שוב פקדה אתכם צרבת עיקשת? במקום לסבול או שוב לפנות לטיפול התרופתי, כדאי שתדעו שיש עוד כמה אפשרויות שיעזרו לכם להקל על הכאב הבלתי פוסק. אבל ראשית, נבין מדוע זה קורה.
הקיבה היא שק שרירי וקטן הנמצא ברום הבטן בצידה השמאלי. שלוש שכבות השרירים מהן מורכבת הקיבה מפרקות את המזון לאחר שעבר פירוק ראשוני של לעיסה בפה והגיע אליה דרך הוושט. העיכול נעשה על ידי תנועת השרירים, אך בנוסף, אל תוך חלל הקיבה מופרשים אנזימי עיכול וחומצה כלורית (HCL), שגורמת לרמת חומציות חזקה בתוך הקיבה. דופן הקיבה מרופד בשכבה רירית שתפקידה להגן עליה מפני החומציות ומפני חומרים חריפים, חמוצים או רעילים.
הבעיה מתחילה כשהשכבה הרירית לא מצליחה לעמוד בעומס הגירויים ונוצר נזק לקיבה שיכול להתבטא כגסטריטיס - דלקת בקיבה. אם דלקת זו נמשכת זמן רב ללא טיפול ראוי, עלול להתפתח כיב (אולקוס / כיב פפטי) המתבטא בכאב חזק מאוד. מי שסובל מכיב בקיבה או בתריסריון (תחילת המעי הדק) ירגיש כאב חזק וחד בכל אזור החזה ואפילו בגב. הרבה אנשים בטוחים שזהו אירוע לבבי ומיד רצים לבית חולים כדי לשלול כל מעורבות לבבית, וטוב שכך. להרגלי אורח חיים כמו מתח נפשי, עישון ונטילת אספירין לאורך זמן, וגם שילוב שלהם יחד, יש השפעה חזקה על הופעת הכיבים. וכמובן החיידק הליקובקטר פילורי שברגע שמופר האיזון בקיבה מתחיל לחגוג בקיבה ויוצר כאבים עזים.
צרבת, לעומת זאת, מתבטאת כשתוכן חומצי מהקיבה עולה מעלה לכיוון הוושט. הבעיה שלוושט אין שכבת הגנה כמו לקיבה ונוצרת פגיעה ברקמה. לכן ישנו כאב של צריבה באזור, גם צרבות יכולות להתבטא בכאב חזק ולגרום לחשש לאירוע לבבי.
בדרך כלל הפיתרון לשני המצבים יהיה תרופות סותרות חומצה לאורך זמן, כך שרמת החומציות תופחת במטרה להפחית את הגירוי על דופן הקיבה. אבל ישנן השלכות רבות לשינוי רמת החומציות, כמו ספיגה לקויה של מינרלים וויטמינים, למשל B12 שחשוב מאוד למערכת העצבים. מעבר לכך זה עלול לגרום לריבוי תופעות של גזים, נפיחויות, חסרים תזונתיים, ומחלות מעיים קשות.
איך מונעים?
כדי להפחית את ייצור חומצות הקיבה בדרך טבעית ולשמור על איזון, צריך להמעיט בגירויי הקיבה. גירויים יכולים להתבטא במזונות עם טעמים חזקים במיוחד - מזונות חריפים מאוד, מרים, חמוצים ואפילו מתוקים. בנוסף, ישנם גורמים להעלאת רמת החומציות כמו מזונות אלרגנים, שאנשים פיתחו אליהם אי סבילות ברמות שונות כמו למשל חלב וחיטה.
תפריט עשיר בסיבים תזונתיים (קטניות ודגנים מלאים) נמצא כמעכב הפרשת תוכן הקיבה אל התריסריון, לכן יקל וימנע כיבים בתריסריון.
>> הנזלת לא עוברת? תרופות סבתא להתקררות
ממה כדאי להימנע בכל מקרה:
1. מזונות מטוגנים וחומציים - השמן המחומם מאוד חומצי. מזונות חומציים נוספים: שוקולד, בוטנים, חיטה לבנה, מוצרים מהחי כמו בשר, חלב ומוצריו, אלכוהול וקפה.
2. הרגלי אכילה - כמות אוכל מוגזמת, תיבול חריף מידי, או אכילת מזון חריף כשלעצמו, לא לדלג על ארוחות.
3. הפסקת העישון
כדי למנוע את תופעות הכאבים והצרבות חשוב דבר ראשון למצוא מה הגורם לבעיה על דרך השלילה. האם זו אלרגיה למזון מסויים, נוכחות החיידק הליקובקטר פילורי (ניתן לאבחן על ידי בדיקת נשיפה פשוטה בקופת חולים), אכילה מרובה, מזונות חריפים, מטוגנים, מזונות בעלי רמת חומציות גבוהה מידי ועוד. וכמובן לפעול בהתאם לפי הצורך.
ומה עושים עם הכאבים?
ניתן למנוע את תחושת הכאב על ידי כמה פעולות פשוטות, בראש ובראשונה:
1. יש לסדר את הארוחות בצורה מוקפדת, ולפי זמנים. נסו להבין מה מחמיר את הבעיה ועם איזה מזונות אין לכם קשיים. לפעמים רווח גדול מידי בין הארוחות יכול לגרום לכאבים חזקים ולכן צריך לצופף את זמני הארוחות. טיב המזון ואיכותו מאוד קריטיים. כל אלה פתרונות לטווח הארוך יותר.
3. לטווח הקצר, כדי להקל על הכאבים ניתן להשתמש באבקת הגזע הפנימי של צמח האולמוס (Ulmus fulva). יש לערבב כפית אבקה טחונה בתוך רבע כוס מים פושרים, לערבב היטב עד לקבלת מרקם אחיד ולאחר מכן לשתות בלגימות איטיות. האולמוס מכיל חומרים מסככים העוזרים לריפוי הרקמה הפגועה. מעבר לכך האולמוס מכיל כמות גבוהה של סיבים, מינרלים וויטמינים ולכן הוא גם מזין מאוד.
4. בנוסף, כתרופת סבתא אפשר לאכול שקדים מקולפים לאחר השריה, או לקחת כוס שקדים מקולפים, לטחון אותם במעבד מזון יחד עם שתי כוסות מים פושרים, לסנן את המשקה מחתיכות השקדים, ולשתות את משקה השקדים המסונן.
5. חליטות מעלי ופרחי הפליפינדולה יכולות לעזור בוויסות רמות החומציות בקיבה, שיקום הרקמה הרירית של הקיבה ומערכת העיכול. הן נוגדות בחילה וכאב ועוזרות לאיחוי הרקמה הפגועה.
6. הקמומיל גם הוא צמח חשוב לטיפול בגסטריטיס, צרבות וכיבים מעצם היותו אנטי דלקתי, משקם רקמות פגועות, מפחית כאבים, מחטא, מרגיע ונוגד עווית.
* את כל צמחי המרפא ניתן להשיג בחנויות הטבע השונות.
* אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא