בתעשיית הביצים נגרסים בחיים כ-7.5 מיליארד אפרוחים זכרים בשנה. פשוט כי בתעשייה שבה זקוקים לעוד ועוד נקבות מטילות, אין מה לעשות עם הזכרים. בניסיון לפתור את הבעיה ולייתר את הרצח האכזרי, חברה ישראלית פיתחה דרך למנוע מראש בקיעה של זכרים.
השבוע דווח על ההישג חסר התקדים של חברת Poultry by Huminn, אשר הוקמה בשיתוף חברת Huminn ומכון וולקני, כאשר לראשונה בעולם תרנגולת הטילה ביצים מהן בקעו נקבות בלבד. "המטילה גולדה הצליחה במשימה ומובילה כיום דור חדש של תרנגולות, הזהות לחלוטין לזן התרנגולות המטילות ביצי מאכל ומשמשות כיום בחקלאות", נכתב בהודעה לעיתונות, לפיה המנהל הכללי לבריאות ובטיחות מזון של האיחוד האירופי בחן את הטכנולוגיה ואישר שהמטילות והביצים יכולים להיות משווקים.
עוד נכתב בהודעה כי "מדובר בחברה הראשונה בעולם שהצליחה להביא לפתרון מוכח לבעיית רווחת החי החמורה בתעשיית העופות, ומייתרת כל צורך במיונם והשמדתם של אפרוחים זכרים בני יומם בכל שנה, הנחשבים 'תוצר לוואי מיותר' בתעשיית ביצי המאכל". אך בעוד קביעת מין האפרוח טרם הבקיעה היא בהחלט הישג מרשים מדעית לכל דעות, קשה לי להסכים עם הקביעה כי מדובר בפתרון לבעיית רווחת בעל החיים בתעשייה האכזרית.
@nasdaily Why People Hate Male Chickens #nasdaily #farm #fypシ #reels #people #technology #food #chicken ♬ original sound - Nas Daily
אמנם הפיתוח בהחלט מייתר את רציחתם של מיליארדי אפרוחים, אך לאלו חיים זוכות האפרוחות הנקבות שיוולדו במקומם? תרנגולות בתעשיית הביצים הן תרנגולות שעברו התערבויות גנטיות ומופעלות עליהן מניפולציות כמו, למשל, החשכה והארה של הלול כדי לשבש את השעון הביולוגי שלהן וכך לגרום להן להטיל יותר ביצים. 300 בשנה במקום כ-12-15, אם לדייק.
וזה ממש לא הכל. למרות שבישראל עבר השנה חוק האוסר על גידול תרנגולות בכלובים, הוא יכנס לתוקפו באופן מלא רק בשנת 2038 – עוד 16 שנים. בינתיים, ממשיכות התרנגולות לחיות בכלובים צפופים – כ-3 תרנגולות בשטח של דף A4, ללא יכולת ללכת, להתעופף, למתוח כנפיים או אפילו לעמוד בנוחות. כדי למנוע מהתרנגולות לפצוע אחת את השנייה, פעמים רבות גם קוטמים את מקורן באופן אכזרי. בסופו של דבר, גופן של תרנגולות שבטבע יכלו לחיות בין 8 ל-20 שנים, קורס אחרי שנתיים לכל היותר והן נשלחות להמתה.
איך שלא נסובב את זה, הגורל של הנקבות בתעשייה האכזרית הזו ממש לא יותר טוב מגורלם של הזכרים שנגרסים ביום בקיעתם, והסוף המר זהה בשני המקרים. הפתרון הטכנולוגי שכולם מתגאים בו בימים אלו הוא בעיקר פתרון להתייעלות התהליך שיחסוך מיון ידני של אלפי אפרוחים ותפעול של מפעל הרצח שגורס אותם. אבל הוא רחוק מלהיות פתרון לבעיית "רווחת החי". כי אף אחד לא דואג לרווחתן של האפרוחות בתעשייה הזו.
כמו שאר תעשיות המזון מן החי, וכמו כל תעשייה בעצם, המטרה היא קודם כל רווח כלכלי, וההסתתרות מאחורי הדאגה לרווחת בעלי החיים היא לא יותר מצביעות, או השקטת מצפון במקרה הטוב. אם אתם באמת דואגים לרווחת בעלי החיים, ומעוניינים למנוע סבל ומוות מיותרים, יש לזה פתרון פשוט וזול הרבה יותר, שלא מצריך שום פיתוחים טכנולוגיים. קוראים לזה טבעונות.