בתור חייל בצה"ל הייתי מקפיד שלא להקפיד על הבריאות שלי. הייתי מעשן, שותה משקאות ממותקים, אוכל ג'אנק ונמצא בסטרס אינסופי. כך קרה שפגשתי לראשונה מצב שלא הכרתי עד אז - צרבת. כדי לנסות להעלים אותה, חשבתי שאולי עוד סיגריה תעזור. טעות מרה וצורבת!
צרבות הן מצב שכיח. המון אנשים מתלוננים בקליניקה על צרבות ומחפשים מזור בדרכים שונות.
ברור שלאורח החיים שלנו יש השפעה ישירה על הופעת הצרבות. הצרבות תלויות בתזונה שלנו, במצב הנפשי שלנו, בהרגלים שונים, במצב נתון כמו הריון או מכניזם לא תקין של סוגר הוושט.
מה גורם לצרבת?
כל מי שסובל מצרבות באופן חוזר ונשנה, חייב לבדוק מה גורם לצרבת - האם מדובר במזון שהוא חומצי מדי (כמו למשל בשרים, מוצרי חלב וקפה), או שהצרבת נגרמת מאי סבילות לסוג מזון מסוים כמו חיטה, חומרים משמרים וצבעי מאכל, או אולי זה עישון או צריכה של משקאות מוגזים. רבים הם הרגלי התזונה הלקויים שיכולים להגביר את הצרבת, כך שלא מעט פעמים אפילו שינוי קל בהרגלי אכילה, כמו הפחתה של מזונות מטוגנים ושומנים רוויים, יכולים ליצור שינוי משמעותי גם אצל אנשים שסובלים מהתופעה שנים רבות.
עוד ב-mako בריאות:
>> שיר אלמליח מלמדת להתחטב מבלי לוותר על שוקולד
>> אימון עצבני לירכיים
>> גילינו מה אורכו של השנ"צ האולטימטיבי
הרפואה הקונבנציונלית תטפל בצרבות על ידי סותרי חומצה, כמו אומפרדקס, לנטון, זנטק לסוגיהם - תרופות שמונעות יצירת חומצה מהקיבה. בדרך כלל המטופל לא משנה את הרגלי אורח החיים שלו ונוצרת תלות באותה תרופה, ובלי נטילתה המטופל יכול לסבול מכאבים מאוד חזקים בוושט ובקיבה.
הבעיה היא שהחומציות בקיבה חשובה לנו מאוד לצורך עיכול המזון, ספיגת הערכים התזונתיים, הויטמינים, המינרלים והחלבונים לצד הגנה מפני פתוגנים – חיידקים וירוסים, טפילים ועוד שלא יוכלו לחדור אלינו מהאוכל לתוך מערכת העיכול. לכן, לטווח הארוך, תרופות אלה עלולות ליצור חסרים תזונתיים, שיגרמו עקב חוסר הספיגה ודלת כניסה לפתוגנים למערכת העיכול ולגוף שלנו (כמובן שלפני שאתם ממהרים להוריד את התרופה, יש להיוועץ קודם כל עם הרופא המטפל שלכם ולשנות את אורח החיים בהתאם).
צרבות יכולות להופיע גם במצב של סטרס ממושך ועומס רב על מערכת העצבים - מצב המוכר לאנשים רבים כיום. כשמערכת העצבים שלנו מזהה סטרס, היא פועלת בעיקר להגנת הגוף ומשקיעה את מירב כוחה בהישרדות שלנו. במצב כזה מערכת העיכול פועלת באופן חלש מאוד, ללא הרבה חומצה בקיבה, מה שיביא לכך שהמזון לא יתעכל בצורה מיטבית ויעלה כלפי מעלה עם תחושת צרבת. גם כאן, ללא בדיקה מוקדמת הטיפול המהיר יהיה סותרי חומצה, אך מאחר ומלכתחילה הקיבה חסרה חומציות, במצב כזה סותרי החומצה כלל לא ישפיעו. כמוכן, במצבים של תת חומציות על רקע של סטרס, החיידק מסוג הליקובקטר פילורי משגשג בקלילות ויכול ליצור דלקות בקיבה – גסטריטיס - ובמצבים קשים יותר אפילו לכיב בקיבה או בתריסריון (אולקוס).
איך מטפלים בצרבת בדרך טבעית?
על כאבי הצרבת ניתן להקל באופן סימפטומטי ללא בעיה ובמקרים מורכבים כדאי לשקול לטפל בבעיה לעומק על ידי שינויי הרגלים רעים כפי שצויינו קודם.
