דבורים אחראיות להאבקת כ-80% מסך הגידולים החקלאיים בעולם, ולכן הן חיוניות ליכולת שלנו לגדל מזון. בשנים האחרונות אוכלוסיית הדבורים העולמית הולכת ומתמעטת, בין היתר בשל פגיעה מחומרי הדברה ובשל שינויי האקלים, מה שמעמיד בסכנה גידולי מזון רבים. הסכנה שבה נתונות הדבורים הולידה יוזמות רבות שמטרתן להגן עליהן, אבל מה עושים כשאין ברירה אלא להשמיד אותן?
בימים האחרונים מתמודדת אוסטרליה עם מגפה: טפיל ושמו אָקָרִית הוורואה (Varroa) אילץ את הרשויות לבודד מאות כוורות במדינה – ולאחר מכן גם להשמידן. הטפיל תוקף את דבורת הדבש וניזון מרקמות השומן בגופה, גורם לניוון כנפיה ונחשב לגורם התמותה הגבוהה של היצורים המעופפים. כדי להתמודד עם התפשטותו ולעצור אותה לא הייתה לרשויות ברירה אלא לבודד כוורות החשודות כנגועות ולחסל את הדבורים בהן.
אוסטרליה הייתה אחד המקומות היחידים בעולם שנחשבו לנקיים מאקרית הוורואה, אך בשבוע שעבר זוהה הטפיל לראשונה באזור נמל ניוקאסל, ומאז התפשט למאות כוורות. עד כה הושמדו על פי הדיווחים כ-600 כוורות כדי לרסן את התפשטות הטפיל, והומתו יותר מ-18 מיליון דבורים.
מה עושים אם פגשתי דבורה? כך תגנו על הדבורים >>
"מצב חירום מסכן חיים": אוסטרליה שוב מתמודדת עם הצפות >>
אובדן מושבות הדבורים פוגע כמובן בייצור הדבש ומשאיר דבוראים רבים ללא פרנסה. נוסף על כך המחסור בדבורים יפגע גם בהאבקה של יבולים שעליהם נשען כשליש מייצור המזון באוסטרליה. בין היתר ייפגעו גידולי שקדים, תפוחים ואבוקדו.
בתקופה שבה מחירי המזון עולים, ומחסור בגידולים חקלאיים מסוימים כבר מורגש – אם בשל המלחמה באוקראינה ואם בשל שינויי האקלים הגורמים לבצורות ולהצפות ברחבי העולם, וגם באוסטרליה עצמה – לפגיעה הזו בדבורים עלולה להיות השפעה חמורה גם מחוץ לאוסטרליה, שם מוערך הנזק בעשרות מיליוני דולרים.
"אנחנו מודאגים מאוד ממצב הדבורים בעולם. תמותת הדבורים מחריפה, ובמדינות מסוימות תמותת הדבורים המנוהלות מגיעה בשנים האחרונות לכ-50% מסך כל הכוורות בתעשיית האבקה והדבש. המספר כנראה גרוע יותר בקרב דבורי הבר שעליהן כמעט ואין נתונים מדויקים. תופעה זו מאיימת לא רק על תעשיית הדבש, אלא על מצב העולם כולו, שכן ללא דבורים אין האבקה וללא האבקה, אין גידולים חקלאיים", אומר אופיר דבש, מנכ"ל חברת bee-io אשר הוקמה לפני שנה וחצי כדי לחולל שינוי בתעשייה ולייצר דבש מתורבת ללא פגיעה בדבורים.
"פיתחנו טכנולוגיה ייחודית המאפשרת לייצר דבש תוך שימוש במרכיבים מהצומח, בשילוב עם חלבונים המחקים את פעילות קיבת הדבורה. המוצר דומה לדבש הטבעי בערכיו וטעמו – ויאפשר אספקת דבש איכותי בכמויות מסחריות לאדם. בכך נוכל לשחרר את הדבורים חזרה לטבע לבצע את הפעולה שנועדו לה – האבקה", הוא מספר.
סטארט-אפ ישראלי נוסף ששם לעצמו למטרה לפתור את הבעיה הגלובלית של הכחדת הדבורים, הוא Beehero המנסה לתת פתרון באופן ספציפי לבעיית הטפילים ולמנוע התפשטות רחבה של מגפה טפילית והשמדה מיותרת של כוורת ודבורים. החברה פיתחה פלטפורמה המשלבת אלגוריתמיקה, מערכת Big Data, ורכיב IoT פשוט מבוסס תקשורת המאפשר איסוף נתוני כוורת ומידע סביבתי. סנסור האוסף דאטה מורכב בכוורת, הנתונים זורמים מהכוורות ונשמרים בענן, מנותחים באמצעות אלגוריתמים של למידת מכונה והמידע מועבר למגדלי הדבורים בזמן אמת, במחשב או באפליקציה, ומאפשר להם לזהות ולטפל בבעיות במהירות וביעילות.
"זיהוי מוקדם של בעיות בכוורות, כגון המצאות טפיל, מאפשר טיפול ומענה מהיר, למניעת נזק בכוורות והשבחה של כוורות לאורך זמן. BeeHero מצמצמת את תמותת הדבורים ואת עלויות התפעול של מגדלי הדבורים ובו בעת משפרת את איכות הכוורות וכך מגבירה את תפוקת החקלאים בצורה דרמטית", אומר איתי כנות, מייסד משותף ו-COO בחברה. "כיום אנחנו נמצאים בחזית המאבק הסביבתי העולמי, ומייצרים פתרון אמיתי ליותר ממאה אלף כוורות ברחבי העולם. אנו פועלים ומסייעים לחקלאים לעבור לחקלאות מודרנית, היודעת להשתמש במידע סביבתי על מנת להפיק תועלת, מסקנות ומדיניות בשטח שתסייע דה-פקטו לבעיית הכחדת הדבורים הגלובלית".