אנחנו חיים בעידן בו אנו יכולים, פחות או יותר, לאכול כל מה שאנחנו רוצים מתי שאנחנו רוצים, ללא תלות כמעט במזג האוויר, כמות הגשמים שירדו, או התקופה בשנה; הסיבה לכך היא הטכנולוגיה המפותחת והיכולת שלנו (בני האדם) להנדס מזון, להפעיל עליו מניפולציות ולגדל אותו בתנאים מלאכותיים.
אז נכון, כולנו יודעים שאבטיחים יש רק בקיץ, ושכאשר מתחילים לבצבץ קרמבואים על המדפים במרכול זה סימן שהסתיו כבר כאן. אבל מכאן ועד לתזונה עונתית, המרחק עוד גדול. אז מה זה בכלל תזונה עונתית ולמה זה טוב?
אם פעם אבותינו הקדומים היו מגדלים את האוכל שלהם ותלויים מבחינת תזונה במה שצמח, היום אנחנו הכי רחוקים מזה שיש ויכולים פשוט להיכנס לסופר או לירקן - ולקנות מלפפונים, עגבניות, בננות ואפילו אבוקדו כמעט בכל יום בשנה. הנגישות, הזמינות והמגוון ללא ספק נוחים לנו. אבל האם הם גם בריאים ונכונים לנו? לא בטוח.
בעוד היום ניתן לגדל כמעט הכל בחממות ובתנאים מלאכותיים, תזונה עונתית דוגלת באכילה לפי עונות השנה – הן מבחינת תנאי הגידול של המאכלים השונים, והן מבחינת צרכי הגוף שלנו.
הרעיון הוא פשוט – לא רק שצמחי מאכל שונים זקוקים לתנאים שונים כדי לגדול ולהבשיל ולכן יהיו טובים יותר בעונות מסויימות, אלא גם גוף האדם זקוק לדברים שונים בתקופות שונות של השנה. כך למשל, בקיץ הגוף זקוק למאכלים מקררים, מרעננים ועתירים במים, ובחורף למאכלים מחממים ומחזקים. לא סתם הנטייה שלנו היא לאכול בקיץ גלידה ובחורף מרק, אז לא הגיע הזמן להקשיב לנטייה הזו ולתרגם אותה לתזונה מאוזנת ומותאמת לעונה? הנה כמה סיבות שישכנעו אתכם:
זה טעים יותר- אחד הטרנדים שהביאה איתה הקורונה הוא הגידול העצמי - יותר ויותר אנשים שמגדלים ירקות ופירות שונים אצלם בחצר- קוטפים ואוכלים. אם תשאלו כל אחד מהם, הוא כנראה יגיד לכם שהעגבנייה שגדלה בחצר פשוט טעימה יותר. למה? ירקות ופירות שגדלים מחוץ לעונה גדלים בתנאים מלאכותיים, ופעמים רבות גם מובלים ומאוחסנים בקירור כדי להישמר – מה שעלול לפגום בטעמם. פירות וירקות שגדלים בתנאים טבעיים המתאימים להם, ובעונה המתאימה, לעומת זאת יהיו עסיסיים ומלאי טעם.
הסביבה תודה לכם- אכילה עונתית, לצד צריכה מקומית, יכולים להביא לשינוי חיובי משמעותי על הסביבה. כאשר מגדלים ירקות ופירות בעונה הנכונה להם, התנאים הסביבתיים כמו- טמפרטורה, שעות אור ומשקעים, מתאימים בצורה מיטבית לגידולם, וכשזה קורה - נדרשת השקעה מופחתת של אמצעים מלאכותיים כמו חימום או קירור, השקייה, דישון והדברה. לכן כשאוכלים עונתי חוסכים משאבים רבים והפגיעה בסביבה קטנה יותר. בנוסף כדאי לקחת בחשבון שפעמים רבות כדי לענות על ביקוש לירקות ופירות שלא בעונה פשוט מייבאים אותם ממדינות אחרות – מה שאומר הרבה דלק, והרבה פלסטיק. לא עדיף פשוט לקטוף מהעץ?
הגוף שלכם יודה לכם- טבעי זה בריא, ולכן ירקות ופירות שגדלו בתנאים מיטביים בעונה המתאימה ללא התערבות אדם כנראה יעשו לכם טוב. אבל מעבר לזה, הגוף שלנו משופע מחילופי העונות, ובמזג אוויר שונה זקוק לדברים שונים. אכילה עונתית מציעה ללכת עם הטבע ולא נגדו ומי שיתנסה בה עשוי בהחלט לגלות שהוא גם מרגיש יותר טוב. כך למשל אכילת מאכלים "מחממים" ו"חורפיים" כמו ג'ינג'ר, בטטה וקינמון בחורף ישמרו על הגוף שלכם חם יותר וחזק יותר, אכילת מאכלים "מקררים" ומרעננים בקיץ יעזרו לכם לסבול פחות מהחום.