לאן הולכים כל החפצים שסיימו את תפקידם במרחב הציבורי? לאחרונה הולכת ומתפחת מגמה של מציאת פוטנציאל במשאבים שעד לא מזמן היו מגיעים מהר מאוד למתקני טיפול בפסולת, עם יותר ויותר עיניים שרואות את הערך של "זבל" של אחרים. במציאות הזו נולד המיזם החדשני ופורץ הדרך שמשלב תרבות עם קיימות: "האוצר" – מחסן שיתופי לשפע ומגוון של חומרי גלם שימושיים שסיימו את תפקידם המקורי.
אגף שפע, של העירייה מפנה מידי יום אלפי פריטים מרחבי העיר – גנים, מפעלים, קניונים, תערוכות, ירידים, תפאורות מתיאטראות ועוד – המון ציוד שבזכות באמצעות הפרויקט החדש של עיריית תל אביב בשיתוף איגוד האמנים, יוכל מהיום יוכל להיות שימושי ויעיל לטובת אמנות ותרבות.
חסכון כלכלי, רווח סביבתי, ערך חברתי
את פרויקט האוצר יזמה רויטל בן אשר פרץ, יועצת ראש עיריית תל אביב – יפו לענייני אמנות. היא התחילה את דרכה כפסלת ובהמשך גם אוצרת במשך הרבה מאוד שנים, היום היא תומכת בגופים ואמנים עצמאיים ומתנדבת בכ-12 דירקטוריונים שונים במטרה לחבר, ליזום ולמנף את האמנות הישראלית. כדי לקיים את האוצר היא רתמה שותפים ושותפות למימוש היעדים ואף מכנסת אחת לחודשיים צוות חזון של 50 אגפים שונים.
"תל אביב היא המטרופולין התרבותי של מדינת ישראל ושל המזרח התיכון בכלל, תקציב התרבות בעיריית תל אביב הוא 6.3% וזו אחריות מאוד גדולה – לקום בבוקר, לראות צורך ולרתום את אנשים שילכו איתי" היא אומרת, ומוסיפה "בשביל אמנים כל חתיכת עץ וברזל זה וואו, עולם שלם".
לדבריה, האמן העצמאי במדינת ישראל מוציא הון עתק – "החל משלב היצירה, המון הוצאות על חומרי גלם, על להציג בגלריות. אין תמיכה, יש מעט מלגות, מעט מאוד אפשרויות, אני מחפשת את הדרכים שיעזרו להם להתקיים, שיהיה איזשהו מנגנון של שימוש בקיים, לתרום ולהיתרם ממשאבים שיכולים להיות אוצר עבורם", מתוך נקודת המוצא הזו. ובעקבות הרעיון הראשוני שהגיע מאיגוד האמנים, הקימה את "האוצר", שיוצא כעת לאור אחרי שנים של עבודה והכנת תשתיות, ובשיתוף הרשות לאיכות הסביבה, ואגף שיפור פני העיר.
חשיבה מעגלית שתומכת בכולם
"לפעמים מוציאים דברים מהבית, הסטודיו או מתערוכה עם המון רגשות אשם כי אין לאן לקחת את זה, ולא יודעים מה לעשות עם הכל אז מניחים בחוץ" אומרת בן אשר פרץ, "זה נורא כואב לראות כל כך הרבה דברים במצב טוב ושמיש, מושלכים ככה ברחוב, 'האוצר' מאפשר גם לכל מי שרוצה לפנות את הבית או המשרד להעביר את החפצים לידיים שיגלגלו אותם למימוש המשך ייעודם. החשיבה המעגלית הזו תומכת בכולם וחוויה מעצימה לכולם".
הפרויקט, שיצא לדרך עם חלוקה ראשונה בשישי האחרון, הוא ראשון מסוגו בארץ ונעשה עם תכנון לפרטי פרטים של סדר וארגון מעורר השראה, החל מניהול ארכיון אוספים זמינים ועד ויזואליות נגישה לכל חומרי הגלם שבנמצא.
"המחסן הענק הזה מוכיח שלא כל דבר שנזרק לפח הוא זבל ובהחלט ייתכן שה'זבל' הזה יכול לשמש מישהו אחר. זו תפיסה ישנה-חדשה שהשימוש החוזר מציף את הדמיון ומשמר את הקיים, זה מעודד את היצירתיות לעבוד עם מה שיש ומגביר את היכולת לייצר אמנות מהפכנית עם עוד ערך מוסף" היא אומרת. בן אשר פרץ, אשר מפעילה בית ספר לאמנות בבית האמנים, מכללה/סטודיו ליוצרים ואמנים שלא בהכרח עשו מסלול אקדמי מוכר ומלווה ומייצרת עמם תערוכות, שואפת שפרויקט האוצר ישוכפל לכל עיר ותשמח לספר, לשתף, לייעץ וללמד את המודל והמנגנון שמפעיל את "האוצר".