חבלות שטחיות זה משהו שאנו נתקלים בו ביומיום שלנו, אם זה בעבודות ניקיון הבית, עבודה משרדית, פעילות גופנית שאנו מבצעים, טיולים ודומיהם. לא פעם קורה שאנו נחתכים או סובלים מאיזה פצע באזור מרגיז – הנה מה שאתם יכולים לעשות כדי שזה יחלים בצורה הכי מהירה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
לפציעות מסוג זה, ניתן לרכוש או להכין בבית, קרמים ומשחות טיפוליים וטבעיים. להכנה ביתית לא יידרש ציוד מיוחד, אבל יש להשיג חומרי גלם ממקור איכותי. הבסיס להכנת המשחה יכול להיות שעוות דבורים, שמן קוקוס, חמאת שיאה ודומיהם. היתרון באותם בסיסים הוא שבטמפרטורת החדר הם מוצקים, אך הם נמסים בחימום והופכים לנוזל, אותו ניתן להעשיר ולהוסיף לו כל שעולה על דעתנו - מיצויים נוזליים של צמחי מרפא, שמנים אתרים, שמני תשרית של צמחי מרפא (מיצוי שמן של צמחים). לאחר החימום והמיזוג עם המיצויים שהוספנו, כשהנוזל יתקרר, נקבל קרם או משחה מוצקה עשירים בחומרי הצמחים.
צמחי המרפא הכי יעילים
במקרים שונים בהם נרצה להגביר את איחוי הרקמה הפגועה, ניתן לשלב מספר צמחים:
קומפרי - העלים והשורש של הצמח עוזרים לגוף להגביר את קצב האיחוי והשיקום של רקמות פגועות ומודלקות, וזאת בזכות תכולת חומר פעיל טבעי שנקרא Allantoin. מעבר לכך הצמח מכיל חומרים מכווצי רקמות חלבוניות הנקראים טאנינים. פעילות זו, יחד עם האלנטואין, מספקת שילוב מושלם המגביר את איחוי הרקמות הפגועות. בנוסף, הקומפרי מכיל חומרים ריריים הנקראים מוצילגיים, המספקים מעין שכבה רירית דמויית ג'ל, שמעניקה הגנה מפני פתוגנים ומפני המשך גירוי של אותה רקמה.
בעבר היו משתמשים בצמח לריפוי דלקות במערכת העיכול כמו גסטריטיס, צרבות, קורהן, קוליטיס. הצמח עושה לכך עבודה טובה מאוד, אך הבעיה שהחומר הפעיל עלול ליצור פגיעה בכבד בלקיחה ארוכת טווח, לכן משתמשים בצמח רק בשימוש חיצוני - במשחות או קרמים. מעבר לפציעות שטחיות, הקומפרי יכול להועיל גם למצבים של בעיות מפרקים, נקעים, דלקות מפרקים ולמחלות עור כגון אקנה, פסוראזיס, אקזמות ואפילו לטחורים ופיסורות. את הצמח ניתן להשיג רק בבתי מרקחת שעובדים עם צמחי מרפא, ניתן להשיג משחות וקרמים שמכילים את הצמח מראש, או דרך מטפלים מוסמכים בצמחי מרפא.
עוד ב-mako בריאות:
>> סרטן השד: מה שנחשפנו אליו בילדות מעלה את הסיכון
>> מתכננים לצאת לטרק בחו"ל? זה יכול לקרות לכם
>> הכי לא קנאביס: החומרים הכי ממכרים בעולם
ציפורן החתול – Calendula Officinalis – רובנו מכירים קרמים להחתלה המכילים את הצמח ויש בכך צדק רב, לצמח יכולות נוגדות דלקת מוכחות. השימוש בקלנדולה הוא מהפרחים, להם יש צבע כתום חזק מאוד, מה שהופך את הפרח למאוד בולט בנוף. בארץ ישנם סוגים שונים של קלנדולה, אבל בעלי עוצמת פעילות חלשה יותר משל הקלנדולה הרפואית הגדלה באירופה.
מהקלנדולה ניתן למצות (על ידי השרייה) חומרים פעילים שונים, ביניהם את השרפים, שיעילים במצבים זיהומיים המצריכים אלמנט חיטוי, וחומרים טריטרפנים להם יכולת אנטי דלקתית וחומרים פעילים נוספים שיכולים לתרום להגברת חילוף התאים – עזרה בשיקום ואיחוי רקמות פגועות. בכיוון החיסוני, לקלנדולה פעילות אנטי חיידקית ואנטי ויראלית וכך הצמח מתאים גם למצבים זיהומיים בעור והפחתת גרד וגירויים שונים. כל אלה הופכים את הקלנדולה לצמח מצוין להחלמה מפציעות שטחיות על העור, חתכים, טחורים, פיסורות ועוד.
גם בלקיחה פנימית, הקלנדולה תעשה עבודה של שיקום רקמות פגועות, כמו בכיבים עיכוליים ומחלות מעי דלקתיות, ותתמוך בפינוי רעלים מהמערכת הלימפתית בגופינו, ובנוסף תמיכה להמרצת הפרשת מרה, הוא מותווה לתמיכה במצב של חולשת מערכת העיכול ולהקלה בתסמיני גזים, נפיחות, צרבות, עייפות לאחר אכילת ארוחה כבדה ועוד. קלנדולה ניתן להשיג כתכשירים שונים בבתי טבע, כמוצר, או על ידי מטפלים בצמחי מרפא.
איך מכינים משחה?
אם החלטתם להכין את המשחה באופן ביתי יהיה מצוין אם תוסיפו כמה טיפות של שמנים אתריים שונים. המומלץ ביותר הוא שמן אתרי של לבנדר. לשמן האתרי של הלבנדר, יש פעילות מרגיעה למערכת העצבים שתתמוך במצבים בהם ישנו כאב או גרד, ופעילות מחטאת ונוגדת דלקת שתעזור גם למצבי אקנה, זיהומים שונים על העור והגברת זרימת הדם לאזור - להזנה בחומרים שיכולים להגביר את השיקום של העור הפגוע. כך שאם הרקמה העורית מגרדת ומודלקת, אותו שמן אתרי יוכל מאוד להועיל. שמנים אתרים ניתן להשיג בבתי טבע שונים. יש לטפטף מהם בין 3-10 טיפות בלבד, תלוי בכמות המשחה.
מתכון למשחה טבעית
מחממים 100 גרם של שעוות דבורים או חמאת שיאה או שמן קוקוס (ניתן לקחת 30 גרם מכל סוג), עד שהם הופכים לנוזל. אליהם יש להוסיף 15 מ"ל טינקטורה (מיצוי נוזלי) או שמן של הצמחים המצוינים מטה - קלנדולה ושל קומפרי (15 מ"ל מכל אחד), ולטפטף פנימה 10 טיפות של שמן אתרי לבנדר. לערבב הכל טוב ביחד ולמזוג לכלי אחסון מתאים, טרם התמצקות הנוזל והפיכתו למשחה.