מחלות חורף מופיעות כתגובה לחולשה רגעית או ממושכת של תפקוד מערכת החיסון. השאלה הגדולה היא למה המצבים האלה נגרמים דווקא בחורף? ובכן, הסיבה לכך מאוד פשוטה, והיא לא קשורה לכך שטמפרטורת הגוף יורדת ויש קור בחוץ. מה שכן, כשקר בחוץ הווירוסים יותר עמידים. תוסיפו לכך את העובדה שאנחנו מגיפים את החלונות, נוטים להסתגר בבית ולהתעטף בכמה שיותר שכבות, ואז זרימת הדם נהיית איטית, תחלופת האוויר פוחתת, ועור הגוף שלנו נהיה חסום לפינוי פסולת פנימית. לבסוף, הווירוסים מצליחים להפר את החוסן הטבעי של הגוף וכך נוצרת ההידבקות.
מה זה ההתקררות?
התקררות היא מצב בו מתרחש זיהום של כלי הנשימה העליונים, שנגרם עלי ידי הווירוסים השונים. הזיהום יתבטא בנזלת, התעטשויות, כאבי גרון, חום, חולשה, שיעול, עייפות ועוד.
מה עושים כשמרגישים חולי?
קודם כל חשוב להקשיב לסימני הגוף. אם אתם מרגישים עייפות או חולשה - תנוחו. אם אין לכם תאבון - אל תרבו לאכול. אנשים לרוב חושבים שדווקא כשחולים מאוד חשוב לאכול. אבל המצב הוא הפוך: אם אין תיאבון, זה סימן שהגוף חלש. הוא מתרכז כרגע בריפוי ואין לו צורך להשקיע אנרגיה חשובה בתהליכי עיכול, מה גם שמערכת החיסון בהרבה מקרים מזהה את מרכיבי המזון כפולש שנכנס לגוף והיא צריכה לבדוק אותו ולדעת מה בדיוק לעשות עם המזון - האם להמשיך ולתקוף או לאפשר לו להיספג ולהיקלט בגוף.
אז איך מזרזים את תהליכי הריפוי? אספנו עבורכם כמה טיפים טבעיים ותרופות סבתא שכל אחד יכול להכין בבית:
1. הרבו בשתיית נוזלים
* שתיית כמות גבוהה של מים תעזור בפינוי הווירוסים מהדם דרך השתן.
* רצוי לשלב בשתייה גם חליטות צמחים הגדלים בגינה הפרטית או צמחי מרפא מחנויות הטבע השונות. כדאי לבחור בצמחים בעלי יכולת לחיזוק מערכת החיסון כמו עלי הטימין, האזוב והאורגנו היעילים למצבי שיעול ליחתי, ברונכיטיס, הצטננויות, שפעות, דלקות גרון, סינוסיטיס ועוד בזכות תכולת שמנים אתרים גובהה של קרבקרול וטימול, הגורמים לצמחים להיות מאוד יעילים למחלות אלה.
* ניתן להכין תה רפואי עם אנרגיה מחממת המכיל רצועות קינמון - רצוי שיהיו גרוסות כדי להגדיל את שטח פנים הקינמון, כ-4-5 פרוסות דקות של שורש ג'ינג'ר טרי, מעט דבש להמתקה ולימון סחוט לטעם ולוויטימין C. לתה הרפואי יש השפעות אנטי ויראליות, שיתמכו בשפעות, התקררויות, והפחתת גודש ונזלות.
2. אכלו מזון קל לעיכול ועשיר בוויטמינים ומינרלים המחזקים את מערכת החיסון
מזון שעשיר בוויטמין C (פירות הדר, תותים, קיווי, פלפל אדום), ויטמין E (אגוזים, שקדים, גרעיני חמניה), אבץ (קטניות, דגנים מלאים אגוזים) ובטא קרוטן (בטטה, גזר, פטרוזילה תרד) יעשה את העבודה, כמו גם שום ובצל, המכילים שמנים אורמטים חזקים בעלי יכולות נוגדות חמצון חזקות.
3. הכינו מרקים עשירים בירקות שורש
ירקות שורש הם בעצם שילוב של תזונה קלה לעיכול התורמת לתחושת שובע. הם אינם מתישים את הגוף בעבודת פירוק המזון ובנוסף מחזירים לגופינו נוזלי ומינרלים המגיעים מכל הירקות (מינרלים אינם נעלמים בזמן הבישול). מומלץ לשלב במרקים דגנים מלאים כמו אורז, או גריסי פנינה וקטניות כמו עדשים ירוקות או כתומות, ולהימנע מתוספות מלאכותיות כמו אבקות מרק מעובדות.
4. ממה רצוי להימנע?
1. סוכר - צריכה גבוהה ומרוכזת של סוכרים מפחיתה את יכולתן של כדוריות הדם הלבנות להרוג וירוסים. לכן, במידה ושותים מיץ פירות - למשל מיץ תפוזים, כדאי לדלל אותו במעט מים, כדי שלא יעשה יותר נזק מתועלת.
2. סטרס - רצוי להימנע ממתח נפשי, רגשי וגופני. בזמן סטרס בלוטת האדרנל מפרישה הורמונים הגורמים להפחתת ייצור כדוריות הדם הלבנות.
ובאופן כללי, כל עוד החורף עוד כאן, זכרו לאוורר את סביבת העבודה והבית כדי לאפשר תחלופת אוויר.
* אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא