שבועות ספורים לאחר ועידת האקלים ה-27 של האו"ם, שהתקיימה במצרים והגיעה לסיומה ללא הישגים משמעותיים, נפתחת היום (ד') ועידה נוספת – פסגת המגוון הביולוגי של האו"ם, במונטריאול קנדה. למרות שמשבר המגוון הביולוגי זוכה לפחות יח"צ והכרה, מדובר במשבר לא פחות חמור, ובכזה הקשור באופן הדוק למשבר האקלים ולשינויים הסביבתיים שנגרמו על ידי בני האדם, או כמו שתיארה את זה אינגר אנדרסן, שעומדת בראש התוכנית הסביבתית של האו"ם "אנחנו במלחמה עם הטבע וחייבים לעשות שלום".
מגוון ביולוגי הוא מונח המתייחס לכלל המערכות האקולוגיות המתקיימות בכדור הארץ, על שלל היצורים החיים, מיני בעלי חיים, פטריות וצמחים שמצויים בהן. משבר המגוון הביולוגי מתייחס לפגיעה במינים אלו ולקצב ההכחדה המהיר שלהם. לפי דוח מצב הטבע העולמי של האו"ם, כמיליון מינים נמצאים בסכנת הכחדה מוחשית, וקצב ההכחדה של מיני בעלי החיים והצמחים היום הוא המהיר ביותר מאז תחילתה של האנושות.
למה אובדן המגוון הביולוגי מדאיג כל כך?
למרות ההתפתחות הטכנולוגית האדירה, לאנושות אין באמת יכולת לדעת בוודאות מה הוא היקף החיים על פני כדור הארץ, אך ההערכות מדברות על מעל ל-8.7 מיליון מינים. כן ישנה ודאות מסוימת לגבי היקף הירידה במגוון הביולוגי, כאשר על פי המדענים, מינים מתים בעידן הנוכחי בתדירות גבוהה פי 1,000 מאשר לפני הגעתם של בני אדם לפני 60 מיליון שנה. תופעה זו הולידה את הטענות שאנחנו נמצאים כעת במהלכה של ההכחדה ההמונית השישית. על פי הנתונים העדכניים ביותר, אוכלוסיות חיות הבר צנחו בממוצע של 69% בין השנים 1970 – 2018.
על פי מומחי האו"ם, ישנם 5 גורמים עיקריים לאובדן החיים ולהכחדת המינים: שינויים בשימוש ביבשה ובים, ניצול משאבי טבע, עליית הטמפרטורה העולמית (ההתחממות הגלובלית), זיהום והתפשטות מינים פולשים. כלומר, על פי החוקרים והמדענים, לפעולות בני האדם ישנה השפעה משמעותית על הטבע ועל הפגיעה במגוון הביולוגי, ומהבחינה הזו – העלייה המתמדת באוכלוסייה האנושית על פני כדור הארץ, בהחלט מהווה דאגה.
Biodiversity is calling you to
Confronting the greatest loss of species since the dinosaurs’demise, the ️community convenes for #COP15 from 7-19 December️ with the aim of adopting a new global biodiversity framework (GBF)
Visit ➡️ https://t.co/dOHg871jty #ForNature pic.twitter.com/lHojDMAG8Z
The #COP15 is kicking off today!
It’s crunch time for global biodiversity. After 4 years of negotiation, we need to land with an ambitious agreement #ForOurPlanet to stop and reverse the loss of our invaluable biodiversity.
Follow @EU_ENV & @VSinkevicius for latest developments pic.twitter.com/V1gmHHOZB2
""זה עתה קיבלנו בברכה את החבר ה-8 מיליארד במין האנושי על הפלנטה הזו. זו לידה נפלאה של תינוק, כמובן. אבל אנחנו צריכים להבין שככל שיש יותר אנשים, אנחנו שמים את כדור הארץ בלחץ כבד יותר", אמרה אינגר אנדרסן לקראת הוועידה שמתכנסת היום, והוסיפה כי ""מבחינת המגוון הביולוגי, אנחנו במלחמה עם הטבע. אנחנו צריכים לעשות שלום עם הטבע. מכיוון שהטבע הוא מה שמקיים כל דבר על פני כדור הארץ."
ואכן, לפגיעה במגוון הביולוגי ובמערכות האקולוגיות יש השפעה אדירה על החיים של כולנו. כדי לספק את השירותים החיוניים שבני אדם צריכים כדי לשרוד, המערכות האקולוגיות צריכות לעבוד בהרמוניה, דוגמה בולטת לכך היא היכחדות מיני דבורים, אשר מאיימת על גידולי מזון. על פי הערכת האו"ם כמחצית מהתמ"ג העולמי תלויה בתפקוד תקין של הטבע.
זמן להסכם שלום עם הטבע
פסגת המגוון הביולוגי מתכנסת אחת לשנתיים מאז 1992, אז נחתמה האמנה למגוון ביולוגי (CBD – Convention on Biological Diversity) בה 196 מדינות התחייבו לשמר את עולם הטבע, להשתמש במשאביו באופן בר קיימא. מדי 10 שנים, בכינוס הוועידה הממשלות גם מסכימות ליעדים חדשים להגנה על המגוון הביולוגי. הפסגה הנוכחית, ה-COP15, היא כזו, והיתה אמורה להתקיים כבר לפני שנתיים בסין אך נדחתה והעוברה לקנדה בעקבות הקורונה.
"We need nothing less.. than a bold post-2020 Global Biodiversity Framework. It’s time to forge a peace pact with nature." @antonioguterres at the opening of #COP15.
Lets do this #ForNature & #ForPeopleForPlanet. pic.twitter.com/tuQfWDb89c
No excuses.
No delays.
It’s time to forge a peace pact with nature. #COP15 pic.twitter.com/D8C37gQVOd
הפסגה שנפתחת היום צפויה להימשך כשבועיים ובסופה אמור להתגבש הסכם, שינחה את המדינות בפעילותן לשימור הטבע והמינים ולבלימת משבר המגוון הביולוגי, שכאמור מחובר באופן ישיר גם למשבר האקלים. אנדרסן הדגישה כי ההסכם שיתגבש בפסגה חייב לעסוק בכל חמשת האיומים. "כרגע אנחנו נמצאים במסלול הזה של איבוד מיליון מתוך 8 מיליון המינים שלנו על הפלנטה הזו. ברור שזה לא מסלול שאנחנו רוצים להיות בו. אנחנו צריכים לשנות את הפעולות שאנחנו צריכים לעשות כבני אדם: אנחנו צריכים לאכול ולחיות בדרכים חיוביות לטבע".
"עם התיאבון חסר התחתית שלנו לצמיחה כלכלית בלתי מבוקרת ובלתי שוויונית, האנושות הפכה לנשק של הכחדה המונית", אמר אנטוניו גוטרש, מזכ"ל האו"ם, עם פתיחת הוועידה "ב-COP15 אני קורא למנהיגים לאמץ ולספק הסכם שלום שאפתני עם הטבע - ולספק עתיד ירוק ובריא לכולם."