לא רק בישראל אנחנו חווים חורף חם למדי – עם דצמבר שהיה לפי השירות המטאורולוגי השמיני החם ביותר מאז החלו המדידות בישראל – גם באירופה, שחוותה קיץ עמוס גלי חום, החורף לא נראה כמו חורף אירופאי שגרתי, ובמספר מדינות נשברו השבוע שיאים עם עלייה בטמפרטורה הממוצעת לעונה.
בזמן שצפון אמריקה חווה חורף קשה ומתמודדת עם סופות קשות, שלג, גשם כבד וקור קטלני שכבר גרמו לעשרות הרוגים, בצד האירופי של האוקיינוס האטלנטי, מזג האוויר דווקא היה נוח – יש שיאמרנו נוח מידי. על פי הפרסום ב-CNN שנת 2023 החלה עם שבירת מספר שיאי מזג אוויר, כשחום קיצוני לעונה התפשט ברחבי אירופה. ב-1 בינואר, יום השנה החדשה, לפחות שמונה מדינות אירופיות – ליכטנשטיין (20 מעלות נמדדו בבירה), צ'כיה (19.6°C), פולין (19°), הולנד, בלארוס, ליטא, דנמרק ולטביה – רשמו את היום החם ביותר שלהן בינואר אי פעם, במה שמכונה "גל החום הקיצוני ביותר בהיסטוריה האירופית".
בעוד הקיץ האחרון נחשב לשובר שיאים, בדיקת פערי טמפרטורות מראה כי מדובר באירוע מזג אוויר קיצוני אפילו יותר, עם פערים של כמה מעלות, כך למשל הטמפרטורה שנרשמה בוורשה ב-1 בינואר הייתה גבוהה ב-4°C מהשיא הקודם לחודש, והשיא שנמדד השבוע בבלארוס, גבוה בכ-4.5°C מהשיא הקודם. בספרד, נמדדו טמפרטורות הדומות לממוצע ביולי, ובחלקים מקטלוניה כולל ברצלונה החלו הגבלות על שימוש במים.
גם בערים שלעתים קרובות מתכסות בשלג, בתקופה הזו, נראו טמפרטורות דומות או גבוהות מאלו שחווים באירופה בדרך כלל בקיץ. בשווייץ, למשל הטמפרטורות הגיעו ל-20 מעלות צלזיוס, ומזג האוויר החם השפיע על אתרי הסקי ברחבי האלפים שראו מחסור בשלג.
We just observed the warmest January day on record for many countries in Europe.
Truly unprecedented in modern records. pic.twitter.com/bUux1XOBH9
אמנם מוקדם לייחס באופן וודאי את החום הקיצוני הזה לשינויי האקלים, אך מדענים מזהירים כבר כמה שנים מפני הפיכתם של אירועי מזג אוויר קיצוניים לתכופים יותר ויותר אינטנסיביים. "עליית הטמפרטורות העולמיות הממוצעות הנגרמת על ידי פעילויות אנושיות כמו שריפת דלקים מאובנים גורמות לסבירות גבוהה יותר ששיאי טמפרטורה ישברו", אמרה רבקה אוקס, מדענית אקלים בשירות המטאורולוגי הבריטי.
הטמפרטורות שוברות השיאים אמנם מדאיגות, אך דווקא בכל הנוגע למשבר האנרגיה באירופה יש להם צד חיובי – גל החום חסר התקדים, גרם לירידה בביקוש לגז, המשמש לחימום הבתים בחורף, ובכך תרם לצניחת מחירי הגז הטבעי לרמתם הנמוכה ביותר מאז פלישת רוסיה לאוקראינה לפני כמעט שנה.
לצד זאת, מטאורולוגים מזהירים כי זוהי עשויה להיות הצצה לעתיד מדאיג, כאשר אירופה נכנסת ל"טריטוריה לא ידועה". "זה דבר אחד לנצח אפילו שיא בן מאה בכמה עשרונים, זה דבר אחר לנפץ כ-5,000 שיאים ביומיים, במקרים מסוימים עם מרווח של יותר מ-5 מעלות צלזיוס", אמר האקלימולוג מקסימיליאנו הררה, שעוקב אחר טמפרטורות קיצוניות ברחבי העולם.