זה בטוח קרה לך מתישהו - דבורה קטנה וצהובה חדרה בחוצפתה אל המרחב האישי שלך. כף הרגל דרכה עליה בטעות, היד התנועעה לכיוון הלא נכון או שחס וחלילה - פשוט התיישבת עליה ונעקצת ישר בישבן. אין ספק שעקיצה של דבורה היא לא עניין נעים. המקום עלול להתנפח ולגרד במשך ימים, אבל הנה סקופ - המצב היה הרבה יותר גרוע אם הדבורים לא היו כאן. ואם לא נתעורר בקרוב - הן באמת עלולות להעלם.
היום (20.5) מצויין ברחבי העולם יום הדבורים הרשמי – יום שהוכר על ידי האו"ם בסוף 2017 ומטרתו לעורר מודעות להכחדת הדבורים שהופכת חמורה יותר עם כל שנה שחולפת. למעשה, כבר עכשיו שליש מהדבורים על כדור הארץ נעלמו ויש לנו סיבה טובה מאוד לדאוג מזה.
אז מה תפקיד הדבורים בטבע?
כולם יודעים שדבורים מייצרות דבש מתוק ועשיר בויטמינים. הדבש משמש אותנו לבישול ואפיה, לרקיחת תרופות ואפילו למוצרי קוסמטיקה, אבל לדבורים יש תפקיד נוסף וחשוב מאוד בטבע. הן אחראיות להאבקת כ-80% מסך הגידולים החקלאיים בעולם. מומחים מעריכים כי האבקת דבורים שוות ערך לכ-200 מיליארד דולר בשנה עבור ענף החקלאות. כן, רק על ידי כך שהן מפזרות אבקנים ומעודדות התפשטות וצמיחה של היבול. אפשר ממש לראות את הדבורים כעוזרות אישיות של כל חקלאי/ת.
ואם דיבורים כלליים על חקלאות לא שכנעו אותך בחשיבות הדבורים, חשוב להבין שללא דבורים לא יהיה לנו אבוקדו (!), ועוד כל מני פירות וירקות כמו שזיפים, אגסים, תותים, בצל וכותנה – אבל ברצינות רגע - איך אפשר לוותר על אבוקדו?!. קצת קשה להאמין איך ב2021 בני האדם תלויים כל כך בשגשוג של חרק עוקצני כמו דבורה, אולם זו המציאות: ירידה בכמות הדבורים משמעה ירידה בתנובת היבול שאנו אוכלים. האבקת הדבורים לא חשובה רק לפרחי נוי אלא חיונית לגידול האוכל שלנו ושל ילדינו.
״הדבורה היא המאביקה הראשית בטבע, בגינה שלי אני מגדלת המון סוגים של ירקות ופירות וכל התוצרת הזו מתאפשרת בעיקר בזכות עבודת ההאבקה של הדבורים״, משתפת אבישג קופלמן, בעלת ערוץ היוטיוב Off Roads LIving , שמגדלת בחצר ביתה גינת ירק מפוארת, וגם דבורים.
בנוסף לחשיבות הדבורים לגידולים החקלאיים, חשוב לציין כי סכנת הכחדה של כל חיה מהווה סיכון לשרשרת המזון כולה. אם בעבר חרקים אחרים כמו צרעות, זבובים ועכבישים הסתמכו על כמות מסוימת של דבורים שיוכלו לאכול - הידלדלות של אוכלוסיית הדבורים תשפיע גם עליהם, ועל הבאים אחריהם בשרשרת המזון וכן הלאה.
לאן הדבורים נעלמות?
כבר ב2006 דיווחו חקלאים ברחבי העולם על ירידה משמעותית בכמות הדבורים שמבקרות את השדות. מדענים שחקרו את הנושא משערים שיש לכך ארבעה גורמים עיקריים - הרעלה מחומרי הדברה, ירידה בנגישות למזון, מחלות ושינויים במזג האוויר כחלק מההתחממות הגלובלית.
חשיפה לחומרי ההדברה מחלישה את הדבורים והורגת אותן או מקשה עליהן להתמודד עם מחלות שבעבר היו מצליחות להתגבר עליהן בקלות. היכולת שלהן למצוא את דרכן בחזרה לכוורת נפגעת, הן מתקשות יותר לאסוף מזון וכך לאט לאט הכוורות מתרוקנות.
אז מה אנחנו יכולים לעשות כדי להגן על הדבורים?
הצלת הדבורים דורשת התערבות של גורמים מדיניים ברחבי העולם. כך למשל במדינות מסוימות כבר נחקקו חוקים לאיסור או הגבלה משמעותית על שימוש בחומרי הדברה. לצד זאת - יש דברים שכל אחד ואחת מאיתנו יכולים לעשות כדי להגן על דבורים בסכנת הכחדה ובכך להגן גם על היבול החקלאי ועל כדור הארץ:
- לא להפריע להן
״הדבר הראשון שאנחנו יכולים לעשות למען הדבורים הוא פשוט להניח להן לעבוד״, מסבירה קופלמן. ״אם רואים דבורה מחוץ לכוורת המשמעות היא שהיא כרגע במשימה של מציאת צוף, היא כל כולה ממוקדת בכך ולכן הסבירות שהיא רואה אותי או רוצה לעקוץ אותי פשוט לא קיימת. חשוב מאוד לתת לדבורים לעשות את עבודתן מבלי להפריע, מבלי לגרש, מבלי לרסס ומבלי לנסות להבריח". - להפסיק לפחד מדבורים ולמנוע מהאנשים בסביבה הקרובה שלנו להרוג אותן
״עקיצה של דבורה נועדה להרחיק סכנה מהכוורת, רוב הדבורים עוקצות חרקים ושאר טפילים שנכנסים לכוורת ומנסים להזיק לקיום של הכוורת כולה, שם מתרחשות רוב העקיצות. עקיצה של דבורה יכולה להתרחש כשנוגעים בדבורה - ואז - לרוב בטעות - העוקץ שלה שנמצא בחלקו האחורי של הגוף שלה, נתפס על העור של האדם, אם אתם לא נמצאים בפתח של כוורת אז בוודאות העקיצה הזו הייתה טעות והדבורה כלל לא התכוונה לעקוץ״. - לצמצם שימוש בחומרי הדברה בגינות שלנו
אפשר לעבור לחומרי הדברה טבעיים או להשתמש באמצעים אחרים כמו הגבהה של העציצים. - לשמור מקור מים בגינה
דבורים אוהבות להתרענן מדי פעם במקלחת קצרה. צלחת מים קטנה במרפסת תעשה את העבודה מבחינתן. - לשתול עצים ופרחים עשירים בצוף שדבורים אוהבות
כמו - סביון, שזיף, שקד מצוי, אלווי, זוטה לבנה, מרווה ועוד… - לסייע (רק) לדבורה שזקוקה לחיזוק
״דבורים אמורות לעוף, אם אתם רואים דבורה שאינה במעוף, או דבורה שהולכת על רצפה או קרקע חשופה הרחק מפרחים - חשוב לדעת שמדובר בדבורה שככל הנראה איבדה כיוון או התעייפה, החום משפיע עליהן מאוד״, מספרת קופלן. ״במקרה כזה אפשר לנסות להניח ליד הדבורה קמצוץ דבש, יספיק גודל של גרגר אורז, ברוב המקרים היא תשתה את הדבש, תתחזק ותתעופף בקלות אחרי עזרה כזו״.
אם קיימות וחיים פשוטים ללא פגיעה בסביבה ובחיות מעניינים אתכם - מוזמנים לבקר גם בערוץ היוטיוב ובאינסטוש שלי rotem_kliger