למרות שפסח הוא חג שמזוהה עם ביצים ועם בשר כמעט כמו שהוא מזוהה עם מצות, אנחנו כאן להזכיר שאפשר גם אחרת וששולחן החג יכול להיות לא פחות חגיגי, מרשים והכי חשוב – טעים, גם בלי מוצרים מן החי בכלל. קבלו את כל הרעיונות והמתכונים שיעזרו לכם להרים סדר טבעוני מושלם:

צלחת סדר טבעונית

צלחת פסח (צילום: tomertu, shutterstock)
סדר פסח | צילום: tomertu, shutterstock

לפני שנדבר על הארוחה עצמה, בואו נדבר על צלחת הסדר: אחד ממנהגי ליל הסדר הוא צלחת הפסח או קערת הסדר, שכוללת מאכלים שונים המייצגים רעיונות שקשורים לסדר ולסיפור יציאת מצרים, ואותם אוכלים במהלך קריאת ההגדה. לצד המצה, וסימני הסדר הטבעוניים, בהם מרור (לרוב חסה, או עלה מר אחר), כרפס (ירק כלשהו, לרוב סלרי או תפוח אדמה) וחרוסת (מטבל בו טובלים את המרור, לרוב מתקתק וכולל אגוזים ותפוחים או תמרים) נמצאים בצלחות המסורתיות גם ביצה וזרוע, שכמובן אינם טבעוניים.

אז מה שמים במקומם בצלחת סדר טבעונית? חשוב לדעת שעל אף המסורת שהשתרשה בבתים רבים, למעשה במשנה מצווה לברך על "שני תבשילים", ברוב הבתים שני תבשילים אלו הם זרוע וביצה, והם מסמלים דברים שונים לפי מסורות שונות, אך פועל אין מצווה המחייבת את אכילתם. שני התבשילים קיבלו פרשנויות שונות לאורך השנים  וניתן למצוא חלופות רבות לזרוע ולביצה.

יש מי שמחליף את הזרוע וביצה בסלק ואורז, ויש מי שבוחרים לחקות את צורתם הויזואלית של הזרוע והביצה באמצעות תחליפים מן הצומח, אחרים מפרשים את רוח הדברים ומוצאים תחליפים המסמלים עבורם את משמועיות החג. הפרשנות כאן היא חופשית ואתם יכולים לבחור במקום זרוע תוכלו לשים כל מאכל המזכיר לכם חופש ויציאה מחירות לעבדות, זה יכול להיות פרי או מאכל מתוק שיזכיר את מתיקות החירות, או ירק קשה שיזכיר את הזרוע החזקה בה שוחררנו ממצרים. את הביצה ניתן להחליף בכל מאכל אחר המזכיר מעגליות והתחדשות. עמותת ויגן פרנדלי למשל, השיקה צלחת פסח טבעונית במהדורה מוגבלת ובה תוכלו למצוא במקום ביצה אבוקדו, המזכיר אותה מעט בצורתו ומסמל התחדשות, ובמקום זרוע סלק המסמל חירות.

ועכשיו, לאוכל!

 מנות ראשונות

מרק ירקות עם קניידלך טבעוני (צילום: שיר סלעית)
צילום: שיר סלעית

מרק עם קניידלך

אם תשאלו אותנו – אין פסח בלי מרק עם קניידלך, וכן מרק יכול להיות מושלם גם בלי עוף, וקניידלך טבעוניים זה ה-דבר. אנחנו כל כך אוהבים אותם שלא הצלחנו לבחור מתכון אחד, אז קבלו שניים:

למתכון מרק ירקות פשוט עם קניידלך טבעוניים >

למתכון מרק "עוף" ללא עוף עם כופתאות קניידלך מאורכות>

מרק כרישה ושום ירוק (צילום: עידית נרקיס כ"ץ)
צילום: עידית נרקיס כ"ץ

מרק ירוק

אם בכל זאת אתם רוצים לחרוג מהמסורת ולגוון את ארוחת החג עם מרק ירוק מפתיע ומרענן, יש לנו גם אופציה כזו שתרשים את כל האורחים.

למתכון מרק כרישה, שום ירוק וקשיו>

גפילטע פיש טבעוני (צילום: שני מצפון)
צילום: שני מצפון

גפילטע פיש

מדובר בקציצה אפרפרה שהפכה לכוכבת שולחן החג אצל לא מעט משפחות, אז אם חשקתם לשמור על המסורת, רק בלי הדג, זה המתכון בשבילכם- קציצות גפילטע פיש טבעוניות, רכות וטעימות במיוחד.

למתכון גפילטע פיש טבעוני>

פאטה כבד טבעוני (צילום: שני מצפון)
צילום: שני מצפון

ממרח "כבד" קצוץ

עוד סמל בלתי מעורער של הפסח הוא ממרח כבד קצוץ, וגם כאן האופציות הטבעוניות לחלוטין נותנות נוקאוט לדבר "האמיתי", עם גרסה אחת שמבוססת על אגוזים, וגרסה נוספת שבה הכוכבת היא שעועית אדומה (ומתאימה לאוכלי קטניות):

למתכון פאטה כבד על בסיס אגוזים>

למתכון ממרח שעועים בטעם כבד>

סלט תפוחי אדמה טבעוני (צילום: שיר סלעית)
צילום: שיר סלעית

סלט תפוחי אדמה

 אחד המאכלים המסורתיים שניתן למצוא על על שולחן החג של משפחות רבות הוא סלט תפוחי אדמה, שלרוב כולל גם כמות מכובדת של מיונז. בגרסה הטבעונית אפשר למצוא במקום ביצה טופו וגם חרדל, התוצאה מפתיע וכיפית כמו המקור, אם לא יותר.