צמחי מרפא להקלה מיידית מכילים חומרי סיכה שנקראים מוצילגים. המוצילגים הינם רב-סוכר הנמצא בצמחי מרפא שונים, כשבמגע עם ריריות הגוף הם גורמים להן להפרשת ריר. בנוסף למוצילגים יש מרקם דמוי ג'ל, כך שבמצבים בהם הרקמות הריריות מגורות ומודלקות, אותם מוצילגים יעזרו מאוד בהקלה מיידית וייסככו את האזור. הצמחים המוצילגים שרצויים לטיפול בצרבת:
אבקת אולמוס – Ulmus Fulva
עץ האולמוס מכיל מוצילגים בעיקר בקליפת הגזע שלו. כף אבקה טחונה של קליפת הגזע מעורבבת ברבע כוס מים תעזור להקלה משמעותית בכאב הצרבת.
שורש נטופית – Althea Officinalis
צמח שתכולת המוצילגים בשורש שלו מאוד גבוהה. ניתן לצרוך את השורש בחתיכות קטנות, לחלוט אותם למשך רבע שעה ולשתות. לעלי הנטופית יש איכויות מוצילגיות, כך שניתן גם אותם לשים בתה.
לחך איזמלני - Plantago lanceolate
עלי הלחך יעזרו גם הם בסיכוך הרקמות הריריות. ניתן לשלב את העלים והשורשים יחד ולהכין מהם חליטה טעימה, יחד עם עוד צמחים מרגיעים נוספים כמו מליסה, טיליה, פסיפלורה ועוד.
ספיראה (או בשמו הנוכחי Filipendula ulmaria)
צמח המכיל סליצין. בעבר היו מפיקים מהפיליפנדולה אצטיל סליצילאט, שהוא החומר הפעיל של אספירין. שם התרופה נגזר מהאות הראשונה של החומר הפעיל – A , ושם הצמח ממנו נלקח החומר לראשונה– ספיראה.
ידוע לאורך השנים שאספירין עלול לגרום לכיבים בקיבה, אך הפיליפנדולה מכילה חומרים פעילים נוספים וביניהם טאנינים, מוצילגים פלאבנואידים ועוד, שיחד כולם עוזרים בשיקום ריריות הקיבה והוושט ועוזרים לווסת את החומציות בקיבה. הפיליפנדולה גם נוגדת דלקת ספציפית לקיבה ואנטי-בקטריאלית. את הפיליפנדולה ניתן לצרוך בצורה של חליטות יחד עם הצמחים הקודמים שהוצעו או בפורמולת מתמצית נוזלית.
שורש שן הארי (Taraxacum officinalis)
מי שסובל מתת חומציות בקיבה כפי שהוזכר קודם – יכול להשתמש בצמחים שנחשבים מרירים עדינים שיעזרו בשיקום מערכת העיכול ויתמכו בעיכול יעיל יותר של המזון על ידי העלאת החומציות. צמח המומלץ במצבים כאלה הינו שורש שן הארי שנחשב גם כצמח מזין. שן הארי מכיל ויטמינים מסוג B, מינרלים, אנזימי עיכול ואינולין – חומר המהווה רכיב פרהביוטי לאיזון פלורת המעי, כך שבנוסף לחיזוק מערכת העיכול, שן הארי יתמוך בחסרים שנוצרו עקב פעולה לא תקינה של מערכת העיכול. את שן הארי עדיף לצרוך בתמצית נוזלית או במיצוי יבש של השורש.
במצבים זיהומיים בקיבה כגון הליקובקטר פילורי, הנפוץ מאוד באוכלוסייה, יש לצרוך צמחים בעלי יכולת חיטוי חזקה. הצמחים המחטאים העיקריים הינם תמצית זרעי אשכוליות, טבבויה, קופטיס, שום, אגוז שחור, אלת המסטיק ועוד.את הצמחים, שניתן להשיג בבתי הטבע, רצוי לצרוך בתמציות מרוכזות, סטנדרטיות לאחר אבחנה רפואית של גסטריטיס או תבחין נשיפה המעיד על נוכחות החיידק.
ואם הצרבת נובעת מסטרס?
אם הצרבות מחמירות בעיקר במצבי סטרס, או שנובעות בגלל סטרס ממושך, רצוי לשלב צמחים מרגיעים בחליטות או מיצויים נוזליים, כמו למשל טיליה, קמומיל, מליסה, פסיפלורה ועוד.
מבחינה תזונתית, יש לסדר את הארוחות בצורה מוקפדת, ולפי זמנים. נסו להבין מה מחמיר את הבעיה ועם איזה מזונות אין לכם קשיים. לפעמים רווח גדול מידי בין הארוחות יכול לגרום לכאבים חזקים ולכן צריך לצופף את זמני הארוחות. טיב המזון ואיכותו מאוד קריטיים. כל אלה פתרונות לטווח הארוך יותר.
בנוסף, כתרופת סבתא אפשר לאכול שקדים קלופים לאחר השריה, או לטחון כוס שקדים קלופים במעבד מזון יחד עם שתי כוסות מים פושרים, לסנן את המשקה מחתיכות השקדים, ולשתות את משקה השקדים המסונן.