שמן קוקוס הפך בשנים האחרונות לאחד המוצרים הנחשקים ביותר בחנויות הטבע. מיוחסות לו המון תכונות בריאותיות קסומות, אבל עם הזמן יותר מומחים מזהירים: שמן קוקוס הוא לא תכשיר פלא. חלק מהתכונות בעלות ביסוס מדעי, אך רבות מהן כלל לא. ובכל זאת, אנשים עדיין מאמינים ששמן קוקוס יכול לרפא לא מעט בעיות רפואיות. אז אחרי שעברנו על חלק מהן בעבר, החלטנו לבדוק עוד סגולות רפואיות שמייחסים לשמן קוקוס ולראות אילו מהן נכונות ואילו סתם מוליכות אתכם שולל.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
האם שמן קוקוס מפחית סיכון להתקררות?
ישנם מקורות שטוענים שלשמן קוקוס יתרונות אנטי-פטרייתיים ואנטי-בקטריאליים, אך למעשה, מדובר בטענות לא מדויקות. מחקרים מסוימים הראו קשר בין צריכת שמן קוקוס לבין סיכון מופחת לזיהומים חיידקיים ופטרייתיים, אך מדובר בממצאים ראשוניים שלא ניתן להסתמך עליהם עדיין. "לא הייתי ממליצה על שמן קוקוס לשימוש רפואי", אומרת ד"ר רביה דה לה-טור, גסטרואנטרולוגית שעובדת בניו יורק. בלוגרים ואתרי אינטרנט רבים מייחסים לשמן קוקוס תכונות רפואיות, בהתאם לאותם מחקרים ראשוניים אך המסקנות וההמלצות המוצעות לא תואמות את ממצאי המחקרים. חומצה לאורית, המצויה בשמן קוקוס, אמנם הצליחה בתנאי מעבדה להרוג חיידקים, אך אין ראיה לכך שאכילת שמן קוקוס בהכרח תטפל במחלה או תמנע אותה.
האם אפשר להשתמש בשמן קוקוס כחומר סיכה?
אתם יכולים להשתמש בשמן קוקוס כחומר סיכה בזמן קיום יחסי מין, אך כדאי להביא בחשבון שאם אתם משתמשים בקונדום עשוי לטקס, זה פחות מומלץ. שמן קוקוס (ושמנים אחרים) עלול להפחית את האלסטיות של הלטקס ולהוביל לקרע בקונדום. ד"ר מינקין אומרת שישנן מטופלות שטענו כי שמן קוקוס יעיל כחומר סיכה. "אם הן מצאו אותו יעיל והוא לא גורם לתופעות לוואי קשות, זה בסדר". אבל חשוב להדגיש כי אחת מתופעות הלוואי האפשריות היא זיהום פטרייתי – שמן קוקוס עשוי לשנות את רמת החומציות בנרתיק ולפיכך להוביל לפטרייה וגינלית (שכאמור לא ניתן לטפל בה בעזרת שמן קוקוס).
האם שמן קוקוס מפחית סיכון לסרטן?
גם במקרה הזה מדובר בהשערות שלא הוכחו עדיין. ידוע כי תאים סרטניים אוהבים גלוקוז והתזונה הקטוגנית, שכוללת שמן קוקוס, מנסה לרוקן את הגוף מגלוקוז, לכן מדובר בתאוריה שאנשי מדע ורפואה מעוניינים לחקור יותר לעומק. ישנם מחקרי עבר שהראו כי חומצה לאורית מסוגלת להילחם בסרטן, ברמה התאית. אך המחקרים הללו נעשו על תאים בתנאי מעבדה ולא על בני אדם.
עוד ב-mako בריאות:
>> מדהים: עשתה דבר אחד ונשירת השיער פסקה
>> בדקנו והופתענו: מה בריא יותר, מיונז או חמאה?
>> אחת ולתמיד: האם מזיק לישון עם שיער רטוב?
האם ניתן להשתמש בשמן קוקוס לטיפול בפטריות?
ישנם מקורות הטוענים שניתן לטפל בפטרייה וגינלית באמצעות שמן קוקוס, אבל מדובר בטענות שגויות. הבלבול נובע מכך שמחקרים הראו פוטנציאל של חומצה לאורית להילחם בחיידקים ופטריות, אך כיוון זה טרם נחקר לעומק. ד"ר מרי ג'יין מינקין, רופאת נשים ומיילדת ומרצה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ייל, מפצירה בנשים לא להשתמש בשמן קוקוס כתרופה אלטרנטיבית לזיהום פטרייתי. "אין מידע שאני מכירה שמצביע על תכונות אנטי פטרייתיות או אנטי בקטריאליות של שמן הקוקוס".
האם שמן קוקוס משפר את בריאות המוח?
אולי כן ואולי לא – הממצאים לא חד משמעיים. מוחותיהם של חולי אלצהיימר מתקשים לעבד גלוקוז, המקור העיקרי של הגוף שלנו לאנרגיה. מחקרים מסוימים מציעים כי קטונים, המגיעים מחומצות שומן שעברו פירוק, יכולים לספק מקור אנרגיה אלטרנטיבי למוח. וכך נכנס לתמונה שמן הקוקוס.
אך חשוב לציין שהמחקרים שנעשו בנושא התמקדו בחומצות שומן טהורות ולא באופן ספציפי בשמן קוקוס. חומצה לאורית, ממנה שמן קוקוס מורכב ברובו, יכול להוביל לקטוגנזיס (שימוש בחומצות שומן לטובת אנרגיה), אך טרם הוכח שחומצת שומן זו יכולה לעזור לאנשים הסובלים מבעיות קוגנטיביות, כמו אנשים הלוקים באלצהיימר.