מדי שנה מאובחנים בישראל כ-1,900 חולי מלנומה של העור ו-200 חולים נפטרים. חשיפה לא מבוקרת לשמש, היא הסכנה המשמעותית למחלה וכ-85 אחוז מהמקרים נגרמים בשל סיבה זו. אבל יש גם מלנומות שלא קשורות לשמש אשר אינן בהכרח מתבטאות כנגעי עור חשודים. אלה מתפתחות באזורים חבויים: בציפורניים, בריריות או בקצוות (כפות ידיים ורגליים).

במקרים אלה, ההתבטאות הקלינית מחקה פתולוגיה שונה. כך למשל, מלנומה של הציפורן יכולה להיראות ממש כמו פטרת ציפורן.

ד"ר נתנאל אשר, מומחה לאונקולוגיה קלינית ומנהל המרכז לגידולי עור ומלנומה במרכז דוידוף בבילינסון, מציין כי כיוון שרבים אינם מודעים לעובדה הזאת, הם לא ניגשים לבדוק נגעים חשודים במקומות אחרים בגוף. לדבריו, כיוון שהיא "מתחפשת" למחלה אחרת שאינה סרטן, היא עלולה להחמיר ולשלוח גרורות לאיברים נוספים.

בציפורניים ובפנים - היכן עלולה להתחבא מלנומה?

ד"ר אשר מפרט מספר מקומות פחות מוכרים שבהם עלולה להסתתר מלנומה, וכן את הסימנים המחשידים בגוף שכדאי להכיר.

ציפורניים: פס שחור או אזור כהה יותר בציפורן – חייבים לעורר חשד. לעתים קרובות מצבים אלה מזוהים כפטרייה ומטופלים בהתאם, אף שבפועל מדובר בסרטן.

יבלת מנעל חדשה (צילום: FrameAngel, Shutterstock)
יבלת בציפורניים? גשו לבדוק | צילום: FrameAngel, Shutterstock

יבלות: אלה יכולות להימצא בכף היד או בכף הרגל, באזורים שבהם יש עור עבה יותר. הן מטופלות פעמים רבות בתכשירים ליבלות, אך גם במקרה הזה למעשה מדובר בסרטן שעלול להפוך לחודרני ולפלוש לאזורים נוספים בגוף. אגב, הד"ר מציין כי פעמים רבות מלנומה מהסוג הזה אינה מכילה פיגמנט, מה שעלול להקשות אף יותר על האבחון העצמי. לדבריו, זה נראה כמו בליטה או גוש באזור כף הרגל שמאוד דומה ליבלת. "במקרים רבים שבהם טיפלתי היה איחור משמעותי באבחון כי רופאים שאליהם פנו חשבו שמדובר ביבלת ולכן נתנו טיפול לא מתאים, פעמים רבות ע"י צריבה. אף שיבלות יותר שכיחות ממלנומה, חשוב לדעת שבכל מקרה כזה -  אם הטיפול לא עוזר והנגע ממשיך לגדול, יש להתעקש על ביופסיה או לקבל חוות דעת שנייה", הוא מבהיר.

פיגמנטציה בפנים: פעמים רבות, אנשים הסובלים מכתמי פיגמנטציה בפנים, פונים לקוסמטיקאית על מנת לטשטש את הכתם הלא אסתטי. אלא שרבים אינם מודעים לכך שגם כתמים אלה עלולים להעיד על מלנומה, ואם לא מתבצעת ביופסיה – אי אפשר לשלול אותה. לכן, לפני שניגשים לבצע טיפול אסתטי, הד"ר ממליץ לבצע אבחון מקיף ומדויק של נגעי העור – בפנים ובגוף.

פיגמנטציה (צילום: Vladimir Gjorgiev shutterstock 

)
חשבתם לרגע שפיגמנטציה יכולה להיות סימן לסרטן קטלני? | צילום: Vladimir Gjorgiev shutterstock

כתמי לידה: מלנומה יכולה להיווצר יש מאין (במקום שבו לא היה כתם), או להתפתח מנקודת חן קיימת שמתחילה להשתנות. כשהנגע גדול הסכנה היא ממשית. כתמי לידה הם למעשה נגעים עוריים בעלי פיגמנט. נולדים איתם או שהם מופיעים בשנה הראשונה לחיים. לרוב הם אינם מסוכנים, אך ככל שהכתם גדול יותר, כך הסיכוי לטרנספורמציה – הפיכתו לנגע סרטני – הולך וגדל. חשוב שאנשים בעלי כתמי לידה יהיו במעקב, וישימו לב לשינויים. "כל שינוי מצריך בדיקה של רופא עור ובדיקה דרמוסקופית. מעבר לכך, גם לאוכלוסייה הכללית חשוב לבצע בדיקת מעקב שגרתית אחת לשנה, כבר החל מגיל ההתבגרות", מסביר הד"ר.