המצב הזה מוכר לרבים ועלול להטריד: אתם מתעוררים בבוקר ולפתע מבחינים שהעיניים נפוחות, כואבות ולא נפקחות. ובכן, ראשית אין צורך להיבהל – ייתכן שיש לכם "שעורה בעין" - תופעה נפוצה בייחוד בקיץ ובזמן חילופי עונות.
"שעורה (או בשמה הרפואי הורדאולום) היא למעשה הצטברות של מוגלה בעפעף הגורמת לאודם ונפיחות", מסביר ד"ר אור בן שאול, מומחה למחלות קרנית, קטרקט וניתוחי הסרת משקפיים בלייזר, מנתח בד"ר לוינגר מרכזים רפואיים בחיפה מקבוצת דנאל.
"כיס המוגלה הזה נמצא בדרך כלל בזקיקי ריסים, או בבלוטות שתפקידן להפריש חלק מנוזל הדמעות בעין, הנקראות 'בלוטות המייבומיאן'. כשנוצרת חסימה של הבלוטות האלו, לפעמים חיידקים הנמצאים על פני העור באופן שגרתי משגשגים ויוצרים זיהום המתבטא באודם, נפיחות ובכאבים מקומיים".
לדבריו, דלקת כרונית של שפת העפעף (בלפריטיס) היא מצב שמגביר את הסיכוי לפתח שעורה. גם מצבים אחרים כמו דלקות אלרגיות או מחלת עור כרונית הנקראת רוזציאה מעלים את הסיכוי לדלקת של שפת העפעף ולהיווצרות שעורה.
ד"ר בן שאול מדגיש כי שעורה היא אינה מצב מסכן ראיה בדרך כלל, אם כי בהחלט מדובר בתופעה מציקה שעלולה להפריע למטופל בחיי היום-יום.
התסמינים: אודם ונפיחות של העין
הד"ר מציין התסמינים הנפוצים של התופעה כוללים: אודם, נפיחות של העין ותחושה של גוף זר בעין. "לפעמים גם מופיעות גם הפרשות או דמעות. במקרים רבים, אזור השעורה רגיש למגע ולכן עלול להיווצר כאב בעין וסביבה. לעיתים מטופלים מתלוננים גם על גרד בעפעפיים בעוצמה משתנה", הוא מוסיף.
עוד מציין המומחה כי התופעה בד"כ מתרחשת בעין אחת, אבל במקרים של דלקת עפעפיים, למשל, יכולות להופיע מספר שעורות באותה העין או בשתי העיניים. "העפעף המעורב יכול להיות העליון או התחתון, והנפיחות יכולה להופיע בחלק החיצוני או הפנימי של העפעף. השעורות הפנימיות בדרך כלל כואבות יותר".
האם יש לשעורה השלכות משמעותיות?
"פגיעה משמעותית בראייה היא נדירה, אבל טשטוש ראיה קל עלול להופיע בגלל הנפיחות בעין והדמעת. כאשר האודם והנפיחות חולפים, לפעמים נותרת בליטה קטנה ולא כואבת בעפעף הנקראת שעורה כלואה, או כלזיון.
איך מטפלים בשעורה בעין?
הדבר הראשון שהד"ר ממליץ עליו הוא בדיוק מה שסבתא שלכם תגיד: קומפרסים חמים. לצד זה, ניתן גם למרוח, בהוראת הרופא, משחה המכילה סטרואידים פעמיים-שלוש ביום, למשך חמישה עד שבעה ימים. שימו לב: "אודם ניכר ונפיחות סביב אזור השעורה יכולים להעיד להעיד על דלקת חריפה בעור שנקראת צלוליטיס, ואז הרופא יוסיף לפעמים טיפול אנטיביוטי בכדורים למשך מספר ימים", מסביר הרופא. לדבריו, ברוב המקרים הטיפול הזה עוזר ופותר את הבעיה, אך בחלק קטן מהמקרים נדרשת התערבות ניתוחית על מנת לפתוח את השעורה ולנקז את המוגלה שהצטברה בתוכה.
מה עושים אם זה חוזר?
"למטופלים שסובלים משעורות חוזרות מומלץ להתייעץ עם רופא לגבי טיפול מונע. ניתן לטפל בדלקות השונות של אזור העפעפיים על מנת להפחית את הסיכון לפתח שעורות. הטיפולים המקובלים הם ניקוי העפעפיים עם סבון או מגבונים המכילים שמן עץ התה, שימוש קבוע בקומפרסים חמים ולעיתים טיפול תרופתי מונע באמצעות משחות אנטי-דלקתיות או בכדורים".
לסיום ממליץ הד"ר: "בייחוד בתקופה הזו של השנה, חשוב לשמור על היגיינת אזור העיניים. אם מתעוררים בבוקר והעיניים נפוחות ומגרדות לא צריך להילחץ, פשוט לטפל ולחכות עד שהאירוע הלא נעים יחלוף".