צמחים תמיד היו מרכז חיינו: עולם הצומח מעניק לנו את המזון שאנו אוכלים ואת האוויר שאנו נושמים ואפילו יופי ססגוני ליהנות ממנו וניחוח נעים שמשרה תחושת ניקיון ובריאות. לכן, אין זה מפתיע שעולם הצומח תרם לנו גם צמחי מרפא לטיפול בבעיות ובמצבים בריאותיים נפוצים. תרבויות שונות בכל העולם השתמשו בצמחי מרפא עוד מהתקופה הפרה-היסטורית, וזאת הסיבה שרפואת הצמחים מכונה גם היום 'אם כל הרפואות'. לצד סגולותיהם הבריאותיות, האיכויות שטמונות בצמחי מרפא ותבלין וטעמם הייחודי, הופכים אותם לנהדרים לשילוב במשקאות ובמאכלים רבים.
למעשה, במאות הקודמות לכל משפחה הייתה גינת צמחי תבלין, מאכל ומרפא בחצר לשימוש כל בני הבית, וכיום אנו עדים לכך שמגמה זו חוזרת ומתפשטת בכל העולם וגם בישראל. רוצים ליצור גינה משלכם עם צמחי מרפא איכותיים, טריים ומזינים לשימוש יום יומי? אספנו עבורכם 5 צמחי מרפא, בדגש על אלו שמשמשים מסורתית לתמיכה בחיסוניות ולהקלה על סטרס, שניתן לגדל בבית בקלות. בואו נתחיל:
אכינצאה – גם יפה וגם תומכת בהגנה הטבעית
האכינצאה, שבעברית נקראת קיפודנית, היא יפהפייה אמיתית בעלת פרחים סגולים-וורודים שיוסיפו קישוט ססגוני לגינה הביתית שלכם. היא הגיעה אלינו מצפון אמריקה - שם השתמשו בה במשך מאות שנים ברפואה האינדיאנית המסורתית לטיפול בפציעות, בדלקות ובזיהומים שונים וגם לשם תמיכה בחוסן ובעמידות של הגוף כנגד פלישת מזהמים נפוצים. למעשה, גם ברפואה הקונבנציונלית נעשה שימוש במאות קודמות בסגולות של האכינצאה. היא אפילו נכללה בספר התרופות בארה"ב עוד לפני שפותחה האנטיביוטיקה - לשימוש בבעיות חורף נפוצות, כגון הצטננויות, דלקות גרון ועוד. המחקר המדעי המודרני מצא כי האכינצאה תורמת להמרצת ייצור תאי חיסון שונים שעשויים לסייע לגוף להילחם בנגיפים.
איך מגדלים אכינצאה בבית וכיצד ניתן לשלבה בשגרה היום יומית? מומלץ לשתול את האכינצאה במיקום נקי מעשבייה, עם הרבה אור ולא להציף במים. אם אתם אוהבים תה – וודאי תשמחו לגלות כי ניתן לחלוט תה מהפרחים ומהשורשים של הצמח וכך ליהנות מסגולותיו.
מרווה משולשת – צמח האלמוות
המרווה היא אחד מצמחי המרפא והתבלין הכי מוכרים ושימושיים שיש. השם הלטיני שלה (Salvia) נגזר מהמילה "להושיע" (salvage), ועליה נאמר בנחרצות בימי הביניים "וכי למה שאדם ימות בזמן שהמרווה צומחת בגינתו?"
האוכלוסייה הערבית בארץ משתמשת במרווה למטרות בריאותיות כחלק מהרפואה המסורתית, כגון לבעיות עיכול ולהפגת גזים, לחיטוי הפה והגרון, לשימוש במצבי הצטננויות ודלקות אוזניים וגם לאיזון רמות הסוכר לאחר ארוחות. מחקרים גילו כי המרווה מכילה כ- 160 פוליפנולים שונים – רכיבים צמחיים אשר פועלים כנוגדי חמצון עוצמתיים. חומצה כלורוגנית, חומצה קפאית, חומצה רוזמרינית ורוטין – כולם נמצאים במרווה ומקושרים לסגולותיה הבריאותיות המרשימות. במחקר נמצא ששתיית כוס תה מרווה פעמיים ביום, העלתה משמעותית את יכולת ההגנה נוגדת-החמצון של הגוף ואף וויסתה את מדדי הכולסטרול.
איך מגדלים מרווה בבית וכיצד ניתן לשלבה בשגרה היום יומית? מומלץ לשתול את המרווה במיקום עם שמש חלקית. ניתן להכין מהצמח חליטה ולשתות כתה חם או קר, ללעוס את העלים לריענון הנשימה, ריח הפה ולבריאות החניכיים, להעשיר תבשילים בטעם ובנוגדי חמצון או לטהר את הבית ולהפיץ בו ריח נעים על ידי שריפת הענפים היבשים.
