מי לא מכיר את הסיטואציה המבאסת הזו – קניתם כיכר לחם, או אפילו איזה בגט טרי במאפייה, נשנשתם קצת והשארתם בצד. למחרת, מה שהיה אתמול מאפה מפתה כבר הפך לגוש אבן שממש לא כדאי לתת בו ביס, וקשה אפילו לחתוך. אז מה עושים? בטח לא זורקים!

בישראל מושלכים מידי שנה כ-2.5 מיליון טון של פסולת מזון לפח, שהרבה ממנה נוצרת בשל אחסון לקוי או קנייה מופרזת שגורמים למזון שלנו להתקלקל עוד לפני שהספקנו להגיע אליו. בזבוז מזון הוא לא רק בעיה כלכלית, כשאנחנו מבזבזים לשווא כסף על מזון שנזרק, אלא גם בעיה סביבתית שכן אובדן המזון אחרי על כ-10% מפליטות גזי החממה העולמיות. אבל לא תמיד חייבים לזרוק, בהרבה מקרים יש מה לעשות עם השאריות, ויש דרכים לנצל את המזון שלנו ואפילו להציל מה שכבר חשבנו שאבוד, כמו במקרה של לחם שהתייבש.

אז איך מחזירים לחם יבש לחיים?

האמת שמדובר בטריק די ידוע ומוכר, אבל היינו קצת סקפטים לגביו עד שראינו שלא מעט אנשים בטיקטוק ניסו אותו והצליחו. אחד מהם הוא שף בריטי בשם טריסטן וולש, שהסרטון שהעלה בחודש שעבר הגיע ל-4.2 מיליון צפיות וזכה ליותר מ-800 אלף לייקים.

הטיפ מתאים לכיכר לחם שלם, בגט או לחמניות (ולא לפרוסות לחם) והוא מאוד פשוט: לפי וולש, כל מה שאתם צריכים זה לקחת את הלחם היבש ולהרטיב אותו תחת זרם מים עד שהוא ספוג, לאחר מכן מכניסים את הלחם לתנור על 200 מעלות לכ-5 דקות, וזהו יש לכם לחם טרי. הלם.

@chef_tristan_welch From hard as a rock to fresh as a daisy - revive your stale bread using this simple tip. I recommend enjoying it warm with a lot of butter! #stalebreadhack #stalebread #rubbishcooksathome #rubbishcooks #foodwaste #fyp #foryou #foryoupage #viral #scrappycooking #foodwastewarriors #sustainability ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

זהו לא הטיפ היחיד של וולש שנוגע לבזבוז מזון, ובעמוד שלו אפשר למצוא תחת ההאשטאג rubbishcooks (בישול זבל) לא מעט מתכונים ורעיונות. כך למשל, בסרטון אחר שלו הוא מציע להכין מהלחם היבש שלכם בראוניז: את פרוסות הלחם היבש הוא מכניס לבלנדר וטוחן יחד עם סוכר וקקאו, לאחר מכן הוא מוסיף לתערובת אבקת אפייה, תמצית וניל, חלב וביצה ואופה הכל. התוצאה נראית טעימה למדי ובהחלט השאירה אותנו סקרנים.

@chef_tristan_welch Stale bread brownie - yes you read that right! #stalebreadhack #stalebread #rubbishcooksathome #rubbishcooks #foodwaste #fyp #foryou #foryoupage #viral #scrappycooking #foodwastewarriors #sustainability ♬ Aesthetic - Tollan Kim

מה מכינים משאריות הלחם?

אם בכל זאת תרצו לחסוך את ההתעסקות ולהימנע מראש מלהגיע למצב, אנחנו ממליצים כמובן לפרוס את הלחם ולהקפיא אותו, כך תוכלו להפשיר בכל פעם את כמות הפרוסות הרצויה באמצעות טוסטר או מצנם. 

ומה עושים עם השאריות? גם את הפרוסות הקטנות והקצוות שבתחילת וסוף כיכר הלחם ואף אחד אף פעם לא אוכל אפשר בהחלט לנצל:  באמצעות בלנדר או מעבד מזון תוכלו לטחון אותן, ובעצם כל שארית של לחם יבש,  לפירורי לחם שיוכלו לשמש אתכם בשלל מתכונים.

אופציות אחרות הן להכין מהם ברד פודינג, או לחתוך את שאריות הלחם לקוביות, להרטיב אותן ולתבל בשמן זית ותבלינים ולאפות בתנור – התוצאה היא קרוטונים פריכים שהם תוספת נהדרת לסלט או מרק.

 

@brightly.eco Reduce food waste with this quick and easy recipe for homemade bread crumbs or croutons! #breadcrumbsrecipe #nowastefood #foodhacks #ecofriendlykitchen #leftovertransformation ♬ Summer - Instrumental - Devinney