בזבוז מזון הוא תופעה נרחבת בישראל, כאשר ישראל נמצאת במקום השני בבזבוז מזון מבין מדינות ה-OECD עם כ-2.5 מיליון טון מזון שנזרק מידי שנה – יותר משליש מהמזון שמיוצר בארץ מוצא את דרכו אל הפח. רוב אובדן המזון מתבצע בשלב הצריכה, כלומר אצלנו בבית, ואם תציצו ממש עכשיו בפח האשפה במטבח שלכם כנראה גם אתם תגלו שם לא מעט שאריות מזון.
מה עושים כדי להפחית את הבזבוז? הבלוגרית וחברת נבחרת green, שיינא גרשוביץ, הרימה את הכפפה והעלתה בעמוד האינסטגרם שלה פוסט עם 12 טיפים קטנים ופשוטים שכל אחד מאיתנו יכול ליישם אצלו במטבח. "מה לעשות עם שאריות אוכל שעומדים להזרק? לא לזרוק, אלא לנצל לטובתינו עד כמה שאפשר כדי לחסוך בפסולת" כתבה שיינא בפוסט שלווה גם בסרטון שמדגים חלק מהטיפים. והנה הרעיונות שלה:
- קליפות של ירקות: אני אישית מעדיפה תמיד להשאיר את הקליפות – יש בהם סיבים תזונתיים וויטמינים חיוניים, אבל למקרה שלא: פשוט תבשלו אותם עד שהמים נהיים חומים ושימרו את המים בכלי אטום במקרר. קיבלתם ציר ירקות שאפשר לבשל איתו אורז/קינואה/קטניות וזה מעולה ויוצא ממש טעים!
- בננות בשלות: אם הבננות בשלות ולא הגעתם ללאכול אותן אפשר להקפיא אותן לשייקים, להכין עוגיות או עוגת בננות. עם הקליפות תוכלו להבריק את הצמחים וגםלהשרות בקערה עם מים 3 ימים ואח"כ להשתמש במים הטלו להשקיית הצמחים.
- תרד/חסה/קייל/סלרי: אם יש לכם ירק שלא הספקתם להשתמש בו ומתחיל להתעייף, אפשר פשוט לטחון בבלנדר עם מים ולשפוך לתבנית קרח ולשים במקפיא. אפשר להוסיף קובייה לשייקים/לתבשילים לערך תזונתי נוסף.
- ירוקים (פטרוזיליה/כוסברה/בזיליקום/בצל ירוק/עירית): לטחון בבלנדר עם שמן זית, שום, צ'ילי, לימון ויש לכם מטבל פסטו שיכול להשאר 4 ימים במקרר.
- לימון: לשים חצי במדיח – הוא עוזר להברקה של הכלים, או לקלף אותו ולטחון אותו עם מעט מים עד שניהיה מיץ לימון ולהקפיא בתבנית קרח. את הקליפה אפשר לגרד וגם כן להקפיא (לעוגיות/עוגות) - גרידת לימון קפואה.
- פירות יער: לשים בתבנית קרח עם קצת גרידת לימון/תפוז ומים, ולהקפיא. אפשר לשים בכוס עם מים/יין.
- הבוץ של הקפה השחור: את שאריות הקפה שנשארות כשמכינים קפה שחור (וגם השאריות שבתוך קפוסלות או שנשארות מקפה טחון) אפשר פשוט להניח מעל האדמה בצמחים. זה עוזר לחמיצות שלהם ולדישון טבעי.
- בטטה/כרובית/תפוח אדמה/בצל עייפים: פשוט לבשל במים עד שהם מתרככים, ולהכניס לבלנדר/מעבד מזון עד למרקם של פירה, אתם יכולים להוסיף מעל כל תוספת שאתם אוהבים.
- חסה: לפני שאתם זורקים חסה עייפה, שימו אותה בקערה עם מים קרים וקרח, זה יהפוך את החסה ליותר קריספית ויחזיר אותה לחיים.
- קמח שיבולת שועל: טחנתם שיבולת שועל לקמח ונשארו שאריות? פשוט תערבבו 3 כפות עם שליש כוס מים, תמרחו על הפנים רבע שעה ותשטפו. זה מרגיע את העור ונותן לו לחות, ממליצה לשים קרם לחות אח"כ.
- בצל/כרוב/גזר/קולורבי/צנון: פשוט תפרסו כל ירק שבחרתן ושימו בכלי אטום שטוף עם כוס מים+חצי כוס חומץ תפוחים+2 כפות מייפל+כפית פלפל שחור+כפית מלח= תערבבו ושימו במקרר למשך 4 ימים.
- בטטה שעבר זמנה: לשפד ולשים מעל כד/כוס רחבה עם מים ולתת לה להשריש ולהוציא עלים, וקיבלתם צמח חדש לבית.
בנוסף ציינה שיינא בפוסט כמה טיפים שימנעו מכם מראש להגיע למצב של זריקת אוכל: "תעשו רשימת קניות בבית, ותבדקו מה כבר יש לכם בשביל שלא תקנו פעמיים. במקרה שקניתם פעמיים: לכו לפי שיטת FIFO, את הישן שימו מקדימה ואת החדש מאחורה." בנוסף, ציינה את החשיבות של אחסון נכון של המזון.
טיפים נוספים למניעת בזבוז מזון בבית>