עם תחילתה של שנה אזרחית חדשה היום, יכנס לתוקפו בצרפת החוק שיעשה שינוי מהותי ברשתות המזון המהיר, ויקח את המאבק של צרפת בפסולת צעד אחד קדימה. אחרי שבשנה שעברה אסרו בצרפת אריזה של פירות וירקות באריזות פלסטיק, החל מהיום תיאסר במדינה הגשה בכלים חד פעמיים ליושבים במסעדות, מה שמאלץ גם את הרשתות הגדולות כמו מקדונלד'ס, בורגר קינג, סטארבקס וסאבוויי להצטייד בכלים רב פעמיים ובמדיחים.
חלק גדול מתעשיית המזון המהיר עובד על המודל המוכר של הגשה בקופסאות קרטון, וכוסות ואריזות מפלסטיק, על מגשים שמפונים לפח עם סיום האכילה, אך על פי הכללים החדשים כל מקומות המזון בהם יש יותר מ-20 מקומות ישיבה – כולל קנטינות וקפיטריות במקומות עבודה, מאפיות, מסעדות מזון מהיר וסושי - יידרשו לספק כוסות, צלחות, כלים וסכו"ם לשימוש חוזר ללקוחות שאוכלים בהם.
על פי ההערכות כ-30,000 מסעדות מזון מהיר בצרפת מגישות 6 מיליארד ארוחות בשנה, מה שמייצר כ-180,000 טונות של פסולת, כאשר כ-55% מהפסולת הזו נוצרת על ידי אנשים שאוכלים בפנים. "אנחנו מאוד שמחים שזה סוף סוף נכנס לתוקף", אמרה אליס אלפסי, ראש המחלקה המשפטית של ארגון ה- Zero Waste France, אשר קידם את החוק, כבר ב-2020. "מזון מהיר הוא מגזר שמייצר הרבה פסולת. למרות שפלסטיק לשימוש חד פעמי כבר נאסר, הוא הוחלף בכמויות גדולות של מוצרים חד פעמיים אחרים כמו קרטון, עץ, במבוק, שאנו רואים בהם בזבוז בלתי מתקבל על הדעת של משאבים".
החוק נוגע רק לכלי שולחן המשמשים לקוחות היושבים במסעדות, מי שמזמין טייק-אווי או משלוח ימשיך לקבל אריזות חד-פעמיות. אבל קבוצות סביבתיות מקוות שבעתיד ניתן יהיה לשנות גם את זה ולהיפרד מהאריזות לשימוש חד פעמי גם במשלוחים, למשל כאשר לקוחות ישאירו פיקדון עבור אריזות רב פעמיות ויחזירו אותן.
החוק החדש אומר שהמבורגרים וסנדוויצ'ים לא יכולים להיות מוגשים בקופסה, אבל הם יכולים להמשיך להיות עטופים בנייר. כל שאר המזון, כולל צ'יפס, נאגטס, פיצות, גלידות או עוגות – חייב להיות מוגש בכלים לשימוש חוזר, ומשקאות בכוסות לשימוש חוזר.
על השינוי המבורך החליטו בממשלת צרפת כבר בשנת 2020, וכעת לאחר שניתנו למסעדות כמה שנים להיערך למהלך החוק נכנס לתוקפו. במקדונלדס יצרו מיכלי פלסטיק לשימוש חוזר לצ'יפס, שעוצבו כך שייראו בדיוק כמו האריזה החד-פעמית האדומה המסורתית של החברה, ואת הנאגטס מגישים כעת בקעריות; גם בבורגר קינג כעת עם קערות וכוסות לשימוש חוזר עם הלוגו של החברה.
מלבד הצטיידות בכלים המתאימים, האתגר של מסעדות מזון מהיר רבות היה למצוא מקום להכניס מדיחי כלים כדי לנקות את הכוסות והצלחות, וגם לפרוס צוות שיעזור בהנחת השינוי וימנע מלקוחות לזרוק את הכלים לפח או לקחת אותם הביתה.
התנועות הסביבתיות בצרפת פרסמו מכתב פתוח הקורא ללקוחות לשמור על ערנות ולהפסיק לאכול בכל מסעדה שבה הבחינו שהחוק החדש לא מתקיים, ובמקביל לוחצות על הממשלה לבצע בדיקות ולבחון אם מסעדות המזון המהיר אכן מכבדות את החוק, ולחלק קנסות במידת הצורך. הוא אמר שצריך לשקול גם אילו חלופות יוצעו. בנוסף, העלו בארגוני הסביבה חשש כי המסעדות יבחרו בכלים רב פעמיים זולים ולא עמידים שיזרקו לאחר שימושים מעטים, ומעודדים את המסעדות לבחור בחלופות עמידות שיחזיקו לאורך זמן.