תרמה לשיפור הקשב הלימודי והפחיתה תזזיתיות יתר. בגלל שמחסור במגנזיום נפוץ בקרב האוכלוסייה בישראל, התייעצו עם הרופא לגבי בדיקת רמותיו בדם ותיסוף לפי הצורך.
אומגה 3 – זוהי חומצת שומן בעלת תפקיד חשוב במוח, ומחקרים מצביעים על כך שבקרב ילדים עם קושי להתרכז, לעיתים מתגלות רמות נמוכות או מחסור באומגה 3. יתרה מכך, לרוב ככל שהמחסור גדול יותר, כך הביטוי של בעיות הלמידה והתנהגות הופך למשמעותי יותר. על פי המכון הלאומי לרפואה משלימה ואינטגרטיבית בארה"ב (NCCIH) ומחקרים מסוימים, במצבי מחסור באומגה 3, נטילתה בתוסף שיפרה במידה מסוימת מצבים של חוסר ריכוז ומיקוד, כולל את היכולת להשלים משימות, והפחיתה חוסר שקט, אימפולסיביות, ותזזיתיות. אם ילדכם אינם צורכים דגי ים צפוני בצורה מספקת, התייעצו עם הרופא לגבי תוסף אומגה
3. מדיטציה ומיינדפולנס
לפרקטיקות אלו יש הרבה השפעות מיטיבות, ושיפור הריכוז והרגעה כללית הן רק חלק מהן. 23 מחקרים בדקו ומצאו כי אימון מסוג מיינדפולנס יכול לסייע לחדד את הריכוז והקשב ואף לשפר את הזיכרון ויכולות קוגניטיביות שונות. יש כיום אפליקציות לתרגול מדיטציה המיועדות במיוחד לילדים.
4. שהייה בסביבה ירוקה
מחקר משנת 2017 עקב אחר אלף ילדים מגיל שבע ומעלה במטרה לגלות האם חשיפה לעצים ולצמחייה בקרבת מקום המגורים תורמת למיקוד ולריכוז. תוצאות המחקר הראו כי שהייה בסביבה טבעית עשויה להשפיע על התפתחות המוח ואף לשפר את יכולות המיקוד של ילדים. במחקר בילדים עם הפרעות קשב וריכוז נמצא כי הליכה בפארק למשך כעשרים דקות, שיפרה את הריכוז של הילדים יותר מהליכה למשך כעשרים דקות בסביבה עירונית. אז אם אתם גרים בסביבה ירוקה, נסו לעשות "הפסקות טבע" מידי פעם, הכל בכפוף להגבלות כמובן.
לסיום, זכרו לדבר עם ילדיכם על החוזקות שלהם ולא רק על האתגרים, ותגמלו אותם על הצלחותיהם – הקטנות והגדולות. זאת כדי לבסס את ביטחונם העצמי ואת המוטיבציה, בפרט בזמנים מאתגרים אלו, כדי שתהיה להם שנת לימודים וירטואלית פורה ומוצלחת.
*חשוב לנו להבהיר כי צמחי מרפא ותוספי תזונה הם אינם תרופות, וחלק מהמחקרים המוזכרים עדיין ראשוניים ותוצאותיהם דורשות ביסוס מחקרי נרחב יותר לשם הסקת מסקנות מדעיות תקפות. כמו כן, התוכן בכתבה זו הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד של גישות ברפואה המשלימה, והמידע בו אינו התוויתי ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת, וכמובן שאין בו תחליף לייעוץ או טיפול רפואי או תרופתי. נשים בהיריון, מניקות, ילדים והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.