לפני 9 שנים תמר איילון ורועי עזר נחשפו לראשונה לטבעונות, שנתיים אחר כך הם הקימו יחד את אנסטסיה – בית הקפה הטבעוני הראשון בארץ. שניהם עברו לתזונה מן הצומח בעצמם כמובן, ושניהם גם הורים שבחרו לגדל את ילדיהם כטבעונים.

"נחשפנו לטבעונות דרך ההרצאה של גארי יורופסקי שפקחה לנו את העיניים והשאירה אותנו המומים . סיימנו לצפות בהרצאה ומאותו היום לא נגענו יותר במזון מן החי. אני שבאותה התקופה הייתי אדריכלית , הרגשתי שאני חייבת לפעול לקידום הטבעונות בארץ. הבנתי שכדי לקדם הסברה טבעונית צריך לייצר אלטרנטיבה לאוכל טבעוני," מספרת תמר איילון (44) נשואה לעומר ואמא לאלה (12) ונועם (10).

גם אותי ואת אשתי לירון, שדרכה תמר ואני הכרנו, הטבעונות פגשה ב'סבב הראשון' והמסחרר שלה, כמעט לפני עשור", מספר רועי עזר (36) נשוי ללירון ואבא לאריאל (6), עומרי (3) ואביב (שנה). "זה עורר אותנו לעשות מהלך. רצינו לייצר חוויה טבעונית שהיא לא מרגישה שונה מחווית המיינסטרים. הגיעו כל כך הרבה אנשים שלא ידעו בכלל מה טבעונות אומרת וככה גם את ההסברה שלנו עשינו- דרך האוכל".

הילדים שלי הוכיחו שטעם הוא עניין של הרגל

אז איך מגדלים ילדים טבעונים? "כמו שמגדלים את כל הילדים. אני מרגיש שהיום המודעות מאוד עלתה בנושא, לפחות באיזור המרכז, זה לא מה שהיה לפני עשור", אומר רועי. "הרבה פעמים קורה שמחפשים את הצד המאתגר והקשה, כי זה יחסית שונה בנוף. אז מצד אחד אני יכול להגיד שהמאתגר הוא שלא בטוח שאם לא היינו טבעונים הייתי מתעסק כל כך הרבה בתזונה של הילדים. כי כן, זה מעסיק אותנו כהורים, אבל מצד שני אני לא רואה את זה כמשהו שלילי, ההפך- המעקב אחרי הבריאות שלהם הגדיל לנו את המודעות לתזונה שלהם. משהו שלפעמים יכול להיות כטייס אוטומטי להורים שמאכילים את הילדים עם תזונה מהחי.

"אין ספק שמאז שעברנו לאורח חיים טבעוני אנחנו אוכלים הרבה יותר בריא" מוסיפה תמר. "ברגע שהתחלנו לאכול בצורה מודעת , כל ההתייחסות שלנו למזון השתנתה, גם אצלינו וגם אצל הילדים. הם במודעות מלאה על מה שנכנס להם לגוף וזה בהחלט יתרון גדול."

רועי: "בגלל שהילדים שלי מעולם לא נחשפו לטעמים אחרים כי גידלנו אותם טבעונים מלידה למעשה, יש סיטואציות שהילדים מתעניינים במוצרים עם רכיבים מהחי. זה נובע מתוך סקרנות ויצר חברתי – שאר הילדים אוכלים ולפעמים גם הם רוצים. אני כהורה בחרתי לא למנוע מהם כלום, אז הם טועמים והם לא באמת נהנים מזה. עובדתית- הם נוגסים ומניחים. הילדים שלי הוכיחו לי שטעם הוא עניין של הרגל. הם לא מרגישים חסך או רצון למשהו שהם לא מקבלים. במידה ויש להם את הרצון לא אני ולא אשתי נמנע מהם לטעום. אנחנו בשום אופן לא רוצים לגרום להם להרגיש שונים – אלא ניתן להם תמיד אלטרנטיבות שהם ירצו יותר. כרגע, הילדים שלי קטנים ואני בוחר בשבילם. כשיגדלו אני לא מתכוון לכפות עליהם את הדעות שלי. זו תמיד תהיה החלטה שלהם."

