על אף שיותר מ-5 אחוזים מהאוכלוסייה בישראל הם טבעונים, וכ-10 אחוזים נוספים צמחונים, המעבר לתזונה שאינה כוללת מוצרים מהחי מלווה לרוב בלא מעט חששות, שנובעים בעיקר מתפיסות שגויות וסטיגמות. אז האם לטבעונים חסר חלבון והם חלשים, האם טבעונים אוכלים רק פחמימות ולכן טבעונות זה משמין, והאם אוכל טבעוני הוא פשוט לא טעים? באנו להפריך את המיתוסים הכי נפוצים על תזונה מן הצומח:
המיתוס: "אוכל טבעוני זה לא טעים"
בואו נעצור רגע ונחשוב על זה – האם אתם אוהבים צ'יפס, פלאפל, חומוס, פסטה, קוסקוס, במבה, ביסלי, שוקולד, קפה? אם כן, אתם למעשה אוהבים אוכל טבעוני. חלק גדול מהאוכל שכולנו אוכלים כבר היום לא מגיע מן החי ועל כן טבעוני לחלוטין, וזה כולל ירקות ופירות, אגוזים, דגנים וקטניות, מאכלים מסורתיים, תבשילים, וגם ג'אנק פוד וחטיפים.
לאנשים שונים יש העדפות שונות, יש כאלו שמתים על ירקות ויש כאלו שלא יכולים בלי פסטה, כאלו שחושבים שבמבה היא הדבר המושלם בעולם וכאלו שלא (מי אתם?) ולכן – בדיוק כמו שיש אוכל "רגיל" שטעים לכם וכזה שלא, יכול מאוד להיות שיש מאכלים טבעוניים שלא יהיו לכם טעימים, אבל זה ממש לא אומר שכל אוכל טבעוני הוא לא טעים.
כמו שלא כל בני האדם אוהבים אותו דבר כך גם לא כל הטבעונים אוהבים את אותו אוכל. יש כאלו שחיים על תחליפים וכאלו שלא סובלים אותם; כאלו שמכינים הכול עם טופו וכאלו שמעדיפים תבשילי קטניות; כאלו שחיים על סלט ירקות וכאלו שהירקות משניים בתפריט שלהם; כאלו שמתים על פסטות וכאלו שהם גם טבעונים וגם נמנעים מגלוטן.
ובקיצור – על טעם ועל ריח, אין להתווכח. להגיד שאוכל טבעוני הוא לא טעים זה כמו להגיד שאוכל בכלל הוא לא טעים, ובאוכל כמו באוכל – אם לא תנסו איך תדעו מה טעים לכם ומה לא?
המיתוס: "טבעונים אוכלים רק פחמימות"
בהמשך ישיר לסעיף הקודם, התשובה הקצרה היא – לא, טבעונים לא אוכלים רק פחמימות ויש המון מאכלים אחרים שאינם מכילים מוצרים מן החי. האמת, יש אפילו טבעונים שגם נמנעים מגלוטן. נכון שפסטות, לחמים ושאר מטעמים עתירי פחמימות הם טבעוניים והפשטות והנגישות שלהם בהחלט יכולים להיות מפתים, אבל כמו בכל דבר בחיים הסוד הוא באיזון. ותזונה טבעונית מאוזנת תכלול פחמימות לצד חלבונים ושומנים ויכולה לספק את כל מה שגוף האדם צריך – כמעט, מה שמוביל אותנו לסעיף הבא.
המיתוס: "לטבעונים יש המון חוסרים תזונתיים והם חייבים לקחת תוספים"
תזונה מאוזנת המבוססת על מזון מן הצומח וכוללת ירקות ופירות, דגנים מלאים, זרעים וקטניות יכולה בהחלט לספק לאדם את הערכים התזונתיים להם הגוף זקוק וזה כולל וויטמינים ומינרלים, סיבים תזונתיים ואפילו סידן, חלבון וברזל (תופתעו לגלות שגם אצל אנשים שאוכלים מוצרים מן החי, רוב הברזל מגיע דווקא ממזון מהצומח).
