אמצע נובמבר ובחוץ 31 מעלות. לא זו לא טעות, וגם לא יום אחד של חום קיצוני, כי כבר כמעט שבועיים לתוך נובמבר וביום הכי קריר שחווינו החודש הטמפרטורה הגיעה ל-26 מעלות. אני נוסעת באוטו ומדליקה מזגן, בנובמבר. אנשים מסתובבים בגופיות וכפכפים, בנובמבר. זה מרגיש טבעי למישהו?
עוד שבועיים חנוכה, בכל מקום כבר מוכרים קרמבו וסופגניות, אבל עד כה היו העונה אולי יום או יומיים של גשם. איזו עונה? הסתיו - זוכרים? היתה פעם עונה כזו בין הקיץ החם לחורף הקר, שבה מזג האוויר קצת הפכפך, ועלים נושרים ובחוץ כבר קצת קריר, ורוח וגשם. אז זהו, שאין יותר סתיו. לא יודעת אם שמתם לב אבל אנחנו בעיצומו של עוד קיץ, רק הפעם עם יובש נוראי שגורם לי להתגעגע ללחות של אוגוסט. וזו רק ההתחלה.
בסוף השבוע הזה תגיע לסיומה ועידת האקלים בגלזגו שבה מנהיגים, מומחים ונציגי ממשלות מכל העולם התדיינו במשך שבועיים בשאלה מה ניתן לעשות כדי לעצור את ההתחממות הגלובלית, לפני שהטמפרטורה הממוצעת תעלה בשתי מעלות צלזיוס. שתי מעלות, על זה כל הסיפור, ליתר דיוק השאיפה היא למעלה וחצי. אלא שההשלכות של שתי המעלות האלו בממוצע על העולם הן מטורפות: יותר בצורות, יותר שטפונות, יותר שריפות, ופגיעה קשה בחיים כפי שאנחנו מכירים אותם. בישראל עליית הטמפרטורה תורגש אפילו יותר, כלומר מורגשת כבר עכשיו, עוד לפני שהגענו למעלה וחצי.
ישראל היא אולי מדינה קטנה, עם השפעה קטנה יחסית על שינויי האקלים - אבל ההשפעה של שינויי האקלים עליה יכולה להיות עצומה. המיקום הגיאוגרפי שלנו הופך אותנו לפגיעים במיוחד, אנחנו מדינת 'סף מדבר', שכל עלייה בטמפרטורות מורגשת בה באופן קיצוני. עלייה של מעלה וחצי עד שתיים בטמפרטורה העולמית הממוצעת תגרור כאן על פי התחזיות, עלייה חדה בכמות הימים החמים בשנה, עם חודשים שלמים בהם תהיה הטמפרטורה מעל ל-40 מעלות. החורף יתקצר (אבל אולי גם יהיה סוער יותר) הסתיו יעלם והקיץ יתארך מה שישפיע גם על הטבע, בעלי החיים והגידולים החקלאיים. חום קיצוני, שריפות, בצורות, ומחסור במזון- זה אולי נשמע כמו תרחיש אפוקליפטי, אבל זו המציאות הכמעט בלתי נמנעת.
דו"ח מבקר המדינה שיצא לפני שבועיים, טרום הועידה, הצביע על חוסר המוכנות של ישראל בהתמודדות עם שינויי האקלים והמפגעים שיביאו איתם. דו"ח של Climate Action Tracker - ארגון שעוקב אחר מגמות האקלים, מצביע על כך שגם אם מדינות העולם יעמדו בכל מה שהתחייבו לו ב-cop, זה לא יספיק ובשנת 2030 פליטת גזי החממה עדיין תהיה גבוהה פי שניים מהנדרש כדי לשמור על עליית הטמפרטורה מתחת ל-1.5 מעלות צלזיוס.
מחוץ לועידה בגלזגו נערכו הפגנות לאורך כל ימיה, כשהשיא היה בסוף השבוע שעבר בהפגנה בה לקחו חלק 100 אלף איש, ילדים ובני נוער, הורים מודאגים, ישראלים, אמריקאים, בריטים, אוסטרלים, אפריקאים ובעצם מה לא - כולם לשם מטרה אחת, דרישה ממנהיגי העולם לעשות יותר. לשים את כל המחלוקות והפוליטיקות בצד ופשוט לעשות כל מה שצריך כדי לעצור את שינויי האקלים, שכבר היום גורמים לאסונות נוראיים ברחבי העולם. אבל בישראל כמו בישראל, אנחנו צעד אחד אחרי כולם, ולמרות ההבטחות היפות של בנט על בימת הועידה, לא נעשה עד היום שום צעד משמעותי בנושא. אפילו בתחום המחאה אנחנו מאחור, ומלבד הנוער ששובת בכל שישי, גם המחאה בנושא האקלים די מנומנמת.
ולמרות שיש הרבה דברים שכל אחד מאיתנו יכול לעשות כדי להקטין את ההשפעה השלילית שלנו על הסביבה והאקלים, בסוף אנחנו גם תלויים במקבלי ההחלטות, בממשלה שלנו ובמנהיגים בגלזגו. אפשר להישאר באדישות, להמשיך בחיינו כרגיל ופשוט להשלים עם העובדה שלא יהיה יותר סתיו, אלא רק קיץ נובמברי חם ויבש; או שאפשר להתחיל לדרוש מהמנהיגים שלנו שייקחו אחריות.