עוד לא הספקנו לעכל את הבשרים שאכלנו ביום העצמאות במנגל, והנה הופס - עוד רגע מגיע חג השבועות ודורש מהקיבה שלנו לעבוד שעות נוספות. באופן טבעי, אחרי ארוחה כבדה, שומנית או כזו הנערכת בשעות מאוחרות, רבים מאתנו חשים אי-נעימות. למה זה קורה ומה ניתן לעשות כדי להקל על התופעה?
מהו רפלוקס?
ריפלוקס (זרימה חוזרת), היא תופעה שבמהלכה תוכן הקיבה עולה לכיוון בית החזה – לוושט, ולעיתים מגיע ממש עד לחלל הפה. הסימפטומים כוללים תחושת צרבת (כאב צורב או תחושת חוסר נוחות בחזה), טעם חמוץ ולא נעים ולעתים אף כאב וקושי בבליעה – מצב המכונה "דיספאגיה". אגב, צרבת היא תופעה שכיחה מאוד, כ15% מהאוכלוסייה מתמודדים איתה פעם ביום, וכ- 15% נוספים מהאוכלוסייה סובלים ממנה אחת לשבוע.
למה זה קורה?
ההנחה היא שרוב מקרי הריפלוקס נגרמים עקב בעיה בשריר סוגר הוושט התחתון. סוגר זה נמצא בחלק התחתון של צינור הוושט, המקשר בין חלקו האחורי של הגרון אל הקיבה. באופן טבעי ותקין, סוגר הוושט התחתון פועל כמסתם - הוא נפתח כדי לאפשר מעבר מזון לקיבה, ונסגר כדי למנוע ממיצי הקיבה לעלות חזרה לתוך הוושט. אולם, אצל אנשים הסובלים מריפלוקס חלה היחלשות של הסוגר, מה שמוביל לסימפטומים האופייניים, ובראשם - צרבת.
מי סובל מהתופעה?
הנוטים לסבול מריפלוקס ומצרבות הם כאלה שסובלים מהשמנת יתר, אנשים שעברו ניתוחים בקיבה (כמו למשל ניתוחים בריאטריים) וכן הנוטלים תרופות המאטות את התרוקנות הקיבה.
מה עשוי להחמיר אותה?
אכילה בשעות מאוחרות עשוייה להחמיר את תופעת הריפלוקס והצרבות, משום שבלילה במהלך השינה בית החזה והקיבה נמצאים באותו מנח הגובה, ולכן כוח הכבידה לא פועל באותו האופן ומקשה על העיכול. גם אכילת מזונות שומניים ושתיית אלכוהול בשעות הערב מגבירים את הסיכוי לצרבת.
כיצד תצמצמו את הסיכוי לסבול מצרבת?
- השתדלו להימנע מאכילה כ-3 שעות לפני השינה.
- צמצמו את צריכת המאכלים השומניים.
- הימנעו (או לפחות צמצמו ככל שניתן), את צריכת האלכוהול בשעות הערב.
- הגביהו את החלק העליון של המיטה בכ- 20 סנטימטרים על מנת לוודא שבית החזה והקיבה אינן נמצאים באותו מנח גובה. שינוי זווית המיטה עשוי להפחית את הסימפטומים.
מתי חשוב לגשת לייעוץ רפואי?
חשוב שייגש להיבדק אצל רופא להמשך טיפול במצבים הבאים:
- כשסובלים מצרבות באופן תכוף.
- כשמבחינים בשינוי ביציאות או בצבע שחור.
- כשמרגישים תחושת מחנק בעת האכילה.
- בעת ירידה לא מוסברת במשקל.
- אם סובלים מכאבים משמעותיים בחזה שלא עוברים.
הכותב הוא ד"ר מתי וטרמן, רופא גסטרואנטרולוגיה ויועץ ארצי למחלות מעי דלקתיות במכבי שירותי בריאות