כבר הפנמתם את המסרים, השלמתם עם העובדה שטבעונות היא בחירה נכונה לכם, לבעלי החיים ולסביבה – אבל לקבל החלטה ולעשות את הצעד נראה לכם קשה מידי? אחת הטענות הרווחות היא שטבעונות זה קשה: זה יקר, זה לא נגיש, זה מצריך התארגנות מראש, מוצרים ייחודיים שאין בכל בית, והמון עבודה. אנחנו כאן להפריך את הטענות האלו ולהוכיח שמעבר לתזונה טבעונית דווקא יכול להיות פשוט וקל, במיוחד כשגרים במדינה נגישה כמו ישראל.
עם מאות אלפי ישראלים שכבר עשו את הבחירה וויתרו על אכילת בשר ומוצרים מן החי, ישראל הפכה בשנים האחרונות למעצמה של טבעונות, וככזו, הכול כאן קל יותר משהיה לפני כמה שנים. הנה חמש הוכחות לכך שטבעונות בישראל קלה היום יותר מתמיד:
- שפע מטורף
חשוב לזכור שהרבה מהמזון שאתם אוכלים כבר היום הוא למעשה טבעוני. תחשבו על זה רגע: פירות וירקות, אגוזים, קטניות, וכן גם דגנים כמו אורז, פסטה ושלל פחמימות – כל אלה מהווים חלק עיקרי בתזונה שלנו ונמצאים כמעט בכל מטבח בישראל, והם לא מכילים בכלל רכיבים מהחי. אוהבים צ'יפס? זה טבעוני! וכך גם פסטה ברוטב עגבניות, סלטים, מרקים, פופקורן, חומוס, פלאפל ועוד המון מאכלים אהובים שאתם נהנים מהם כבר היום.
אל כל אלו הצטרפו בשנים האחרונות עשרות, אם לא מאות, מוצרים נפלאים וטעימים שבאים להשלים את החווייה ולהחליף את המוצרים מהחי שכל כך התרגלנו לצרוך. מחלב לקפה, דרך יוגורט ועד גבינות בוטיק; משניצלים ונקניקיות ועד המבורגר וסטייק – לכל מאכל שמבוסס על מוצרים מהחי, שאתם בטוחים שלא תסדרו בלעדיו, יש היום מגוון פתרונות טבעוניים, של חברות ומותגים שונים מהארץ ומחו"ל, שלכל הפחות שווים ניסיון. - הכול נגיש
כל המוצרים האלו שהזכרנו עכשיו? אתם בטח חושבים לעצמכם שאפילו אם תסכימו לנסות – איפה תמצאו אותם? הרי לא תיסעו במיוחד לאיזו חנות טבע בתל אביב עכשיו נכון? אז זהו, שזה אולי היה נכון לפני שנתיים-שלוש; היום לעומת זאת כמעט הכול קיים בכל מקום.
בכל סופר אליו תגיעו, ולפעמים אפילו במינימרקט או במכולת ליד הבית, תוכלו למצוא מגוון של מוצרים טבעוניים, מסוגים שונים של חברות ומותגים שונים, ובמחירים שונים. למעשה, המודעות בישראל כל כך גבוהה היום, שאין כמעט עסק שירשה לעצמו לא להחזיק מוצרים טבעוניים, ואתם מרוויחים מכך את האפשרות להתנסות, בתנאים שלכם ובלי יותר מידי מאמץ.
ולא רק זה, אלא שהרשתות גם מבינות שהקהל הטבעוני הולך וגדל, ושמדובר בכוח קנייה משמעותי – ולכן מציעות פעמים רבות מבצעים ייחודיים על מוצרים טבעוניים. כך למשל רשת שופרסל, שהצטרפה לאחרונה לפרויקט Meatless Monday, והחל מהשבוע תציע בכל יום שני מבצעים והטבות על מגוון מוצרים מן הצומח. - מלא מסעדות
המודעות הזאת שדיברנו עליה בסעיף הקודם? היא הובילה לכך שגם כמעט אין מסעדות בארץ שמרשות לעצמן לא להציע לפחות מנה אחת טבעונית (ולא, במקרה הזה סלט שמוציאים ממנו את הגבינה לא נחשב מנה). כבר לפני שנתיים הוכרזה תל ֿאביב כ"בירת הטבעונות" – העיר הכי טבעונית בעולם, עם כמה וכמה מסעדות טבעוניות לגמרי ועוד המון מסעדות שמציעות אופציות טבעוניות.
ברחבי הארץ ישנן כבר עשרות מסעדות שהן טבעוניות ב-100 אחוז, וביותר ויותר מסעדות ורשתות מתחילים ליצור תפריטים טבעוניים, המציעים מנות עצמאיות או גרסאות מטובענות למנות קיימות. בנוסף ברוב המקומות גם מקפידים לסמן בתפריטים הכלליים את מנות שהן טבעוניות או שישנה אופציה לטבען אותן. - סימון ברור
איך יודעים מה טבעוני? כמובן שלומדים עם הזמן והניסיון, וכמובן שתמיד אפשר לבדוק ברכיבים של המוצר, או לשאול את המלצר במסעדה, אבל זה מעכב ומטרחן. אז איזה כיף שיש סימון שאפשר לזהות בקלות ושמאפשר לכם לדעת שאת המוצר או המנה בדקו והם אכן טבעוניים? זה בדיוק מה שעושה עמותת ויגן פרנדלי (בין כל יתר הפעולות שלה למען בעלי החיים, ולהעלאת המודעות לטבעונות). את הלב הורוד עם העלה הירוק שלה, שכל כך לזהות אפשר למצוא היום מתנוסס בכניסה לעשרות, אם לא מאות, מסעדות ועל גבי אלפי מוצרים בסופר. כמה קל, כמה נוח. - המון ידע
כולנו יודעים לדקלם שידע הוא כוח, אך ידע גם הופך את החיים לקלים יותר, במיוחד כשהוא נגיש לכולם בכל מקום. אחרי עשור שבו גדל בהתמדה מספר הטבעונים בישראל – כבר ברור שלא מדובר בטרנד חולף, אלא בתופעה שתלך ותתרחב – וגם הידע התרחב עד מאוד.
אם לפני כמה שנים הורים שגילו שילדיהם החליטו לעבור לטבעונות מצאו עצמם אובדי עצות ולא ידעו מה להכין להם לאכול, היום המצב שונה לגמרי. עם עשרות בלוגרים ומתכונאים טבעוניים שחולקים את הידע שצברו במהלך השנים, ועשרות אלפי חברים בקבוצות פייסבוק שונות וברשתות החברתיות, שכבר הפכו לקהילה מהגדולות שבישראל, הידע היום נגיש מתמיד – כל מה שנדרש הוא חיפוש קטן בגוגל, או בפייסבוק וכל מה שתרצו לדעת פרוש לפניכם.
באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות שטבעונים חייבים להכיר: