ג'וליאן מלצר הפציע לחיינו לפני ארבע שנים כשהשתתף בעונה הראשונה של "נינג'ה ישראל" ולחץ על הבאזר. אתמול (ב'), הוא שב למסך כשהתחרה בשלב המוקדמות של העונה החדשה לצד ענקי הנינג'ה כמו יובל שמלא. מלצר אמנם לא שרד את המסלול ונפסל די מהר אבל את המסרים החשובים שלו הוא בהחלט הצליח להעביר ורק בשביל זה היה שווה שעלה על המסלול.
"היה אתמול ערב קשוח קצת בהתמודדות עם החוויה הזאת שוב, אבל בכיתי את זה החוצה ואני מרגיש טוב. הייתה לי מטרה להגיע לבאזר והביצוע לא באמת משקף את היכולות שלי אז זה מוסיף לבאסה. באיזשהו מקום אני פחות סולח לעצמי כי זה לא שזה היה קשה מדי, זאת הייתה טעות טכנית", אמר מלצר ל-mako green.
לראיון עם אסי ורותם הוא הגיע לבוש בז'קט שעשוי כולו מבדלי סיגריות, ולא מדובר בסתם בחירה אופנתית תמוהה, אלא בדרך להעלות מודעות למטרה חשובה במיוחד, לה מקדיש מלצר לא מעט מזמנו – איסוף בדלי סיגריה בחופי ישראל. "זה התחיל ב-2018, קצת אחרי שנפלתי בחצי הגמר של העונה הראשונה של הנינג'ה. הייתי בחוף ופתאום שמתי לב שיש הרבה בדלים איפה שאני יושב. בהתחלה חשבתי שזה רק באזור שבו אני נמצא והתחלתי למלא בקבוק ליטר וחצי. פתאום אני קולט שלא משנה איפה אני הולך בחוף גורדון יש סיגריות על החול. הגעתי כבר לחוף פרישמן וגאולה ובכל פינה יש בדלי סיגריות" הוא משחזר, "אמרתי שלכבוד יום ההולדת שלי אני אזמין חברים לנקות איתי את החוף וקראתי לאירוע הזה 'Clean the Butts'. אספנו 5,000 בדלים בשעה".
כך התחיל למעשה מה שהפך לארגון חברתי במסגרתו הצטרפו למלצר עוד רבים. בדלי סיגריות הם אחד מפריטי הזבל הנפוצים ביותר בישראל. הם אינם מתכלים, ולרוב אינם מגיעים לפח אלא נזרקים סתם כך ברחוב, או בחוף. הארגון מנסה לשים סוף לבעיית הבדלים בעזרת נקיונות חופים, אומנות ומיצגים, הסברה, ואפילו מכירת מאפרות ניידות, כמו אלו שהעניק מלצר במתנה לאסי ורותם.
מאפרות הכיס מעוצבות על ידי אמנים מקומיים, ומיוצרות מחומרים ממוחזרים, הן אטומות לריח ולא נשרפות כפי שמלצר מסביר, ועל כל מאפרה שהם מוכרים מתחייבים בארגון לאסוף 20 בדלים. "עד היום אספנו יותר מ-170 אלף בדלים עבור מיצגי אומנות ושלחנו יותר מ-80 אלף למחזור באירלנד, יש חבר'ה שעובדים איתנו שם והם ממחזרים את הכל במרכז מיוחד. הם מייצרים עבורנו את המוצר הבא של 'Clean the Butts' שזה כרטיס מועדון שמקנה הטבות לעסקים שעוסקים בבריאות כמו מכוני כושר, מורים ליוגה, מאסג'סטים ונותני שירות שמעוניינים לתמוך בניקיון החופים", הוא מספר.
אף אחד לא אוהב לכלכוך ועדיין החוף מזוהם. למה זה הפריע לך באופן אישי?
"קודם כל החוף זה הבית שלי. זה המקום האהוב עלי. כל הכניסה שלי לעולם הכושר והתנועה התחילה בחוף פרישמן. הייתי מבלה שם שעות על גבי שעות. אנשים מתייחסים לים שהוא מקום קדוש בעיניי כמו אל מאפרה. יש הבדל גדול בין לעשן בחוף הים לבין לכבות את הסיגריה על החול ולהשאיר אותה שם. הפעם הזאת שישבתי לבד על החוף ופתאום קלטתי כמה בדלים יש סביבי זעזעה אותי. הבנתי שמדובר בכמויות אדירות ושזאת בעיה תרבותית. זה מה שממש גרם לי לרצות לעשות משהו בעניין. אחר כך הבנתי שיש פה עניין ציבורי, אנשים מתחברים לזה".
לדברי מלצר, עד היום נאספו במסגרת הפעילות כ- 1.5 מיליון בדלים. "אבל יותר חשוב מכמות הבדלים שנאספו זה ההסברה שעשינו בחופים – דיברנו עם קרוב ל-70 אלף מתרחצים שעשינו להם הסברה בחוף. אפשר לאסוף כמה בדלים שרוצים אבל אם לא נדבר עם האנשים אז שום דבר לא ישתנה. צריך לסגור את הברז ולהפסיק לזהם. הניקיון כן עושה משהו, זה משפיע על אנשים, אבל צריך פתרון בזמן אמת".
אז מה הפתרון שאתה מציע?
"הפתרון הכי חשוב בעיניי הוא מאפרה ניידת. ראיתי את זה לראשונה ב'מידברן' כשאנשים הסתובבו עם מאפרת כיס. בפסטיבל האחרון חילקתי אלף מאפרות במתנה. הן עשויות מבחוץ מפלסטיק ממוחזר, ומבפנים מאלומיניום. אנחנו מייבאים אותם מסין אבל החלום שלי זה לייצר אותם בארץ מחומרים ממוחזרים".
אסי אמר שהוא זיהה אותך בים בזכות האיסוף בדלים, ובעצמו מסתובב עם מאפרת הכיס שלך. אתה מרגיש את השינוי או שזוהי רק נחלת האליטיסטיות של תל אביב?
"זה היה מגניב שהוא זכר את זה. אני זוכר שהוא ממש הרים לי בים וכיבד את זה. קיבלתי הרבה הודעות מדהימות מאנשים בכל הארץ שכתבו לי שההסתכלות שלהם על הזבל בים נהייתה שונה. וגם קיבלנו הזמנות של מאפרות ממקומות שונים כמו אשקלון, חריש, ירושלים וכל מיני מושבים. אז אין ספק שזה יצא מגבולות תל אביב".
"זו הדרך שלי להודות על החיים"
בנוסף לפעילות למען הסביבה, ג'וליאן גם דוגל בתזונה טבעונית, והתייחס לכך בסיבוב הקודם שלו על מסלול הנינג'ה כשעלה לחצי הגמר והכריז שהוא עושה זאת למען בעלי החיים. הטבעונות השפיעה לדבריו, על היכולות הפיזיות שלו, "אני טבעוני כבר תשע שנים. לפני כן הייתי משחק טניס אבל הטופ של היכולות הפיזיות הגיעו אחרי הטבעונות. העליתי מסת שריר והתחלתי לעשות דברים שלא הצלחתי לפני כן כמו עמידות ידיים, תרגילי משקל גוף ואת המסלול של הנינג'ה. אני מאמין שזאת התזונה שבני אדם צריכים לחתור אליה, זה יותר אקולוגי, מוסרי ובתמונה הגדולה היא יותר בריאה. גם אם לא במאה אחוז אז לפחות להפחית את כמויות צריכת הבשר והביצים".
כולם יודעים איך תעשיית הבשר עובדת. אנשים רואים סרטון עצוב אבל זה חולף ולא תמיד באמת מעורר שינוי. מה לדעתך יכול להניע אנשים לפעולה?
"מה שמניע אותי לא בהכרח יכול להניע אנשים אחרים. יש אנשים שלא אכפת להם לא משנה מה תראה להם. אבל אני כן חושב שמה שעזר לי להתחיל עם התזונה זה יום אחד או יומיים של טבעונות. מישהו אמר לי לאחרונה משפט יפה שאומר – 'הרבה פעמים לאט זה מהר'. אם אנשים יעשו את השינוי לאט הוא יקרה יותר מהר. כדאי לפתוח את הראש לתזונה חדשה ולעשות את זה בהדרגה".
מה גורם לך לקום כל בוקר ולעשות את זה?
"העובדה שיש לי הערכה לכדור הארץ. זאת הדרך שלי להודות על החיים, על השפע והטוב. אני פועל מבפנים ומשפיע על החוץ. השינוי תמיד מגיע מפנים. הגעתי למקום בחיים שבו עברתי שינוי פנימי, ואחרי שהתחלתי להיות במערכת יחסים טובה עם עצמי, אז אני מסוגל להעביר את זה הלאה. אני חושב שאנחנו צריכים אומץ להיות השינוי שאנחנו רוצים לראות בעולם, לא רק לדבר את זה אלא ממש להיות".