"השתגע לי המחזור!" כמעט אין אישה בגיל הפריון שפגשתי החודש שלא שמעתי את המשפט הזה ממנה.
גם המחזור החודשי שלך השתבש? חלק חוות איחור שמשאיר תחושת נפיחות, כבדות, בלון שעומד להתפוצץ, עצבנות, כמיהה למתוקים. אצל אחרות, דימום ספורדי לאורך החודש או אפילו וסת מלאה נוספת כולל רכבת הרים רגשית, פצעונים והתכווצויות. נתקלתי גם בנשים שמזמן עברו את גיל המעבר ואחרי שנים פתאום הופיע אצלן דימום.
פיזיולוגית, כשאנחנו נחשפות לגורם סטרס משמעותי, הגוף מפעיל את המערכת הסימפטטית המוכרת – פעל/ ברח/ קפא. אז גם מופעלת אצלנו האמיגדלה. מלבד תגובה למצב הדחק וקשר למצבים פוסט טראומתיים, לאמיגדלה יש גם השפעה על המערכת ההורמונלית. כאשר מופרשים בגופנו הורמוני סטרס כמו קורטיזול ואדרנלין מתחיל "דומינו" הורמונלי שמשפיע גם על הסייקל.
>> השיער נושר בעקבות האירועים? יש מה לעשות
במצב החירום, נכנסנו לדריכות מרבית. במשך שעות ואפילו ימים לא היה ברור מה יקרה עוד רגע. החלק הגרוע היה שהמקום שבו כולנו מרגישות הכי בטוחות תמיד, הבית, גם הוא הפך למקום מסוכן. מי מאיתנו לא בדקה באובססיביות את דלת הבית, סגרה את התריסים, הגיפה את הווילונות, רצה להשיג סוגר עץ לממ"ד. חלקנו נקראנו למילואים. חלקנו נשארנו בבית עם ילדים וללא בן הזוג שנקרא לשירות, נקרעות בין הדאגה לו, צורכי הבית ופחד ממשי – מה יהיה אם לא אצליח להגן על הילדים כשאני לבד?
התיאורים הקשים בחדשות וסרטוני הזוועות שעברו ברשתות החברתיות ללא צנזור והעובדה שאלפים מאיתנו היו ממש שם, בלב התופת, מספיקים כדי להוציא מתפקוד נורמטיבי כל מערכת בגוף. לרוב, מצבי לחץ כאלה ממוקדים וקצרים יחסית. דקות, במקרים קיצוניים שעות. במקרה הקיצון שעברנו כולנו, האירוע נמשך שעות וימים, ממשיך להתגלגל גם היום ובכל רגע מתגלה עוד סרטון, עוד תיאור, עוד סיפור, ואיך אפשר שלא להתהפנט אליו? אבל יש לזה מחיר. קורטיזול ואדרנלין אמורים לתת לגוף שלנו יתרון במצב חירום, למשל בריחה מסכנה. הדופק המואץ, היעדר התיאבון, הנשימה המהירה, כולם יאפשרו הישרדות טובה יותר באירוע נקודתי. באירוע מתגלגל, הקורטיזול והאדרנלין מתחילים לשחוק את כל מערכות הגוף. הדופק המהיר מפריע כשננסה לישון ואפילו יעיר אותנו ובמקביל יעייף מאוד. אוטוסטרדת המחשבות תפריע לקבלת החלטות שקולה ונכונה וכן, גם התפקוד ההורמונלי יסטה מהמסלול.
איך לאזן את ההורמונים?
בהסתכלות הוליסטית, הרחם שייך לצ'אקרה הראשונה. הבסיס שלנו, בית, ילדים. והוא התערער באופן ברוטלי. בהסתכלות על אלמנטים, הרחם שייך לאלמנט אדמה. אמא אדמה. בית. שלווה. אלמנט האדמה שלנו התערער, ובמקום אדמה יציבה הוצפנו באלמנט מים, אלמנט שמאופיין ברגשות בעוצמה גבוהה. כשאלמנט המים סוער, האדמה הופכת בוצית, טובענית. הכול מרגיש כאילו סוגר עלינו.
הורמונלית, ככל שנצליח להפעיל יותר הורמוני רגיעה ושמחה כמו דופמין ואוקסיטוצין, רמות הקורטיזול והאדרנלין יתאזנו. איך נעשה את זה? נגביל את זמני צריכת החדשות שלנו למינימום הנדרש לצורך היערכות ובטיחות ועוד שעה בערב ואם אפשר, גם פחות. נתרגל נשימות איטיות. נראה סרטונים קצרים שגורמים לנו לחייך, כאלו של הילדים או של חתלתולים וכלבלבים משחקים. נתחבק. עם בני הזוג אם הם לידנו, עם הילדים, עם חיות המחמד, עם חברים, והמחקרים מראים שגם לחבק את עצמנו חיבוק חזק או בטכניקת חיבוק פרפר מסייע במעבר ממערכת סימפטטית לפרא סימפטטית ורגיעה. חוש הריח משפיע מאוד. ככל שמתאפשר, צאי לאור השמש ולאוויר, פתחי לרווחה את חלונות הבית לאוורר, היעזרי במאדה שמנים עם שמן אתרי לבנדר, שהוכח מחקרית כמרגיע ומשרה שלווה. בהתייעצות עם נטורופתית, תוכלי להתאים צמחי מרפא שיאזנו אותך. מחליטות קמומיל ומליסה ועד שימוש בטינקטורות וכמוסות של צמחים אדפטוגנים מאזנים כמו אשווגנדה או רודיולה או מרגיעים כמו ולריאן.
האנרגיה של צ'אקרה ראשונה והגוף כולו מופעלת מתזוזה. כשאנחנו קפואות מול המסך, האנרגיה נתקעת איתנו. צאי לפעילות גופנית. אם מתאפשר באזורך, עדיף בחוץ ועוד יותר טוב, ספורט קבוצתי. אם לא, גם אימון ביתי מצוין. נסי לרתום לכך את כל בני הבית. לא סובלת ספורט? שימי מוזיקה ותתחילי לזוז. נסי להעצים תנועות של האגן, שמיניות או ריקודי בטן, הם יכולים גם להיות מצחיקים. התנועה באגן תניע אליו דם ואנרגיה ואלה יסייעו באיזון.
לחיזוק אלמנט אדמה וייבוש ה"ביצה" של אלמנט המים, נוכל לבחור בתזונה שמגיעה מבטן האדמה, שורשים כמו בטטה, גזר, סלק, כולם יאזנו את האלמנט ובמקביל יתמכו בחקלאי הדרום. לכי יחפה על אדמה (על הרצפה בבניין רב קומות פחות עובד), התעסקי באדמה, אם אין לך חצר, גם עציץ קטן על מעקה המרפסת או החלון יעשה את העבודה. טיפולי מגע כמו רפלקסולוגיה, דיקור, עיסוי, סובאדה יכולים גם הם להועיל. אם את חווה חוסר איזון משמעותי שאיננו חולף, חשוב להיבדק אצל רופא או רופאת הנשים שלך.
אורטל ברובין-חן היא נטורופתית N.D