השבוע השני של ועידת האקלים, ה-COP27 בשארם א שייח', צפוי להפתח כשעל הפרק משא ומתן שמטרתו להבטיח את תמיכת המדינות העשירות במדינות העניות שנפגעות בצורה קשה יותר משינויי האקלים. בשבוע שעבר עם פתיחת הועידה אמר מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש למנהיגי העולם כי כדור הארץ מגיע לנקודה שבה "כאוס אקלים" יהיה בלתי הפיך, והוסיף "אנחנו בכביש מהיר לגיהנום האקלים עם הרגל על דוושת הגז".
ביום שישי התחייב ביידן לצמצום פליטות, בעוד דוח שהתפרסםחשף כי למרות ההבטחות בוועידה של שנה שעברה, גם השנה פליטות גזי החממה נמצאות בעלייה, והעולם נמצא במסלול לעליית 1.5 מעלות צלזיוס תוך פחות מעשור.
נאום ביידן וסוגיית הפיצוי
בסוף השבוע נאם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מול מנהיגי העולם הלוקחים חלק בוועידה ואמר כי זו החובה והאחריות של כל אומה לפעול בנושא האקלים. "המפגש הזה חייב להיות הרגע להתחייב מחדש לעתיד שלנו וליכולת המשותפת שלנו לכתוב סיפור טוב יותר לעולם. בואו נבנה את התקדמות האקלים העולמית שלנו, נעלה את השאיפות שלנו ואת מהירות המאמצים שלנו", אמר.
בנאומו, שהתקיים לאחר שבחירות אמצע הקדנציה בארה"ב הביאו תוצאות טובות מהצפוי עבור הדמוקרטים, טען הנשיא כי ארה"ב היא מובילה עולמית בתחום האקלים לאחר שהעבירה חוקים גורפים להתמודדות עם התחממות הגלובלית. ואף הבטיח להחמיר את חוקי ארה"ב לגבי פליטת המתאן – גז חממה חזק במיוחד התורם להתחממות באופן מהותי – שמקורן מחברות נפט וגז. "היום, בזכות הפעולות שעשינו, אני יכול לעמוד כאן כנשיא ארצות הברית של אמריקה ולהגיד בביטחון שארה"ב תעמוד ביעדי הפליטות שלנו עד 2030", אמר.
ארה"ב היא היחידה מבין המזהמות הגדולות שמנהיגיה הגיעו לוועידה בשארם, ממנה נעדרים מנהיגי סין, רוסיה והודו. ומחוץ לאולם מפגינים זועמים קראו לנשיא "שלם על הנזקים!" ודרשו ממנו לקחת אחריות על חלקה העצום של ארה"ב במשבר האקלים.
ביידן אכן התחייב שארה"ב תעביר יותר כסף למדינות עניות שסובלות יותר מאסונות אקלים, כולל בצורת ושיטפונות, זאת למרות שעד היום הסכומים שהעבירו היו נמוכים בהרבה מאלו שהתחייבה אליהם בעבר – כשארה"ב יחד עם מדינות מפותחות אחרות, בהן קנדה, בריטניה ואוסטרליה התחייבו להקצות למאבק במשבר האקלים 100 מליארד דולר בשנה, אך עד ל-2020 אף מדינה לא עמדה בהתחייבותה.
“This gathering must be the moment to re-commit our future and our shared capacity to write a better story for the world. Let’s build on our global climate progress. Raising, both, our ambitions and the speed of our efforts,” says President Joe Biden, @POTUS at #COP27. pic.twitter.com/4ESd1NO6nh
נושא הפיצוי הוא אחד הנושאים המרכזיים הנידונים בוועידה לצד הדרכים לצמצם את הפליטות ולעמוד בהבטחות השאפתניות שניתנו בשנה שעבר בגלזגו. המדינות העניות והפגיעות יותר דורשות מהמדינות המפותחות והעשירות לעמוד בהבטחותיהם ולשלם על הנזק הבלתי הפיך ששינויי האקלים גורמים לו, שכן המדינות העשירות אחראית לרוב הפליטות ובכך יש להן אשמה מרכזית בהתחממות הגלובלית, בעוד חלקן של המדינות העניות בסך הפליטות נמוך בהרבה הן אלו שמשלמות את המחיר הגבוה וכבר נפגעות משינויי האקלים.
הנושא נכנס לסדר היום הרשמי של ועידת האקלים בפעם הראשונה, לאחר שהתנגדותן של כמה ממדינות המערב עיכבה את תחילת הדיונים, אך חלק מהנציגים חוששים כי העיסוק הנרחב בנושא הפיצויים יבוא על חשבון מאמצים לבלימת ההתחממות. בשבת, אמר גם ג'ון קרי כי ארה"ב "תומכת לחלוטין" במהלכים לטיפול באובדן ובנזק, ו"מוכנה ב-100%" לדון בנושא בפירוט.
NOW: Hundreds march through the grounds of #COP27 in Egypt on a global day of action for #ClimateJustice. Activists are unable to march in the streets outside due to Egypt's limits on protest, and hold a massive action inside the UN venue. #WeHaveNotYetBeenDefeated #FreeThemAll pic.twitter.com/9qdU7i3DVS
מחקר: הפליטות עולות ורף המעלה וחצי יחצה תוך 9 שנים
על פי מחקר שהתפרסם בשישי האחרון פליטת הפחמן הדו חמצני עולה כל כך מהר, עד שיש כעת סיכוי של 50% שהעולם יחצה תוך 9 שנים את סף המעלה וחצי. זאת למרות התחייבות המדינות עוד בוועידת פריז ב-2015 לעשות מאמצים כדי לבלום עלייה זו.
הדוח מראה כי הפליטות לשנת 2022 צפויות להישאר ברמות שיא, זאת בשל עלייה בשימוש בפחם, ובכמות הטיסות. כאשר הודו צפויה להיות התורמת הגדולה ביותר לגידול בפליטות בשנת 2022, מכיוון שהיא ממשיכה להגביר את השימוש בפחם. כבר עכשיו הטמפרטורה העולמית הממוצעת נמצאת ב-1.1 מעלות צלזיוס מעל לרמות הטרום-תעשייתיות – עלייה שכבר גרמה השנה לאסונות אקלים גדולים בהן גלי חום, בצורות ושטפונות.
ההערכות האו"ם מצביעות על כך שעליית הטמפרטורה הממוצעת העולמית ביותר מ-1.5 מעלות צלזיוס, תחשוף עוד מיליוני אנשים להשפעות אקלים הרסניות. בעוד לפי הדו"ח האחרון של האו"ם הפליטות העולמיות צריכות לרדת ב-45% עד 2030 כדי לשמור על טמפרטורות מתחת ל-1.5C, הדוח שפורסם על ידי פרויקט הפחמן העולמי (GCP), השתמש בנתוני אנרגיה חודשיים, והעריך כי פליטת גזי החממה העולמית תעלה ב-1% השנה.
בפסגת האקלים של גלזגו בשנה שעברה, COP26, מדינות התבקשו להכין יעדים שאפתניים יותר לפני הגעתם למצרים, אך רק 29 הגיעו עם תוכניות חדשות. על פי מחברי הדוח, שהוצג בסוף השבוע בוועידת האקלים, זו צריכה להיות תזכורת למנהיגים לקראת משא המתן, שפעולותיהם עד כה לא היו מספקות.