גם כיום, מיליוני גברים, נשים וילדים מוגדרים כעבדים. הם מייצרים לנו את הקפה, השוקולד והבגדים, ובעוד שקל לנו לחשוב אחרת, רבים מהם עובדים בתנאי העסקה נצלניים במיוחד. יום הסחר הבינלאומי שמצוין מידי שנה ברחבי העולם בשבת השנייה של חודש מאי, ובארץ ביום ראשון שאחריו, מוקדש כדי להאיר עליהם זרקור.
יום הסחר ההוגן העולמי מצוין מידי שנה בחודש מאי, מאז שנת 2005, ומאורגן על-ידי ארגון הסחר ההוגן העולמי (WFTO). מטרת היום הזה היא להעלות את המודעות לפתרונות חלופיים לאתגרים הכלכליים והאקולוגיים של כדור הארץ. השנה, יום סחר הוגן 2022, מתמקד בצדק אקלימי ובפתרונות שהוצגו על ידי תנועות הסחר ההוגן לפתרון משבר האקלים.
מיליוני עבדים ברחבי העולם
הסמיכות הקרובה בין חגיגות פסח לציון יום סחר ההוגן הבינלאומי מרגישה כמעט ולא מקרית. רק לאחרונה קראנו בהגדה על כך שהיינו עבדים לפרעה במצרים, והנה אנחנו מתבקשים לחשוב על כל אלו שעדיין חיים בתנאי עבדות בימינו אנו. זה מרגיש כמעט מופרך לחשוב על זה, אבל אין תעשייה בימינו שלא מעסיקה אנשים בתנאי עבודה נצלניים – מתעשיית המזון, דרך תעשיית הבגדים וכן, גם תעשיית הטכנולוגיה המתקדמת.
ארגון הסחר ההוגן העולמי מגדיר סחר הוגן בתור "שותפות סחר, המבוססות על דיאלוג, שקיפות וכבוד, המבקשת שוויון בסחר בינלאומי. סחר הוגן תורם לפיתוח בר קיימא על ידי הצעת תנאי מסחר טובים יותר, תוך הבטחת זכויותיהם של יצרנים ועובדים מתחתית שרשרת האספקה". הארגון אף הגדיר עשרה עקרונות סחר הוגן, המגדירים את הדרכים שבהן מפעלי סחר הוגן מוקמים ומתנהגים, כדי להבטיח שהם שמים את האנשים וכדור הארץ במקום הראשון, ולא את שורת הרווח. ארגון הסחר ההוגן העולמי מבצע אימות וניטור כדי להבטיח שאותם עקרונות – כמו מתן הזדמנויות לאנשים מוחלשים, שקיפות ואחריות, תשלום הוגן או שוויון מגדרי, אכן מתקיימים.
הקנייה שלנו עושה שינוי
אבל האמת היא שסחר הוגן הוא יותר מכמה עקרונות הקשורים למסחר; זהו חזון, ששם את האנשים ואת כדור הארץ לפני רווח. הוא נלחם בעוני, בשינויי אקלים, באי שוויון מגדרי ובאי צדק. זו תפיסה המהווה תזכורת לכך שכל שקל שלנו, ואיך אנחנו בוחרים ובוחרות לבזבז אותו, יכול לעשות שינוי אמיתי בעולם. כשאנחנו קונים מוצר שמיוצר תחת תנאי סחר הוגן, אנחנו בוחרים לתמוך בתנועה גלובלית השואפת ליצור שינוי בעולם, ולסיים את העוני הדורי באמצעות סחר. הבחירה בסחר הוגן היא הדרך שלנו לומר שחשוב שמי שמייצר עבורנו את מוצרי הצריכה שלנו לא ינוצל.
השנה, כאמור, יצוין יום הסחר ההוגן העולמי תחת הנושא של צדק אקלימי, זאת מתוך ההבנה ששינוי אקלים משפיעים בצורה לא שוויונית על האנשים בעולם. סחר הוגן הוא גם הדרך של הצרכנים לתמוך באלו הפגיעים יותר, החשופים ביותר להשפעות שינויי האקלים. נכון להיום, ישנם כמעט 2 מיליון חקלאים ועובדים בארגוני יצרנים מוסמכים לסחר הוגן, ב-71 מדינות באסיה, דרום אמריקה ואפריקה. המדינות ביבשות אלו הן שנמצאות בסיכון הגבוה יותר להיפגע משינויי האקלים, בשל עליית מפלס הים, התפשטות האקלים המדברי היבש, המספר ההולך וגדל של אירועי מזג אוויר קטסטרופליים והשפעות נוספות של משבר האקלים.
סחר הוגן – גם בישראל
גם בישראל מציינים השבוע את הנושא, דרך קמפיין ארצי בהובלת עמותת סחר הוגן ישראל, הארגון המוביל את תחום הסחר הוגן בישראל ופועל למען זכויות העובדים ומניעת ניצול הסביבה, מתחילת שרשרת האספקה. מטרת הארגון היא לגרום לתאגידים ישראלים לעבור לייצור מחומרי גלם סחר הוגן. כמו הרבה מדינות בעולם שבן ישנן חברות רבות, שכבר פועלות בהתאם לסחר הוגן.
קמפיין שבוע סחר הוגן 2022 הבינ"ל מתקיים ב-8 קמפוסים בישראל בתאריכים 15-18.5 בהובלת סטודנטים, מרצים ואגודות. במסגרת הקמפיין, ייחשפו כ-50,000 סטודנטים לאנשים שמייצרים עבורם את המוצרים. "זה הקמפיין החברתי הכי גדול שנעשה בישראל בקמפוסים בשנים האחרונות ואנחנו שמחים להיות המובילים שלו", מספר רז פרוגל, מנכ"ל סחר הוגן ישראל. "כמו שבמדינות אחרות הסטודנטים והסטודנטיות יצרו את השינוי בתחום של סחר הוגן, כך אנחנו מאמינים שיקרה גם בישראל בעקבות הקמפיין".