החורף מתקרב (אפשר לקוות לפחות) וזה בדיוק הזמן לסדר ארונות, לאפסן את בגדי הקיץ, לאוורר את הבגדים החמים, וכן – גם לעשות מיון ולהיפרד מהפריטים שאנחנו כבר לא לובשים, ואולי גם לבדוק מה חסר ולהתחדש בכמה פריטים.
אבל לפני שאנחנו עושים את כל זה, הנה כמה דברים ששווה לדעת: תעשיית האופנה נחשבת לאחת התעשייות הכי מזהמות בעולם, שאחראית על אחוז גבוה מפליטות המזהמים וגם עושה שימוש אדיר במים. ושימו לב לנתון המדהים הזה – כבר היום יש מספיק בגדים כדי להלביש את כל אוכלוסיית העולם ב-50 השנים הבאות, ובכל זאת חברות האופנה מייצרות עוד ועוד קולקציות וכולנו ממשיכים לקנות.
אם הייתי צריכה לתת רק טיפ אחד, זה היה פשוט להפסיק לקנות. אבל המציאות היא יותר מורכבת, ולכן ההמלצה שלי היא קודם כל להכיר את הארון שלכם, לדעת מה יש לי ומה חסר לי ולא לקנות סתם. וכמובן שגם אם קונים עדיף תמיד לקנות בחנויות יד שנייה.
ומה לגבי הבגדים שברשותנו ואנחנו כבר לא רוצים? גם כאן יש לא מעט אופציות, חלקן טובות וחלקן פחות, אז בואו נעשה סדר:
- מיכלי מיחזור טקסטיל
מיכלי הענק הכחולים שצצו בשנים האחרונות ברחובות שלנו אולי נראים כמו דרך טובה ונגישה להיפטר מהבגדים שכבר לא משרתים אותנו, אבל המציאות לא כל כך ורודה.
כשאנחנו מעבירים בגדים שאנחנו כבר לא רוצים למיכל האיסוף ברחוב, הם מגיעים למרכז מיון ומשם קורים אחד מהדברים הבאים:
- אחוז קטן מהבגדים עשוי מחומרים שמתאימים למחזור כמו למשל צמר או אקרילן, ואלו אכן נשלחים למחזור, שם מפרקים אותם לסיבים לשימוש חוזר.
- בגדים שנראים במצב טוב ו'לבישים' יעברו לשימוש חוזר. לפעמים הם יגיעו למרכזי תרומה, אך לרוב הם יארזו ויידחסו לבאלות עצומות וישלחו לאפריקה, שהפכה לפח הזבל של המערב, וכן גם שם יש כבר יותר מידי בגדים
- בדים שאינם ניתנים למיחזור ושאינם ראויים לשימוש יחתכו וישלחו למפעלים ומוסכים, שם ישתמשו בהם כמטליות ניקוי.
- בגדים ופריטים אחרים שלא מתאימים לאף אחת מהקטגוריות, כמו תיקים, נעליים וכו' שאין להם שימוש יעברו להטמנה.
לכן, השימוש בפח המיחזור אינו מומלץ כשמדובר בפריטים טובים, אלא רק במקרה של בדים שאינם ראויים לשום שימוש אחר מלבד להפוך לסרטוטים. - תרומה
אנשים רבים תורמים את הבגדים שכבר אינם משמשים אותם לעמותות וארגונים שונים. בעוד הכוונה מאחורי התרומה היא טובה כמובן, לא תמיד מדובר בבחירה הכי טובה. מכיוון שכולנו מסדרים את הארונות שלנו בערך באותו זמן - פעמיים בשנה במעבר מקיץ לחורף ולהפך, מה שקורה בפועל זה שכולנו מציפים את העמותות והארגונים בשקי בגדים אינסופיים באותו הזמן. העמותות בוחרות רק את הבגדים שבמצב הטוב ביותר, וכל השאר ילך לפח, או למרכזי המיחזור ומשם - לאפריקה.
לכן כדאי לתרום רק אם הבגדים באמת במצב מושלם- חדשים יחסית, נקיים, ללא כתמים, פגמים או חורים. וכמובן לוודא מראש עם המקום האם הוא מקבל וזקוק לתרומות כרגע ולא פשוט להנחית עליהם את השקים שלנו.
אפשר גם לתרום בעקיפין, דרך ארגונים ואתרים שמוכרים את הבגדים לקהל הרחב, ותורמים א הרווחים לעמותות לבחירתכם. - להעביר הלאה
הדרך הכי ידידותית לסביבה להיפטר מבגדים, היא להעביר אותם הלאה, אבל לא לתרומה רחוקה מהעין, אלא למי שאתם יודעים שבאמת יהיה מהבגדים שלנו -חברים, משפחה, שכנים, קולגות. כשהבגדים במצב טוב אין שום בושה בלהעביר אותם לאחרים שיהנו מהם יותר (וכמובן גם לקבל מאחרים במקום לקנות).
עוד דרך לעשות זאת, היא באמצעות החלפות – אם רוצים גם להיפרד מבגדים שלא משמשים אותנו, וגם להתחדש באחרים החלפה היא הפתרון. מסיבות החלפה הפכו לנפוצות מאוד ומתקיימות בכל הארץ ויש גם פלטפורמות אונליין שונות שמאפשרות החלפה. - מכירה
אם הבגדים שלכם במצב מעולה ונלבשו מספר מועט של פעמים, אתם לגמרי יכולים להרוויח מהם. אפשר למכור עצמאית ברשת, למשל דרך המרקטפלייס, או אפילו במכירה לחברים בסטורי, אפשר לארגן מכירה ביתית, להקים דוכן ביריד יד שנייה, או למכור לחנויות יד שנייה שמחפשות פריטים. - למחדש
בין אם אתם נפרדים מהבגד בגלל מידה לא מתאימה, או סתם כי מיציתם אותו והוא כבר לא משרת אתכם, במקום להיפטר מהבגד אפשר להפוך אותו לבגד חדש, או למוצר שימושי אחר. אפשר להיעזר באנשי מקצוע שמתמחים במחדושים וליצור מהבגד הישן שלכם אחד חדש שישמש אתכם לעוד תקופה ארוכה.