תעשיית האופנה נחשבת לאחת מהתעשיות המזהמות בעולם, לכן היא נדרשת להתאים את עצמה, לייצר שינוי בתפיסה ולפתח מוצרים חדשים שמתחשבים בעקרונות הקיימות והשמירה על כדור הארץ.
הבגדים שאנו לובשים, הם בין מהמוצרים הטכנולוגיים הראשונים שפיתח האדם. תחילה על מנת להגן על הגוף ולכסות אותו, אך כיום הבגד הוא הרבה מעבר לכך – הבגדים הם מרכיב משמעותי בסל הצריכה בעולם המערבי, ולא נמצא מישהו ללא ארון בגדים שצריך לתחזק ולחדש כל עונה. אבל עם יד על הלב, האם אנו באמת צריכים את כל ערמות הבגדים שממלאות את הארון שלנו?
אחוז ניכר מהבגדים המיוצרים היום בעולם כלל לא מגיעים לחנויות ולצרכנים אלא מושלכים למטמנות אשפה. אפילו חלק מהבגדים המיועדים לתרומה מסיימים את דרכם בהררי זבל במדינות העולם השלישי.
הנזק הסביבתי, שנגרם כתוצאה מייצור המוני ומהיר של בגדים, הוא אחד מהאתגרים הגדולים של העולם. בשנים האחרונות אני חוקרת את החומרים החדשים שמהם יהיו עשויים בדי העתיד, את השימוש בננוטכנולוגיה בעולם האופנה, ואת שיתופי הפעולה בין מדענים לבין מעצבי אופנה בניסיון לפתור בעיות סביבתיות ורפואיות.
המגמה הזו תופסת תאוצה בעולם כולו ואפילו הגיעה לארץ בזכות היזמים והסטארטאפיסטים המצוינים שיש כאן. הנה חמישה טרנדים משמעותיים, שיאפיינו את עולם האופנה העתידי ומשלבים חדשנות, יצירתיות ומחקר מדעי:
- פטריות כתחליף לעור- המעצבת הבריטית סטלה מקרטני מובילה את תחום האופנה בת־הקיימה. היא יוזמת שיתופי פעולה מרתקים עם מדענים, לאורך שנים. לאחרונה הוציאה לשוק תיק אופנתי, המיוצר מחומר חדשני - תפטיר פטריה. החומר ידידותי לסביבה, ובתהליך הייצור שלו מקרטני שומרת על העקרונות בהם היא דוגלת: מניעת פגיעה בבעלי החיים ובסביבה. החומר החדשני נקרא מיילו, והוא למעשה עשוי מרשת של חוטים הנמצאים במבנה השורש של הפטרייה.
המיילו פותח על ידי סטארט-אפ מסן פרנסיסקו שהטיב לקרוא את העתיד, וכיום ניתן למצוא את תיק העור הטבעוני בחנויות נבחרות ברחבי העולם, וכולי תקווה שבקרוב גם בארץ. - מיקרו משי – לאורך שנים קורי העכביש סיקרנו מדענים, שחיפשו דרכים לייצר אותם באופן מלאכותי במעבדה. קורים אלו נחשבים לאחד מהחומרים החזקים בטבע, עם יתרונות כמו גמישות, אלסטיות ועמידות לאורך זמן.
חברת Bolt Threads הצליחה לייצר סיבים מלאכותיים שמדמים קורי עכביש. התהליך נעשה בתנאי מעבדה תוך שימוש בשיטות של הנדסה גנטית, ובסופו התקבל חוט שניתן לייצר ממנו בגדים ומוצרי טקסטיל נוספים. בארצות הברית כבר עוצבה שמלת טניס מתכלה העשויה מהחומר המלאכותי המופלא הזה. אל דאגה השמלה מתכלה לאחר מספר כביסות ולא על גוף הלובשת. - טכנולוגיות טקסטיל לבישות - או במילים פשוטות - בגדים חכמים. האם אתם יכולים לדמיין את עצמכם לובשים חולצה המסוגלת למדוד נתונים פיזיולוגיים שיתריעו בפני מצב חירום בריאותי?
ובכן, מדענים כבר הצליחו לפתח חולצה שמסוגלת לקרר את טמפרטורת הגוף של הלובש בהשוואה לחולצה רגילה. לאור שינויי האקלים שגורמים לגלי חום בעולם, פיתוח מעין זה בעל פוטנציאל רב. עוד בגדים חכמים שיוצאים מהארון, יהיו עתירי חיישנים, ויוכלו לשרת את הלובש ולשפר את איכות החיים.
בגרמניה פותח לאחרונה ז'קט ג'ינס, הכולל חיישנים המחוברים לטלפון החכם, המסוגלים לשדר לאפליקציה, וכתוצאה מכך בעת לבישתו ניתן להרגיש חיבוק מאדם אהוב (מה שמכונה "אהבה לבישה").
- הדפסה דיגיטלית – על מנת להתגבר על הבעיה הסביבתית המשמעותית שנגרמת בגלל דפוס הייצור המכונה "אופנה מהירה", התפתחה מהפכה בתעשיית הטקסטיל. ניתן להדפיס ישירות על הבגד או על יריעת בד ענקית באמצעות מדפסות דיגיטליות ידידותיות לסביבה. פירוש הדבר הוא שניתן לייצר ייצור איכותי על פי הזמנה מהלקוח במקום ייצור המוני, הגורם לעודפים ולזיהום רב. לדוגמה 'קורנית דיגיטל', חברה ישראלית שנתנה את חסותה לשבוע האופנה הישראלי הציבה את נושא הקיימות בחזון שלה ופיתחה מדפסות דיגיטליות שמקטינות מאוד את הנזק הסביבתי של ייצור פריטי אופנה.
- בדים אקטיביים – באמצעות שיטות מתקדמות וטכנולוגיות חדשניות ניתן לקבל בד המועשר בננו-חלקיקים של תחמוצת אבץ, המיוצרת במיוחד כדי להגן על הגוף או הלובש מפני סוגים רבים ושונים של וירוסים, בקטריות ופטריות. הטכנולוגיה הינה ידידותית לסביבה, נעשה בה שימוש מופחת בכימיקלים, ושמירה על מקורות מים נקיים. כיום ניתן למצוא מסכות פנים, כנגד וירוס הקורונה לדוגמה, ואף לישון על מצעים אנטי מיקרוביאליים לשימוש אישי.
ד"ר אושרית קטורזה נבון, כימאית וחוקרת אופנה