רכיבים:
- 6 תפוחי אדמה גדולים וקלופים
- 50 גרם חמאה טבעונית
- 750 גרם טחון טבעוני
- 3 חצילים גדולים פרוסים לאורך לפרוסות של 1 ס"מ
- 2 בצלים חתוכים לקוביות
- 6 עגבניות גדולות וקשות פרוסות דק מאד
- 1/2 כוס שמן זית כתית
- 240 גרם רכז עגבניות (1 קופסה בינונית)
- 6 שיני שום כתושות
- 150 גרם צנוברים קלויים
- 1/4 כוס יין אדום
- צרור פטרוזיליה קצוצה גס
- 1 כפית סוכר
- 1/2 כפית קינמון
- מלח ופלפל לפי הטעם
לרוטב בשמל טבעוני:
- 2 כוסות סויה לא ממותק
- 1/4 כוס קמח
- 100 גרם חמאה טבעונית
- 150 גרם גבינת פרמז'ן טבעונית מגוררת דק
- 1/2 כפית אגוז מוסקט טחון
- מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
-
מבשלים את תפו"א במים עד ריכוך ומסננים היטב. מוסיפים את החמאה, מלח פלפל ומועכים לפירה
-
פורסים את החצילים ועוטפים את הפרוסות היטב בשמן זית, מלח ופלפל. אופים בתנור בחום של 200 מעלות, למשך 15 דקות או עד שפרוסות החציל מזהיבות. אופים בשתי תבניות אם יש לכם תנור טורבו, או בכמה פעמים. עד שהכל מוכן
-
במחבת עמוקה מטגנים את הבצלים עד הזהבה בשמן זית. מוסיפים את הצנוברים, טחון טבעוני, רכז עגבניות, שום, יין אדום, סוכר וקינמון, מלח ופלפל לפי הטעם. את הפטרוזיליה מוסיפים בסוף כאשר האש כבויה. מצננים
-
בתחתית של תבנית גדולה וגבוהה שמים פרוסות חציל, עליהן פרוסות עגבניות, שכבת תערובת הטחון הטבעוני ושכבת פירה. חוזרים על התהליך שוב פעם שנייה. מסיימים עם שכבת פירה למעלה
-
לרוטב הבשמל: ממיסים את החמאה הטבעונית בסיר קטן. כאשר החמאה נמסה ומבעבעת קלות, מוסיפים את הקמח. בוחשים היטב ובאופן רציף - לא להפסיק לבחוש אפילו לרגע! התערובת מתאחדת ומתעבה, בשלב זה מוסיפים את חלב הסויה בזרם דק, תוך ערבוב רציף. רק כאשר התערובת אחידה לגמרי וסמיכה מוסיפים את אגוז המוסקט, מלח פלפל ואת הפרמז'ן הטבעוני
-
יוצקים שכבה נדיבה של רוטב הבשמל על החלק העליון של המוסקה
-
אופים את המוסקה בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות למשך 40 דקות בערך, או עד שהשכבה העליונה מזהיבה
-
מצננים ושמים במקרר ללילה אחד. זה חשוב כדי שהמוסקה תתאחד ותתייצב
-
לפני ההגשה אפשר לחמם שוב בתנור בחום של 180 מעלות למשך 20 דקות, או לחמם פרוסה אישית במיקרו למשך 4 דקות
המתכון מתוך ספרן הדיגיטלי של שני ועדן מצפון – 'טעים בטירוף', ספר בישול טבעוני וצמחוני.