תמר איילון ומשפחתה (צילום: אלבום פרטי, באדיבות המצולמים)
צילום: אלבום פרטי, באדיבות המצולמים

תמר: "אצלנו הסיפור קצת שונה, הילדים נולדו עוד לפני שהפכנו לטבעונים והיו רגילים לאכל מזונות מן החי,  לכן אצלם השינוי נעשה בהדרגה. בשלב הראשון הבית הפך לטבעוני ולהם עדיין יצא לאכל מוצרים מן החי בגנים שלמזלנו היו צמחוניים. כשהילדים גדלו קצת וניתן היה לתווך להם ולהסביר להם את הסיבות שבחרנו בטבעונות, הם בחרו בעצמם להוציא את החלב והביצים מהתפריט. קודם אלה הגדולה וקצת אחריה נועם אחיה הקטן".

רועי: "חשוב לציין שאנחנו גם בוחרים בחירות מתאימות יותר לאורח החיים הזה אם זה גן טבעוני או גננת שמכילה ומקבלת את הקונספט הזה."

ילדים לא צריכים לראות סרטוני זוועה כדי להבין מה נכון

"אנחנו מודעים לזה שיש לנו פריבילגיה מסוימת בגלל שאנחנו מתגוררים במרכז הארץ ויש כאן שפע של אפשרויות", מוסיפה תמר "אבל למזלנו המודעות גדלה גם במקומות אחרים. ומלבד רשתות מזון- גם יש שפע של בלוגרים שמשתפים מתכונים והרבה מאוד מידע בחוץ שמסייע לאנשים לעשות את השינוי הזה לא משנה איפה. מאז ומתמיד רצינו להפוך את הטבעונות לדבר אטרקטיבי אצל הילדים. החברים של הילדים מאוד אוהבים לבוא לאכול אצלנו בגלל שהארוחות מאוד מגוונות צבעוניות וטעימות."

"אנחנו דואגים לייצר כל הזמן אלטרנטיבות למנות קלאסיות, אומר רועי, "יש שלב של הסתגלות, אין ספק. אבל זה הרבה יותר קל מפעם- כל הורה יכול להיכנס לכל סופר ולמצוא תחליפי חלב, בשר, או קטניות ודגנים ולהכין ארוחות מדהימות צמחיות. הפחד מטבעונות הוא בעיקר מהשינוי. הילדים פחות חשים את השינוי כמו שאנחנו המבוגרים חווים אותו".

מעבר לשינוי עצמו, קיימות לא מעט סטיגמות סביב תזונה טבעונית, בין היתר מאמינים רבים כי בישול טבעוני הוא מסובך יותר או שיש יותר עבודה במטבח, אך תמר מסביר כי זה לא בהכרח נכון. "יש המון דרכים להפוך את כל הסיפור הזה לקל, יעיל ומשתלם כלכלית. מעבר לזה, תזונה היא הבסיס לבריאות שלנו, ולהשקיע במטבח עוד כמה רגעים זה לאו דווקא מילה גסה".

רועי: "במקרה שלנו הם לא מתעמקים בזה יותר מדי, זה מה שהם מכירים מאז ומתמיד. אם זה עולה אנחנו מספרים שאנחנו פשוט לא צורכים מוצרים שמגיעים מבעלי חיים"

"זה בסך הכל מאוד פשוט להסביר לילדים את הבחירה בטבעונות", אומרת תמר, "אצלם עוד אין את הניתוק הזה שלמבוגרים יש, הם מאוד אוהבים בעלי חיים, את כל בעלי החיים, למה שהם ירצו לעשות משהו שיפגע בהם? זו היתה בחירה שלהם והם מאמינים בה בדיוק כמונו, ילדים לא צריכים לראות סרטוני זוועה מהתעשייה כדי להבין מה נכון. מבחינתם, להוציא את החברים שלהם מהצלחת זה הדבר הכי הגיוני שיש. הקושי הוא להסביר איך אנשים אחרים עדיין אוכלים בעלי חיים. אנחנו תמיד נותנים להם את הדוגמה האמיתית שגם אנחנו אכלנו פעם בשר וחלב לפני שבחרנו לעשות שינוי."

