לחג השבועות, שהוא אחד משלושת הרגלים, יש אינספור שמות: החג הלבן, חג הקציר, חג המים וגם חג החלב, בו הורגלנו לאכול בעיקר מאכלים העשויים מחלב. אז נכון שבחג הזה לא נדליק מדורות ומנגלים, אבל גם בשבועות, רבים מאיתנו מזהמים את הסביבה מבלי לשים לב. השנה החג יוצא ממש על יום איכות הסביבה – שמצויין בכל שנה ב-5.6, ונועד להעלות מודעות לחשיבות השמירה על הסביבה, וזו ההזדמנות שלנו לפקוח עיניים, לשים לב לאופן שבו אנחנו חוגגים ולאמץ הרגלים שיעזרו לנו לשמור על הסביבה ובעלי החיים, ולחיות בעולם נקי וטוב יותר. כך נעשה זאת –
- פלסטיקים מחוץ לתחום – לעיתים נדמה לנו שאם רק פעם אחת נשתמש בחד־פעמי, אז לא יקרה כלום, אבל מה אם כולם יגידו כמונו? תחשבו על הכמויות הרבות שיזהמו את העולם. רבות כבר דובר על ההשפעות השליליות של כלי הפלסטיק החד־פעמיים שישארו כאן על הכדור גם הרבה אחרינו; אפילו המחירים שלהם עלו משמעותית, ועדיין – אנשים ממשיכים להשתמש בהם ללא הפסקה, בפיקניקים, קמפינג ואפילו בבית כדי לחסוך את שטיפת הכלים. נסו להימנע מההרגל הזה מתוך ידיעה אמיתית שמדובר בהמון פסולת שאין לה לאן ללכת כשהארוחה שלנו מסתיימת. כשיוצאים לטבע, הביאו את הכלים שלכם מהבית ועודדו גם את החברים והמשפחה לשינוי המבורך. באירועים גדולים אפשר גם לשכור או לשאור ערכת כלים רב־פעמיים.
- בחרו במזון תוצרת הארץ – חג השבועות הוא חג הקציר והביכורים, בו אנחנו חוגגים את מגוון גידולי ארצנו. זו הזדמנות נהדרת גם לתמוך בעסקים מקומיים וגם להטיב עם הסביבה. כשאתם קונים אצל הירקן המקומי, או מזמינים משלוח ישירות מהחלקאי, אתם מקטינים משמעותית את השימוש באריזות ושינוע מיותר. לבחור בפירות והירקות שלנו, זה גם בריא בהרבה יותר, וגם שומר על הסביבה של כולנו.
- פיקניק נקי – סיימתם להתארח בטבע? אל תשכחו לפנות את הפסולת ולהשאיר את המדינה שלנו נקייה מפסולת. זכרו להוסיף לרשימת הציוד שלכם שקיות אשפה ולדאוג לפנות אותן בתום הבילוי.
- העדיפו פינגר פוד – כשאנחנו נמצאים בחוץ לבית, בפיקניק או קמפינג, חשוב שננסה לבחור במאכלים שלא מצריכים הרבה כלים, ובעיקר כלים חד פעמיים. למשל: במקום סלט, ניתן לבחור בירקות חתוכים גס, אפשר להכין פשטידות קטנות בכלי קפקייקס במקום להכין פשטידות גדולות, במקום פסטות למיניהם, ניתן לבחור בספרינג רולס מגולגלים עם ירקות, כדורי תמרים או שוקולד במקום עוגות, פירות חתוכים וכו'. יש עוד הרבה דרכים להכין את האוכל במנות אישיות שלא מצריכות הרבה כלים. חשבו על כך בדרך לפיקניק שלכם.
- להכין רק מה שצריך – יש לנו נטייה לדאוג שלא ייחסר דבר ולכן להכין יותר מדי אוכל ולהביא איתנו המון ציוד. מתוך חשש "שלא ייגמר" אנחנו מוצאים את עצמנו פעמים רבות עם שאריות ועודפים שיזרקו שבסופו של דבר. השתדלו לדייק בכמויות של המזון.
- נשאר לכם אוכל? העבירו אותו הלאה. השתדלו להימנע מלזרוק מזון שנשאר ובמקום זה תהיו נחמדים ותעבירו לשכנים, למשפחה או למי שמבלה בפיקניק לידכם, ככה תהיו טובים גם לזולת וגם לסביבה.
- מים בבקבוקים רב פעמיים או בקנקנים – בקבוקי מים מפסלטיק מזהמים את הסביבה ונשארים איתנו לנצח. אם אתם נמצאים בביתכם ומארחים, נסו להשתמש בקנקנים גדולים, ומחוץ לבית, השתמשו בבקבוקים רב פעמיים או בג'ריקנים גדולים, שירוו אתכם בנוזלים בחום של יוני, אבל לא יזהמו את הסביבה.
- מגיעים ברגל או באופניים וחוסכים בנסיעות שלא לצורך – נוסעים למשפחה או לחברים רחוקים? נסו לצמצם רכבים ככל הניתן ולבחור בנסיעה משותפת עם בני משפחה או חברים אחרים. אם אתם מתכננים פיקניק עדיף לבחור במקום קרוב, שלא מצריך נסיעה ומאפשר הגעה ברגל או רכיבה על אופניים. בכל פעם שאנחנו בוחרים בדרך הזו, אנחנו מצמצים פליטות מזהמות (וגם חוסכים כסף על דלק ועצבים בפקק) ומסייעים לשמור על כדור הארץ שלנו.
- טיילו בטבע – צאו לטבע הקרוב לביתכם בחג הזה. תתחברו אליו, תנשמו אוויר נקי ותהנו מהשפע שיש לו להציע. ככל שנתחבר יותר לטבע, כך פחות נרצה לעשות פעולות שפוגעות בו.
- למדו את הילדים על סביבה ירוקה – חינוך סביבתי מתחיל בבית, בדוגמה אישית. ילד שרואה את ההורים שלו מזהמים את הסביבה עם כלים חד פעמיים, ולא דואגים לנקות אחריהם, ככל הנראה שינהג כמוהם. הוו דוגמה לילדים והסבירו להם כמה חשוב לשמור על הסביבה שאנחנו חיים בה כדי שיגדלו להיות מבוגרים שישמרו עליה גם.
- חסכו גם במים – חג שבועות ידוע כחג שהרבה מים נשפכים בו ומתבזבזים. במקום בריכות גדולות וצינורות, הסתפקו בגיגיות מים קטנות לשכשוך לילדים ולאחר מכן, אתם יכולים להשתמש במים הללו למטרת השקייה.
- הפחיתו במוצרי חלב – חג החלב הפך בשנים האחרונות לשם נרדף לשבועות, אבל למעשה תעשיית החלב היא בין המזיקות ביותר לסביבה, לצד תעשיית הבקר, בעיקר בשל השטח והמים הרבים הנדרשים לגידול הפרות ובשל פליטות המתאן להן הן גורמות. הפחתת הצריכה של בשר ושל מוצרי חלב היא צעד נהדר למען הסביבה, בשבועות וגם בכל שאר השנה, ובמוקמם תוכלו להגיש על שולחן החג תחליפים על בסיס אגוזים וסויה, או פשוט פירות וירקות כמנהג הביכורים.