אז איפה בכל זאת נכנסים התוספים לתמונה? ישנם שני חוסרים עיקריים מהם עשויים טבעונים לסבול והם למעשה חוסרים שנפוצים למדי גם אצל "אוכלי כל", האוכלים גם מוצרים מן החי:
- חוסר בברזל- נפוץ בעיקר אצל נשים בגיל הפוריות בכלל, ובזמן הריון בפרט והסיבה לכך היא פשוטה – הגוף שלהן זקוק ליותר ברזל. נשים בגיל הפוריות זקוקות לכ-18 מ"ג ברזל ביום ובהריון ההמלצה עומדת על 27 מ"ג ביום, גברים לעומת זאת זקוקים ל-8 מ"ג בלבד. לכן יכול מאוד להיות שבתקופות מסוימות נשים יקבלו המלצה רפואית לצרוך תוספי ברזל כדי להימנע מאנמיה, בלי קשר לסוג התזונה שלהן.
- חוסר ב-B12 – B12 הוא כנראה הויטמין החמקמק ביותר בטבע, והאמת היא שהוא כמעט לא קיים במזון טבעי, אך גם למזון מן החי הוא לרוב מוסף באופן מלאכותי (כך שכמעט כל B12 שבני אדם צורכים הוא תוסף). הסיבה לכך היא שמקורו של הוויטמין הזה הוא בחיידקים המצויים בקרקע ובמקורות מים מזוהמים. היום, כשהכל הרבה יותר סטרילי, ההימצאות הטבעית שלו בירקות ובגידולים חקלאיים היא קטנה מאוד, וכך גם הימצאותו באופן טבעי אצל בעלי חיים המגודלים למאכל, ולכן גם הם עצמם מקבלים אותו כתוסף.
מה המשמעות של זה בעצם? אם עברתם לאחרונה לטבעונות כנראה שתצטרכו להתחיל לקחת 12B, כדי לדעת כמה ובאיזו תדירות מומלץ לבצע בדיקות דם ולהתייעץ עם רופא.
המיתוס: "טבעונים הם חלשים ועייפים"
אחת המחשבות המוטעות היא שלטבעונים חסרים חלבון וברזל, מה שלא רק מאלץ אותם לקחת תוספים אלא גם הופך אותם לחלשים, עייפים, וחסרי אנרגיה. אז לא רק שעניין התוספים לא נכון, אלא שגם עניין החולשה הגופנית רחוק למדי מן האמת. טבעונים שאוכלים באופן מאוזן ובריא לא יהיו חלשים או עייפים יותר מאנשים שהתזונה שלהם מבוססת על מוצרים מן החי. ואפילו יש לא מעט ספורטאים מצליחים שמתבססים על תזונה טבעונית וההישגים שלהם יוכיחו שמדובר בלא יותר ממיתוס שגוי.
המיתוס: "טבעונות זה לא בריא"
אם עדיין לא השתכנעתם שתזונה טבעונית לא גורמת לשום נזק בריאותי, העובדה הבאה כנראה תעשה את העבודה- נייר עמדה שפורסם כבר ב-2016 על ידי האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטה (AND), קובע כי תזונה טבעונית לא רק בריאה לבני אדם בכל שלבי החיים (כולל ילדים, מתבגרים ונשים בהריון), אלא אף יכולה לסייע בהגנה מפני מחלות שונות וביניהן סוכרת, מחלות לב וסרטן המעי הגס. באופן דומה ארגוני בריאות ברחבי העולם ובהם – משרד הבריאות הקנדי, אגודת התזונה הבריטית וכן משרד הבריאות הישראלי, ממליצים על תזונה המבוססת על מזון מן הצומח ומצביעים על יתרונותיה.
המיתוס: "טבעונות זה קשה מידי"
אין ספק שכל שינוי הרגלים הוא קשה ומאתגר, במיוחד כשמדובר בשינוי דרסטי באורח החיים ובדפוסי החשיבה (והאכילה) אליהם הורגלנו כל החיים. אבל החדשות הטובות הן שלהיות טבעוני בישראל היום זה קל יותר מאי פעם והשילוב של ידע רחב, לצד נגישות ומגוון, בהחלט מאפשרים מעבר קל יחסית ושמירה על אורח חיים טבעוני לאורך זמן.
באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות שטבעונים חייבים להכיר: