כ-30 אלף אנשים מ-31 מדינות שונות, לקחו חלק בסקר של חברת המחקר GlobeScan בשיתוף ארגון EAT לקידום מערכת מזון בת קיימא. הארגון מפרסם מידי שנה את "דוח גרעין האמת" הבוחן השקפות עולם על אפשרויות מזון בריא ושוויוני, ובו פורסמו ממצאי הסקר, לפיהם – 42% מהנסקרים ציינו כי הם מאמינים ש"רוב האנשים בהחלט או כנראה" יאכלו מזון מהצומח במקום בשר מן החי בעשר השנים הבאות.
הדוח גם מציג עלייה במספר האנשים שכבר אימצו תזונה צמחונית או טבעונית, כאשר בשנת 2019, 17% מהנשאלים אמרו שהם אוכלים "אוכל צמחוני/טבעוני" רוב הזמן או כל הזמן ואילו בדוח של 2022 עלה נתון זה ל-22%.
ואם חשבתם שהדאגה לסביבה וההתעניינות במזון מן הצומח שייכים בעיקר לדור הצעיר, אתם לא טועים. הדוח אמנם מראה כי ישנה עלייה בעניין בתזונה נטולת בשר בכל קבוצות הגיל – אך העניין גדול יותר בקרב דור ה-Z (בני 12 עד 26) והמילניאלס (בני 26-41), עם 40 ו-43 אחוזים בהתאמה. עם זאת, גם בדור ה-X (בני 42 עד 57) 37% אמרו שהם מעוניינים לנסות מזון צמחי. ובקרב הבייבי בומרס (בני 58 עד 76) יותר מרבע מהנשאלים (28%) הצהירו שהם מתעניינים מאוד בתזונה צמחית.
>> יודעים איפה נמצא ההמבוגר הטבעוני הכי שווה? בואו להצביע במצעד האוכל הטבעוני ולזכות בפרסים
>> מה הקשר בין בשר לפליטות גזי חממה? מילון הסביבה והאקלים יעשה לכם סדר
"העובדה שכל כך הרבה אנשים ברחבי העולם מתעניינים יותר באכילת מזון בריא ובר קיימא היא סימן מעודד", אמרה מייסדת EAT ד"ר גונהילד סטורדלן בהצהרה. "לפני כמה שנים לא היה עולה על הדעת ש-42% מהאנשים בעולם יאמינו שאוכל מהצומח יחליף את הבשר בתוך עשור. אבל הציבור מתחיל להבין את משברי האקלים והטבע המתגברים ואת הסכנות שהם מביאים לחיי היומיומיים כשהם משתלבים במגפה, במלחמה באוקראינה ומשבר יוקר המחיה המואץ".
ואכן, יותר ממחצית (51 אחוז) מהנסקרים ציינו כי הם מודאגים מנושא הביטחון התזונתי. מחסור במזון, כתוצאה ממגיפת הקורונה והמלחמה המתמשכת נגד אוקראינה, הוגדר כ"דאגה רצינית" על ידי 60% מהנשאלים. בנוסף, בהקשר לעליית המחירים, 92% מהנשאלים אמרו שההוצאות שלהם על מזון גדולות מבעבר.
למרות יוקר המחייה, רוב הנשאלים העידו כי בחירה מודעות לסביבה חשובה להם ברכישת מזון, ו- 80% טענו שקניית מזון בר קיימא ואחראי היא בראש סדר העדיפויות שלהם, 64% אף הצהירו שהם שמחים לשלם יותר עבור פריטים כאלה.
תעשיית המזון מן החי נחשבת לבין המזיקות ביותר לסביבה ולאקלים, ומדעני אקלים רבים טוענים כי הפחתת צריכת הבשר והתבססות על מזון מן הצומח, חיוניות להתמודדות עם משבר האקלים. זאת בעיקר בשל הכמות העצומה של גזי החממה, הנפלטים כתוצאה מחקלאות בעלי חיים. גידול בעלי חיים למזון מקושר גם לכריתת יערות, מה שמוסיף לנזק העצום של תעשייה זו.