קורנית – צמח מרפא ותבלין נפוץ
הקורנית המוכרת גם בשם טימין, היא צמח תבלין ומרפא ארצישראלי נפוץ. העלים הארומטיים מכילים שמנים נדיפים כגון טימול וקרבקול להם מיוחסות ברפואת הצמחים המסורתית תכונות אנטי-מיקרוביאליות (מחטאות), נוגדות ספזם ומקלות על שיעול. כצמח מרפא, מקובל להשתמש בטימין לטיפול בבעיות חורף נפוצות – אם בגרגור - לחיטוי הגרון, אם בנטילה פנימית (בחליטות או בתמציות נוזליות) או בשאיפה של האדים (אינהלציה) - כדי לרתום את התכונות המחטאות של השמנים הנדיפים לתמיכה במנגנוני ההגנה הטבעית. מהשמן הנדיף נהוג להכין משחות למריחה על בית החזה להקלה על שיעולים וגם על שרירים ומפרקים כואבים.
לא הרבה יודעים שטימין טרי מכיל פי 3 יותר ויטמין C מתפוזים (גרם-לגרם). אם רק תשלבו 1-2 כפות של טימין טרי במאכלים שאתם אוהבים, תוסיפו לתזונתכם בקלות 3.5-7 מ"ג ויטמין C – הידוע בחשיבותו למערכת חיסון איתנה.
איך מגדלים קורנית בבית וכיצד ניתן לשלבה בשגרה היום יומית? צמח הקורנית זקוק לשמש חלקית, הרבה אור והשקיה מעטה וסדירה. ניתן להרתיח צמח יבש או טרי בסיר מים ולשאוף את האדים שמכילים את השמנים הנדיפים, או להכין חליטה לשתייה מהצמח היבש.
מליסה – להרגעה ולשקט כללי
המליסה היא אחד מצמחי המרפא העתיקים ביותר הנמצאים בשימוש האדם. היא ידועה בניחוח הלימוני המשכר שלה, שמקורו בשמנים הארומטיים הנמצאים בעליה - להם מיוחסת השפעתה העיקרית. אומרים על המליסה שהיא מרגיעה מתח וסטרס, מאפשרת להירגע עם כל לגימה ואפילו משפרת את מצב הרוח בימים שהוא ירוד במיוחד. במחקר פיילוט קליני, בו משתתפים בריאים נחשפו לגורמי מתח בתנאי מעבדה, נטילת מליסה תרמה לעלייה בתחושת הרוגע והנינוחות והפחיתה את התחושות השליליות האופייניות למתח. במחקר נוסף, שילוב של תמצית מליסה במשקאות וביוגורט תרם להשפעה חיובית על מצב הרוח ולהפחתת סטרס. כמו כן, במחקר שבחן את השפעתה על קשיי שינה בילדים, חל שיפור של 70-80 אחוז בזכות המליסה.
איך מגדלים מליסה בבית וכיצד ניתן לשלבה בשגרה היום יומית? צמח המליסה נוטה לגדול בקלות ובמהירות והוא זקוק להשקיה בינונית ולאור, אך לא לשמש ישירה. ניתן להשתמש במליסה כחליטה או לשלב אותה כצמח טרי במאכלים שונים כמו כתוספת לסלט.
לבנדר – אהוב וריחני
צמח הלבנדר המוכר, הריחני והאהוב מכיל למעלה מ-100 רכיבים פעילים ידועים. עוד בימי הרפואה העתיקה היה מקובל להשתמש בלבנדר במצבים של אי שקט, פחדים וחששות, כאבי ראש הנובעים ממתח, מצב רוח רע ונדודי שינה. בשנים האחרונות השימוש בלבנדר מסתמן כאופציה יעילה ליצירת תחושת רוגע ולהפחתת תחושת פחד וחשש, זאת בהסתמך על מחקרים קליניים מבוקרים. כך למשל, הלבנדר הפחית תחושות של פחד ודאגה אצל אנשים לפני ואחרי ניתוחים ואף תרם לשיפור מצב רוח ירוד. כשהוא נלקח במקביל לתרופה אימיפראמין (נוגדת דיכאון) הלבנדר נמצא כמשפר את יתרונותיה. אומנם מדובר עדיין במחקרים קטנים, אך התוצאות נראות בהחלט מבטיחות.
איך מגדלים לבנדר בבית וכיצד ניתן לשלבו בשגרה היום יומית? צמח הלבנדר זקוק לשמש מלאה ולהשקיה מועטה. חשוב לדעת: פריחת הלבנדר הריחנית מושכת אליה דבורים רבות, ולכן אין צורך להיבהל אם להקת דבורים חגה סביבו בעונת הפריחה. ניתן להשתמש בלבנדר כחליטה, להרחקת עש בגדים ומזיקים, לבישום הבית ואף לתיבול סלטים ותבשילים.
לסיכום, את כל צמחי המרפא הללו תוכלו לשתול בגינה או במרפסת, בעציץ, באדנית או ישירות באדמה, כדי ליהנות מהתועלות המרובות שלהם הכוללות תמיכה בהגנה הטבעית ויצירת תחושת רוגע ושקט נפשי.
*חשוב להבהיר כי צמחי מרפא אינם תרופה, וכי התוכן בכתבה זו הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד של גישות ברפואה המשלימה. המידע במאמר אינו התוויתי ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת, וכמובן שאין בו תחליף לייעוץ או טיפול רפואי או תרופתי. נשים בהיריון, מניקות, ילדים והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.