למתכון סלט תפוחי אדמה טבעוני>

סלט חומוס עגבניות שרי ובצל מקורמל (צילום: שיר סלעית)
צילום: שיר סלעית

סלט חומוס ושרי

כאן לא ממש מדובר במנה מסורתית, או כזו שיש לה גרסה  "מקורית" עם מוצרים מן החי, אלא פשוט בסלט חגיגי קליל ומעולה שעובד מצויין כמנה ראשונה או כתוספת.

למתכון סלט חומוס עגבניות שרי ובצל מקורמל>

 מנות עיקריות ותוספות

טופו ים (צילום: שיר סלעית)
צילום: שיר סלעית

חריימה טופו

 אם במשפחה שלכם נוהגים לאכול דגים בחג, ובעצם גם אם לא, המנה הכיפית הזו היא פתרון מעולה וסופר פשט לארוחת החג. פרוסות טופו ברוטב חרפרף ועם טריק שעושה טעם של ים.

למתכון טופו ים>

לזניית תפוחי אדמה (צילום: שיר סלעית)
צילום: שיר סלעית

רולדת לזנייה - בלי פסטה

לזנייה בלי פסטה אולי נשמע כמו דבר והיפוכו, אבל זה לגמרי אמיתי. ולא לא מדובר בתחליף פסטה ללא גלוטן, אלא בטריק אחר וגאוני. המילוי של המנה הזו הוא מטריף ואנחנו חותמים על זה שכל האורחים יבקשו מתכון.

למתכון לזניית תפוחי אדמה>

מקלובה טבעונית (צילום: שיר סלעית)
צילום: שיר סלעית

מקלובה

מקלובה היא מנת אורז הפוכה, שכוללת ירקות ולפעמים גם בשר שמתבשלים בתחתית הסיר ומוגשים מעל הר האורז לאחר ההפיכה. אם אתם בקטע של להרשים את האורחים, המתכון הזה לגמרי יעשה את העבודה, ויש לו גם טריק מגניב, וגם אופציה לשדרוג שמכפילה את הרושם

למתכון מקלובה טבעונית>

דלורית ממולאת (צילום: דפני פתיחה)
צילום: דפני פתיחה

דלורית ממולאת

מפתיע לגלות, שקינואה – למרות שיש המשייכים אותה למשפחת הדגנים, דווקא לחלוטין כשרה לפסח (גם לאוכלי קטניות). במתכון החגיגי והצבעוני הזה הדלורית הצלויה, מקבלת טעם אגוזי נפלא ומרקם נמס בפה וממולאת בקינואה ועוד פינוקים והפתעות.

למתכון דלורית במלית קינואה>

אורז בחלב קוקוס עם ירקות וקשיו (צילום: בבושקה הפקות)
צילום: בבושקה הפקות

אורז בחלב קוקוס

מנה כיפית, צבוענית ומרעננת עם קשיו וירקות בוייב אסייתי, מעולה כתוספת לארוחה אבל יכולה גם לגמרי לעמוד כמנה בפני עצמה.

למתכון אורז עם ירקות וקשיו>

שעועית ירוקה בנוסח אסייאתי (צילום: דפני פתיחה)
צילום: דפני פתיחה

שעועית ירוקה

עוד תוספת בסגנון אסייתי שתוסיף קצת צבע לשולחן החג, ושמכינים בכלום זמן ומינימום מאמץ.

למתכון שעועית ירוקה בנוסח אסייתי>

קינוחים

מתכון פאי לימון טבעוני (צילום: שיר סלעית)
צילום: שיר סלעית

פאי לימון

קינוח שמצד אחד הוא חגיגי, מרשים וגורף מחמאות, ומצד שני פשוט להכנה וללא רכיבים מסובכים. פשוט מחליפים את הביסקוויטים בכאלה שכשרים לפסח ויש לכם קינוח מנצח לסדר. אל תשכחו להכין יום קודם ולתת לו זמ להתייצב.

למתכון פאי לימון טבעוני>

חיתוכיות חמאת בוטנים טבעוניות (צילום: שיר סלעית)
צילום: שיר סלעית

חיתוכיות חמאת בוטנים

אם לא הספקתם להכין קינוח יום מראש, ואתם יותר בקטע הספונטני ומעדיפים לתקתק משהו מהר מהר, זה הקינוח בשבילכם – טעים, מפנק וקליל שמכינים בכלום זמן ודורש רק שישה רכיבים.

למתכון חיתוכיות חמאת בוטנים>

מלבי פיסטוק טבעוני (צילום: ריטה גולדשטיין)
מלבי פיסטוק טבעוני | צילום: ריטה גולדשטיין

מלבי פיסטוק

קוקוס הוא תמיד רכיב שולט בקינוחי פסח, אבל במקרה הזה, למרות שהוא רכיב מרכזי הוא דווקא לא משתלט. המתכון של ריטה גולדשטיין למלבי טבעוני  עם מחית פיסטוק ועוד תוספות כיפיות הוא כיפי וקליל אבל גם מרשים, ובעיקר כל כך טעים.

למתכון מלבי טבעוני של ריטה>

בראוניז ללא אפייה של רחלי קרוט (צילום: רחלי קרוט)
צילום: רחלי קרוט

בראוניז ללא אפייה

המתכון הזה אמנם נוצר במקור לט"ו בשבט, אבל הוא גם טבעוני וגם נטול גלוטן ולכן הרשנו לעצמו להכניס אותו לרשימה הזו, כפתרון מושלם למי שרוצה ליהנות מקינוח כיפי ומתוק, אך גם לשמור על איזון ולא להתפרע.

למתכון בראוניז ללא אפייה של רחלי קרוט>