בשנים האחרונות עלתה המודעות לנזקיו של הפלסטיק לסביבה, כמו גם לחשיבותן של ריאות ירוקות בתוך המרחבים העירוניים על מנת לצמצם את זיהום האוויר. מזג האוויר החם שאנחנו חווים בימים אלו ממחיש את נחיצותם של עצים טבעיים שיצלו את הרחובות ויורידו את הטמפרטורות, אלא שלא בכל הערים בארץ ממהרים לשתול עצים חדשים. כך למשל, רחובות שונים בפתח תקווה התחדשו לאחרונה בשדרות עצים חדשות וירוקות במיוחד, אלא שלהפתעתם של תושבים רבים, במקום דשא ועצים הוצבו באיי תנועה דשא סינטטי ועציצי ענק מפלסטיק. התושבים זועמים וטוענים כי מדובר בזלזול בהם.
אחד המקומות בעיר בהם 'נשתלו' אותם עצי פלסטיק הוא ברחוב צלח שלום בשכונת עמישב, מוניקה כהן, תושבת העיר ופעילה סביבתית הנלחמת נגד כריתת עצים במרחב העירוני, מספרת " כורתים עצים בגלל בנייה ויש לנו מלחמה יומיומית בעניין הזה. היתה לי הפתעה גדולה כשראיתי ברחוב די ראשי – בעמישב בפתח תקווה, שפתרו את הבעיה בצורה המאוד 'אלגנטית' באמצעות עצים מפלסטיק".
"זה ממש מצחיק שבמקום לשתול עצים אמיתיים כדי שיהיו ריאות ירוקות בעיר העירייה בוחרת לשתול עצים מפלסטיק. זה מגוחך. זה ממש חלם. רחובות העיר זה לא לובי של בניין. מישהו שם בעירייה עושה צחוק מהתושבים", אמר אריאל תושב העיר, "אנחנו משלמים מיסים לעירייה לא בשביל שתשתול דקלים מפלסטיק. זה פוגע קשות בתדמית העיר".
"בהתחלה חשבתי שזו בדיחה שלא יכול להיות דבר כזה בעיר בישראל. כשהתקרבתי לעצים ראיתי שזה באמת פלסטיק. לא ידעתי אם לצחוק או לבכות", מספרת ל-mako א' תושבת העיר, "עוד מעט בפארקים ובגנים בעיר ישתלו דשא מפלסטיק אם כבר אז עד הסוף. לצערי העירייה רוצה לחסוך על חשבון התושבים".
יריב פלג, מעצב נוף, מספר כי נתקל בעצים מפלסטיק באזורים נוספים בארץ וכי התופעה הבעייתית הופכת להיות נפוצה יותר ויותר, "אנחנו מדינת סף מדבר, ברגע שאנחנו משתמשים בדשא סינתטי ועצים סינתטיים, אנחנו מאבדים את כל היתרונות של העצים וגם מייצרים זיהום נוסף. הפלסטיק פולט גזים רעילים, ובמקום לקרר את הסביבה מחמם אותה. אנחנו מאיצים את תהליך המידבור ואת זיהום האוויר."
יולי ללא פלסטיק: כך תפחיתו את השימוש בפלסטיק>>
כך פועלים ברשויות המקומיות למען הסביבה>>
יריב מסביר כי דשא טבעי מקטין את הטמפרטורה בסביבתו בכ-4 מעלות בחודשי הקיץ, ואילו דשא סינתטי רק מעלה את הטמפרטורה, וכי העצים שאמורים להצל ולקרר לא ממלאים את תפקידם כשמדובר בעצים מפלסטיק, "עץ כזה לא נותן צל, אנחנו מדינה שחייבת צל. בנוסף עצים כאלה לא נותנים סביבה לציפורים וחרקים, ואז כל שרשרת המזון משתבשת, בסביבה אורבנית גם ככה קשה לבעלי חיים לגדול ואנחנו מצמצמים עוד יותר את היכולת שלהם להשתלב במרחב האורבני."
הוא מציין כי לעניין גם אספקט חינוכי, "מה אנחנו מלמדים את הילדים שלנו, ואיזו מדינה אנחנו רוצים להוריש להם? איך אנחנו תופסים את הסביבה שלנו – רק בטון, כבישים ועצים מפלסטיק? העיריות עושות את זה כי זה לא דורש מים ותחזוקה, זה לא הורס להם את המדרכה, ואת הכבישים. אז שמים עץ מפלסטיק שאורך החיים שלו 5-10 שנים ובהן אין הוצאות".