היא נכנסה לחיינו בסערה כטרנד הבריאותי החדש של העידן המודרני. היא עשירה בחלבונים ובסיבים תזונתיים, ומכילה ויטמינים ומינרלים רבים. הצליחה בזמן קצר להתחבב על רבים אך במקביל גם להרתיע אחרים. מה שבטוח כולם שמעו עליה אבל רק מעטים יודעים באמת מה אפשר לעשות איתה ומה האפשרויות הגלומות בה.
מודה ומתוודה, גם אני הייתי בין אלה שעיקמו את האף בתחילה כששמעתי שמנה מסוימת מכילה קינואה, ומיד קיטלגתי אותה כמנת בריאות השמורה לתקופות מסוימות מאד בחיי (מעט מדי יש לציין), אך כשהחלטתי לשבור את החומה, ולהתחיל להתנסות בה, גיליתי עולם שלם ומופלא שבו היא משתלבת בצורה הטבעית ביותר. ואם כבר על הדרך מרוויחים כמה נקודות בריאותיות, אז על אחת כמה וכמה.
אז בכדי שגם אתם לא תחמיצו את ההנאה, הגיע הזמן לעשות סדר גם בנושא הזה, ולפניכם כל מה שחשוב לדעת עליה ומה ניתן לעשות עם קינואה:
- היא נטולת גלוטן
למרות מה שהיה נהוג לחשוב בעבר, הקינואה אינה נחשבת דגן ולכן היא מתאימה גם לרגישים לגלוטן. - גלו את הצבע שלכם
הקינואה מגיעה בשלושה צבעים – אדום, שחור ולבן (שהוא הפופולרי יותר). הערכים התזונתיים של כל אחד מהצבעים זהה פחות או יותר, כשזו האדומה עשירה גם בליקופן שהוא נוגד חמצון חיוני לגוף. מבחינת הטעם תוכלו למצוא הבדל מה בין הצבעים, אך מכיוון שטעם זה עניין אינדיווידואלי, רצוי לנסות את כל אחד מהם ולהחליט את איזה אוהבים יותר. כמובן שיש מצב שתאהבו גם כל אחד בנפרד. - חשוב לשטוף אותה
את הקינואה יש לשטוף היטב לפני השימוש מכיוון שהציפוי של הוא מעט מריר. רצוי לשטוף מספר פעמים ולסנן ורק אז להתחיל לבשל אותה. - מתבשלת בקלי קלות
את הקינואה מבשלים בדיוק כמו אורז: מטגנים את הקינואה השטופה במעט שמן, מוסיפים מים רותחים ביחס של שתי כוסות מים לכוס קינואה, מביאים לרתיחה, מתבלים ומבשלים באש נמוכה כעשרים דקות עד שהיא מתרככת ונעשית שקופה יותר.
5 מתכונים מנצחים עם קינואה>> - חצי חצי
ניתן לבשל אותה באותו אופן, גם בשילוב של מספר צבעים של קינואה או ביחד עם אורז. כלומר – אפשר לבשל חצי כוס קינואה וחצי כוס אורז ואז אנו מתייחסים לזה כאל כוס שאליה מוסיפים עדיין שתי כוסות מים. אפשר להוסיף לבישול גם אפונה קפואה, בצל מטוגן, עשבי תיבול וכל ירק שאתם אוהבים להוסיף לאורז שלכם. - מעולה בממולא
הקינואה יכולה לשמש תחליף לאורז, לבורגול ולקוסקוס במילוי של ירקות כגון פלפלים, קישואים, עגבניות, חצילים, דלורית וכיוצא בזה. לירקות הממולאים אני מאד אוהבת להשתמש בתערובת של אורז ושל קינואה אדומה. הקינואה האדומה נותנת למלית נקודות של צבע ומתקבל הרושם שמדובר בבשר שטחון. מבשלים את האורז ואת הקינואה חצי בישול, מטגנים בצל, מוספים עשבי תיבול וממלאים את הירקות. מבשלים ברוטב והנה מתקבלת מנה צמחונית וטבעונית נהדרת. והי, לא חייבים להיות צמחונים או טבעוניים, אפשר ליהנות ממנה גם סתם אם רוצים מנה נפלאה ולא בשרית בארוחה. - משתלבת בקציצות
מהקינואה ניתן להכין גם קציצות נפלאות. מבשלים את הקינואה (בכל צבע שרוצים) לפי ההוראות, ומוסיפים חומרים בדיוק כמו שמוסיפים לקציצות. אפשר רק ביצה וקצת תבלינים או שאפשר לשדרג ולהוסיף קצת בשר טחון, או בצל קצוץ, שום, עשבי תיבול, ואפילו ליצור קציצות מעורבות עם ירקות למשל – תוספת של קישואים או גזר קצוץ, או תפוח אדמה מבושל ומעוך. תנו לדמיון להשתולל. מהתערובת שמתקבלת יוצרים קציצות ומטגנים כרגיל. ואם אתם ממש רוצים לחסוך בקלוריות – אפו בתנור. - צמחוניים/טבעוניים? פנקו את עצמכם בהמבורגר
לצמחוניים או טבעוניים אפשר להכין יופי של המבורגר מקינואה ועדשים. מבשלים את הקינואה (רצוי אדומה כדי שייתקבל רושם של בשר) ואת העדשים כל אחד בנפרד, את העדשים טוחנים במעבד מזון עם בצל שום ועשבי תיבול, מוסיפים את הקינואה, מכינים קציצות גדולות ומטגנים. עכשיו כל שנותר זה להכין את הלחמניות והקטשופ. - סלטה בסלט
הקינואה היא אוצר למלאי בלתי נדלה של סלטים. מבשלים אותה ושומרים במקרר ופשוט מוסיפים אותה לכל סלט שאתם מכינים. היא מקבלת את הטעם של הרוטב ומשתלבת בצורה יוצאת מן הכלל. היא יכולה להחליף את הקוסקוס בסלט טבולה, אפשר לערבב קצת ממנה עם בורגול ולהוסיף עגבניות טריות, בצל קצוץ וזיתים, קצת שמן זית ויש יופי של סלט שהוא גם ארוחה, אפשר לצלות ירקות אנטיפסטי בתנור ולהגיש אותם בקערה שעליה מפזרים קינואה שחורה, בקיצור – השמיים הם הגבול. - והיא גם יודעת להיות מתוקה
נסו להכין אורז מתוק עם חלב ולהמיר חלק מכמות האורז בקינואה לבנה, את המעדן המתוק הזה מגישים עם קינמון בזוק מעל. לחילופין הכינו דייסת קינואה לארוחת בוקר משביעה ובריאה: מוסיפים לחלב מעט קינואה מבושלת וסוכר, ומבשלים יחד עד לרתיחה. מעבירים למעבד מזון וטוחנים את התערובת. מוזגים לצלוחית, מוסיפים בננה חתוכה לקוביות, או כל פרי אחר שאוהבים, ומגישים. יאמי!