"מאוד חשוב לי לספר להם שזה לא שאנשים אחרים עושים משהו רע, אלא שהבחירה בטבעונות היא נכונה לנו," מוסיף רועי, "חשוב לנו להעביר לילדים שזו בחירה ערכית שלהם שתגרום להם לתחושה טובה מול הדבר הזה, ולא הפסד או מניעה. אני מבין את זה שהם ילדים ויש עניין חברתי ואני לא חושב שלחץ מהבית מסייע. ההפך. בגישה שלנו אנחנו גורמים להם להרגיש גאווה בזכות המעשים שלהם. הם מרגישים שיש להם אחריות ושהם עושים דבר חיובי. זה עדיף מהפחדה או חלילה הענשה, אנחנו רוצים שתהיה להם מערכת יחסים חיובית עם מזון."

רועי עזר ומשפחתו

אחד הדברים המורכבים בגידול ילדים טבעונים הוא כנראה הביקורות מבחוץ, בעוד איש לא ידאג לילד שאוכל מן החי אך רוב התזונה שלו היא שניצל וצ'יפס, כשהילדים גדלים על תזונה מן הצומח פתאום כולם מודאגים.

"אני זוכרת ביקור אצל רופא הילדים לפני כמה שנים שהביע הסתייגות מהבחירה שלנו והעלה חשש לגבי התפתחות הילדים. אבל חשוב לזכור שרופא הוא לא תזונאי ובמהלך כל לימודיו בקושי למד תזונה, כך שלמעשה הידע שלו הוא כמו של כל אדם אחר – לצערי, מפרסומות לחלב", אומרת תמר.

הקושי מגיע לפעמים גם מצד המשפחה עצמה, "בהתחלה עם ההורים שלנו היו לא מעט קשיים- שאלות כמו למה אתם עושים להם את זה? ואולי כן אתן להם חתיכה ממשהו..." אומר רועי, "לאורך זמן הם הבינו וראו שהילדים חזקים, בריאים ושחררו את הביקורת ואת החששות.

אנשים יכולים מדי פעם להגיע עם כל מיני שאלות על ההתמודדויות וההשלמות וחוסרים... זה כן מפתח שיח אבל לא משהו שהוא מעורר ביקורת כבר. הילדים יכולים לעשות את מה שהם רוצים והם עדיין במבחן התוצאה בוחרים בטבעונות."

"מנקודת המבט שלי", מוסיפה תמר, "בחירה לצרוך מוצרים מן החי נכפתה עלינו ולא להיפך. אף אחד לא שואל ילד בן 3 אם הוא רוצה לאכל תרנגולת."

אז אין לילדים חוסרים?

רועי: "לא...חד משמעית לא. אנחנו מקפידים ועושים להם בדיקות דם באופן קבוע הם בריאים ותקינים"

תמר: "זה לא סוד שתזונה מהצומח היא הבריאה והתאימה ביותר לאדם, אנחנו כמעט ולא רואים רופאים. הילדים מאוד בריאים וחזקים. התוסף היחיד שאנחנו לוקחים הוא ויטמין B 12 שלא ניתן לקבל בתזונה מהצומח."

View this post on Instagram

A post shared by Cafè Anastasia (@anastasiatlv)

מה ילדים טבעונים אוכלים?

"התזונה של הילדים לא מאוד שונה מהתזונה שלנו", אומרת תמר, "חשוב לנו שתהיה מאוד מגוונת וכמה שפחות מעובדת. "

רועי: "לרוב בבוקר יש ממרחים מכל מיני סוגים, ירקות, אבוקדו. צהרים זה בעיקר על בסיס תבשילי קטניות- בעיקר מעדשים, שעועיות. אם אוכלים בחוץ אז סושי, פיצה, פסטות... לא חסר אוכל טבעוני בחוץ, לפעמים זה גם לא בהגדרה של 'טבעוני' כמו פלאפל, אבל זה כן. אנחנו משלבים הרבה מהידע שלנו ומהמוצרים של אנסטסיה בתפריט היומיומי שלנו. אם זה כריכים או סלטים ותבשילים. כשבחרנו להקים בית קפה טבעוני היה לנו חשוב לשים דגש על חומרי גלם, ככה שאנחנו יודעים שמה שהם אוכלים זה באיכות גבוהה."

