תנו הצצה לחדר האמבטיה שלכם, מסבון הידיים, דרך השמפו והמרכך ועד למברשת השיניים ומקלות האוזניים – כמה פלסטיק מצאתם בו? אנחנו רגילים לחשוב שהמקור העיקרי לפלסטיק חד פעמי הוא המטבח עם אינספור אריזות ועטיפות של מוצרי מזון, אבל גם בתחום הטואלטיקה מסתתר מכרה פלסטיק לא קטן. כך למשל, אמריקאי ממוצע משתמש ב-11 בקבוקי סבון נוזלי, ו-10 בקבוקי שמפו בשנה. ובישראל, שכידוע אלופה בשימוש חד פעמי בפלסטיק שאינו מתכלה, המצב דומה.
אז מה אפשר לעשות כדי להפחית את השימוש המיותר בפלסטיק ולהפוך את חדר הרחצה לאקולוגי וידידותי יותר לנו ולסביבה? הנה כמה שינויים קטנים שכל אחד מאיתנו יכול לאמץ:
וותרו על הבקבוקים
סבון מוצק (מה שנקרא גם בר) הוא מוצר מוכר שאפשר למצוא בכל סופר, הוא לרוב מגיע באריזות נייר, ובחבילות חסכון של כמה סבונים יחד ולמרות המיתוסים סביבו הוא לא פחות היגייני ונוח לשימוש מסבון הידיים הנוזלי. הוא גם מחזיק לרוב יותר זמן, ובעיקר חוסך את בקבוקי הפלסטיק המיותרים.
אם אתם רוצים לקחת את זה צעד קדימה – קיימים היום בשוק גם לא מעט מותגים שמייצרים שמפו ואפילו מרכך מוצקים, וללא אריזות פלסטיק. לרוב מדובר גם במוצרים שעשויים מחומרים טבעיים, שהם עצמם פחות מזיקים לסביבה, וגם יותר טובים לשיער ולעור שלנו.
שמפואים ומרככים מוצקים אפשר למצוא בחנויות טבע וחנויות אקולוגיות כמו למשל אקו סטור ואפשר גם להזמין ישירות מיצרניות מקומיות כמו "קצף", "מיכל סבון", "סבון עדן" ועוד. לעיתים ההסתגלות אליהם עלולה לקחת קצת זמן, אבל הם בהחלט פשוטים ונוחים לשימוש ועושים את העבודה.
היגיינה נשית רב פעמית
אישה ממוצעת תחווה ווסת בערך 500 פעמים במהלך חייה, זה אומר שהיא תשתמש במהלך חייה בלפחות 7500 מוצרי היגיינה, שלזה אפשר להוסיף פדים יומיומיים - מה שמכונה תחתוניות - ואנחנו כבר בעשרות אלפי מוצרים שגם לא מתכלים וגם מגיעים בתוך אריזות פלסטיק. התחבושות והטמפונים האלו לא רק עשויים בעצמם מחומרים מזהמים שאינם מתכלים וישארו איתנו בעולם לעוד שנים ארוכות, אלא גם מגיעים לרוב עטופים אחד אחד (מטעמי היגיינה כמובן) באריזה מפלסטיק, בתוך מארז פלסטיק גדול יותר.
בשנים האחרונות פתרונות היגיינה נשית רב פעמיים הפכו ליותר ויותר נפוצים: ישנן תחבושות רב פעמיות מבד עם שכבה סופגת ומבודדת שמתחברות לתחתונים, או פשוט מאוד תחתוני מחזור - תחתונים סופגים בטכנולוגיה מיוחדת שמאפשרת תחושה יבשה וסופגת כמות של 2-3 ואפילו עד 10 טמפונים. את התחתונים או התחבושות פשוט מכבסות - כן אפשר עם שאר הכביסה לא צריך להפריד, מייבשות ולובשות שוב בווסת הבאה.
עוד מוצר אקולוגי, רב פעמי מדהים, שמהווה סוג של תחליף לטמפונים הוא הגביעונית- מעין כוס סילקון, שמוחדרת לנרתיק בדומה לטמפון, אך במקום לספוג את הדם היא אוגרת אותו, ומגיעה לכמות של 2-3 טמפונים מה שמאפשר להשתמש בה שעות רבות יותר ברצף. עד לפני כמה שנים לא דיברו על זה בכלל בארץ והיה אפשר רק להזמין מחו"ל, אבל היום הגביעוניות גן הן הפכו למאוד נפוצות ונגישות, אפשר למצוא אותן בחנויות מוצרי אקולוגיה, וכן אפילו ברשתות הפארם.
מטוש רב פעמי ומברשת שיניים מתכלה
הפלסטיק כאמור נמצא לאן שלא נביט בחדר הרחצה וזה כולל גם את המוצרים הכי קטנים ויומיומיים, שאנחנו כמעט לא מקדישים להם מחשבה. כך למשל מברשות השיניים בהן כולנו משתמשים מידי בוקר וערב עשויות לחלוטין מפלסטיק, ועל פי ההמלצות יש להחליף אותן אחת לכמה חודשים – מה שאומר שכל מברשת שיניים שהשתמשתם בה מאז שלמדתם לצחצח כפעוטות, ועד היום עדיין קיימת אי שם במטמנה מתחת לאדמה. פתרון לכך, למי שיש לו קומפוסט בהישג יד, הוא פשוט להשתמש במברשות שיניים מתכלות שעשויות מבמבוק.
מוצר היגיינה נוסף ושוני במחלוקת הוא מקלות האוזניים, או בשמן הרשמי – מטושים. גם כאן יש כאלה שעשויים מעץ והם קצת פחות גרועים מאלו שעשויים פלסטיק, אבל לאלו מכם שמוכנים לקחת את זה צעד אחד קדימה קיים גם פתרון רב פעמי. חברה בשם last object (החפץ האחרון) מציע מטושים רב פעמיים לניקוי אוזניים או לשימוש באיפור, כמו גם חבילת טישו רב פעמי שמכבסים בתום השימוש, ופדים קוסמטיים רב פעמיים להסרת איפור.