בצקת היא הצטברות נוזלים בכמות גבוהה ברקמות הגוף, הגורמת למראה נפוח וספוגי. במצב מאוזן, מרבית הנוזלים נמצאים בתוך התאים וחלק קטן מחוץ לתאים, כך שמערכת הדם מצליחה לשמור על איזון נוזלים בין נימי הדם לרקמות. במקרים של חוסר איזון ישנה עלייה במעבר הנוזלים מכלי הדם לרקמות, וכתוצאה מכך נוצרים תהליכים בצקתיים שלרוב מתבטאים בנפיחות אזורית. ברוב המקרים בצקות נוצרות ברגליים, אך הן יכולות להופיע גם בידיים ואפילו בפנים.
ממה נגרמות בצקות ברגלים?
הצטברות נוזלים ברקמות הרגלים נגרמת על רקע בעיה במערכת כלי הדם, במערכת הלימפה או בכליות. ישנם גורמים רבים שעשויים לגרום לתופעה, בהם בעיה במערכות שעלולה להתפתח גם על רקע שימוש בתרופות, אי ספיקה בוורידים ברגליים, פקקת ורידים עקב קרישי דם ברגליים או באגן, הפרעה מטבולית כמו ירידה בכמות החלבון בדם, אי ספיקת לב או אי ספיקת כליות ותת פעילות בלוטת התריס. גם עודף משקל, חוסר בפעילות פיזית, ישיבה או עמידה ממושכת או שימוש בגרביים צמודים עלולים לגרום לצבירת נוזלים. גורמים נוספים הם תגובות אלרגיות, תסמונת קדם וסתית והיריון, דלקת על רקע פציעה או מחלה - במקרים אלה, נוסף לבצקת יופיע כאב.
גם לימפאדמה היא תופעה שמתייחסת לנפיחות ובצקת ברגליים או בידיים. הלימפאדמה נגרמת על רקע פגיעה או הסרה של בלוטות לימפה וכתוצאה מכך פגיעה בניקוז הלימפטי של הגפה. בלוטות הלימפה מהוות חלק מהמערכת החיסונית של הגוף, ופגיעה בהן מונעת התרוקנות וניקוז מיטבי של נוזל הלימפה. כך מצטברים נוזלים הגורמים לבצקת.
>> בצקת לימפטית: כל מה שצריך לדעת
מהם סימני האזהרה שמחייבים פנייה לרופא?
הופעה פתאומית של בצקת ברגל אחת, החמרה פתאומית בחומרת הבצקת או בצקת המלווה בכאבים, אודם וחום מקומי ועליית חום הגוף מעל 38 מעלות מחייבים פנייה מיידית לרופא.
כיצד תסייע הרפואה המשלימה בטיפול בבצקות ברגליים?
- נטורופתיה: תזונה נכונה והטבה של אורח החיים נמצאות בבסיס הטיפול הטבעי בבצקות. כדאי להימנע מקפאין וממאכלים עתירי מלח ולאכול מאכלים שעוזרים לשתן ולרוקן את הגוף מנוזלים מיותרים, כמו ירקות, פירות ועלים ירוקים. כמו כן, מומלץ לשתות לפחות 2 ליטר של מים ביום כדי לסייע לגוף בהנעה וסילוק נוזלי הבצקת. ייתכן שנמליץ על רקיחה של צמחי מרפא ו/או תוספים שיכולים לסייע לסילוק הבצקת. כמו כן, חשוב לשמור על משקל תקין, לנעול נעליים מתאימות, לגרוב גרביים אלסטיים מותאמים, לנוח ולבצע פעילות גופנית קבועה ומתונה.
- טיפולי מגע בשילוב שימוש בכוסות רוח, שיאצו או טווינא: במהלך העיסוי המטפל מפעיל לחץ מתון על גוף המטופל בעזרת כפות הידיים ומפרקים נוספים, כדי לשחרר חסימות אנרגטיות ופיזיות בניסיון לאזן את זרימת האנרגיה, הדם והנוזלים. הטיפול נעשה תוך כדי תנועה איטית לאורך קווי האנרגיה בגוף (המרידאנים) כאשר המטופל נח בשכיבה ובלבוש מלא.
שילוב כוסות רוח שמניעים על פני הרגל מלמטה עם כיוון הניקוז מעלה מועיל להמרצת ולשיפור זרימת הדם, לשיפור זרימה עצבית (אנרגיה), ל"קירור" מצבי חום ודלקת ולעידוד הזרימה הלימפטית. טיפול בכוסות רוח מועיל לפתיחת חסימות ותקיעות ברמת העור, השרירים והרקמות העמוקות. - עיסוי רפואי: מטרת הטיפול היא לנקז את הנוזלים שיוצרים את הבצקת, להאיץ את תנועת הנוזל הלימפטי ולנקז רעילות. העיסוי מזרים נוזלים בריאים לשטח הפגוע ובכך מאפשר התחדשות והחלמה מהירה וטובה.
- אוסטאופתיה או כירופרקטיקה: טיפולים המשפרים זרימה עצבית בין המוח, חוט השדרה ואיברי הגוף. הטיפול מתבצע בפעולה ידנית עדינה (מהירה או איטית לפי הצורך) שמטרתה הפחתת לחץ על מפרקים וחוליות ושיפור יכולת הגוף לנקז עודפי נוזלים.
- דיקור סיני: במקרה של בצקות נמליץ לשלב דיקור עם אחד מטיפולי המגע כדי להעצים את יעילות העיסוי. האבחנה של הרפואה הסינית תכלול בחינת איכות דופק המטופל, מראה הלשון, או בדיקת רפלקסים (נקודות רגישות וכואבות בבטן או בגפיים) במטרה לזהות מה הביא להתפתחות הבצקות, מדוע הופר האיזון בין יין (קור, הצטברות נוזלים, שקיעה מטה) לבין יאנג (חום, עלייה מעלה, אידוי נוזלים). בעזרת מחטים דקיקות יתבצע דיקור בנקודות המתאימות להשבת האיזון בין יין ויאנג. כדי להגיע לתוצאה הרצויה כדאי להקפיד על סדרה של טיפולים בתדירות של לפחות פעם בשבוע ולהפחית בהם ככל שניכרת הטבה במצב. האפקט הנוצר בטיפולי הרפואה המשלימה הוא הדרגתי ומצטבר.
- רפלקסולוגיה: עיסוי כף הרגל והקרסול בראייה מקומית ומערכתית כאחד מאפשר תנועה מעלה במערכת הלימפטית, ניקוז ורידי והתייחסות לאזורים בכף הרגל שיכולים להשפיע באופן מיטיב על איזון מטבולי, על הכליות ועל מערכת כלי הדם.
ד"ר ענת לוסקי חמיצר היא רופאה ראשית במאוחדת משלימה