תמר: "התפריט של הילדים מורכב בעיקר מפירות וירקות, דגנים וקטניות. זה נשמע אולי מעט, אבל זה שפע בלתי נגמר של טעמים ואופציות למנות. אנחנו לא מגבילים אותם בכמות המתוקים/ מלוחים שמותר להם, הם שמים לעצמם את הגבול ובד"כ יעדיפו לאכל מנגו על פני חטיף. היום הבחירה בטבעונות היא קלה , אם לפני שמונה שנים היית צריך להסביר מה זה טבעונות ולהצדיק את הבחירה שלך, היום האופציות קיימות בכל פינה. מה שכן תזונה טבעונית יכולה להיות מאוד לא בריאה אם היא מבוססת בעיקר על תחליפים."

אם גם אתם רוצים להעביר את הילדים לתזונה מן הצומח ולא סגורים על איך לעשות את זה, לרועי ותמר יש כמה טיפים לשמירה על תזונה טבעונית מאוזנת לילדים. "קודם כל, בכל ארוחה אני ממליץ להתחיל עם המון ירקות חתוכים צבעוניים על השולחן," אומר רועי ומסביר, "כשרעבים אוכלים מה שיש על השולחן, ככה הם לומדים לאהוב את כל הירקות. גם ירקות בתנור זה משהו שהוא מאוד פשוט להכין ומאוד טעים לילדים – זה עדיין ירקות אבל מרגיש כמו ארוחה אחרת לגמרי בשבילם". המלצה נוספת שלו היא לשלב טופו "אנחנו עושים שימוש בלא מעט טופו במנות שלנו מה שנותן המון ערכים תזונתיים חלבון וסידן".

ממליצים על מגוון רחב של צבעים, קטניות שונות, דגנים שונים, לא תמיד ללכת על אותו הדבר. כל ירק, פרי, קטניה ודגן מכיל ויטמינים ומינרלים שונים והגיוון מאוד תורם לבריאות של הילדים וגם שלנו כבוגרים," מוסיפה תמר, "בנוסף משתדלים כמה שפחות לטגן וכמה שפחות מעובד ולתת לילדים אוכל טרי עד כמה שאפשר. לא בצורה אובססיבית כמובן אבל שהבסיס יהיה כמה שיותר טרי."

אז טרי, צבעוני ומגוון חשובים, אבל האמת היא, רועי מדגיש, שהכי חשוב שיהיה לילדים טעים. "טעים יכול להיות הרבה דברים. הקונספט הזה שרק ג׳אנק פוד זה פינוק יוצר תפיסה בעייתית בעיני. כשהילדים מבקשים חטיף, אנחנו חותכים להם כמה ירקות או פרי והם מתייחסים לזה כצ׳ופר. כמובן שיש מדי פעם רצון לממתק וחטיפים וזה גם בסדר פעם בכמה זמן. שומרים על איזון."

 

View this post on Instagram

A post shared by Cafè Anastasia (@anastasiatlv)

ומה קורה מחוץ לבית? "לבית הספר או הגן אנחנו שולחים אותם בדרך כלל עם כריך עם מקושקשת טופו עם ממרח כלשהו וירקות, חביתת חומוס/תירס/עדשים שהם מאוד אוהבים, ממרחי קטניות, גבינות אגוזים עם ירקות.... ברשת יש מלא מתכונים להכנה ביתית או שאפשר לקנות מוכן."

את הפתרונות שהם מצאו לילדים שלהם, הם מנסים להנגיש לכולם בבית הקפה, "יש לנו היום מגוון רחב של גבינות אגוזים שאנחנו מייצרים במעדנייה שלנו, פיתחנו תערובת להכנת חביתה כדי להקל על אנשים להכין בבית חביתה מבלי לשבור את הראש", אומרת תמר, "המקשוקשת טופו שלנו מגיעה במשקל, יש לנו סלט ביצים טבעוני, פסטו, צ׳אטני, איולי חמניות, לחמים בריאים שיכולים להקל על הורים להגדיל ערכים תזונתיים לילדים. בנוסף התבשילים והפסטות שלנו מתאימים גם לחך של ילדים וחשוב לציין שאנחנו שולחים עד הבית באיזור תל אביב".