מה הדבר הראשון שקופץ לכם לראש כשאתם שומעים את המילה "אצות". תנו לנו לנחש - סושי? אולי סלט וואקמה? מה שבטוח, זה כנראה לא משבר האקלים. ובכן, תחשבו שוב. בשנים האחרונות יותר ויותר פיתוחים וגילויים מסמנים את האצות בתור אחד השחקנים החשובים ביותר בהתמודדות של האנושות עם משבר האקלים, עם נזקים סביבתיים וגם עם מחלות שונות.
האצות הן מיני אורגניזמים בני מיליוני שנים אשר דומים לצמחי יבשה, אלא שהן גדלות מתחת למים (מתוקים או מלוחים) וללא שורשים. לאחרונה קבוצת חוקרים משמונה מדינות שונות מיפו את יערות אצות הים וגילו כי הם נרחבים בהרבה ממה שנהוג היה לחשוב – האצות מכסות שטחים ימיים השווים לאגן יערות הגשם באמזונס וגדולים פי שתיים משטחה של הודו! ולמה זה אכפת לנו כל כך? כי מתברר שלאצות יש לא מעט יתרונות בהתמודדות עם משבר האקלים ויש לא מעט דרכים בהן אצות יכולות לסייע לבני האדם ולטבע להמשיך לשגשג.
5 עובדות מדהימות על אצות
- אצות מטהרות אוויר ומצמצמות פליטות
בדומה לצמחי יבשה, גם האצות מבצעות תהליך של פוטוסינתזה. כלומר, הן קולטות פחמן דו חמצני ופולטות חמצן נקי. למעשה, האצות אחראיות למעל ל-70 אחוזים מתהליכי הפוטוסינתזה בעולם ובלעדיהן, לא היה לנו אוויר לנשימה. בנוסף לכך, האצות מסייעות לקיבוע פחמן באדמה מתחת למים ובכך מעקבות פליטת גזי חממה לאטמוספירה. - אצות משמשות לניקוי רעלים סביבתיים ויצירת דשן טבעי
פיתוחים חדשניים מאפשרים לטפל במי ביוב ובפסולת חקלאית ותעשייתית בעזרת מערכות המבוססות על תכונותיהן הייחודיות של האצות. הן סופגות רעלים שונים כמו חנקן, זרחן, עופרת וכספית ולאחר מכן ניתן להשתמש בהן כדשן איכותי. - חלבון חלופי על בסיס אצות
לפי חוקרים וחוקרות רבות, אחד האתגרים המשמעותיים שמצפים לאנושות בשנים הקרובות הוא משבר המזון העולמי. האוכלוסייה האנושית ממשיכה לגדול, בעוד שטחי גידול המזון הולכים ומצטמצמים. הגדלת התזונה המשלבת אצות יכולה להיות חלק מהפתרון. קודם כל, משום שמדובר באחד הצמחים הכי קלים והכי מהירים לגידול, ושנית משום שגידולן מתבצע מתחת למים ולא על פני שטחי יבשה, שיכולים לשמש למגורים או חקלאות מסורתית.
כבר היום חברות פוד-טק שונות מציגות תחליפי בשר וחלבון טבעוניים, טעימים ומבוססי אצות! כך למשל חברת הפודטק הישראלית SimpliiGood מייצרת סלמון טבעוני מאצות, חברת ימוג'ה הישראלית הצליחה להשתמש במיקרו-אצה אדומה ליצירת "תחליף דם" לתעשיית תחליפי הבשר והמותג האמריקאי AKUA ייצר המבוגר וחטיפי 'בשר' מבוססי אצות. - אצות מחליפות עור ופלסטיק
אתם יכולים לדמיין את עצמכם צועדים על החוף בכפכפים מאצות? ומה לגבי סניקרס אופנתיות? האצות, כך מסתבר, הן חומר גמיש ונוח לעיבוד, שניתן להפיק ממנו בדים וחומרים שיחליפו שימוש בעור ופלסטיק מזהם. כך למשל חוקרים מארצות הברית פיתחו דרך להפיק חומר דמוי פלסטיק משמן אצות וממנו יצרו כפכפי אצבע שעתידים להימכר בחנויות. בדומה לזה, השחקן והיזם האמריקאי ג'ייסון ממואה השיק ליין נעליים אקולוגיות המבוסס על אצות, שעם מתכלה וכותנה אורגנית (זה אקווה-מן אמיתי!).
>> מופלאות: 6 דרכים בהן פטריות יכולות להציל את העולם
>> לא באופנה: מה הבעיה עם עור ומה התחליפים? - אצות הן הדלק של המחר?
חוקרים וחוקרות גילו כי ניתן לשרוף אצות יבשות ולהפיק מהן דלק שיכול להחליף את השימוש בדלק מאובנים מזהם. יחד עם זאת, כיום כמות זהה של אצות תפיק בערך מחצית מהדלק שיפיק נפט. כלומר, עדיין קיימות בעיות רבות ביצירת "ביו-דלק" מאצות, אך המחקר והפיתוח ממשיך להתקדם בכיוון.
למרות התודות הרבות שאנו חייבים לסוגים השונים של האצות, רבות מהן סובלות מסכנות שונות. בשנים האחרונות כ-95 אחוזים מיערות האצות בחופי קליפורניה נהרסו על ידי קיפודי ים, זיהום, מינים פולשים ועליית טמפרטורת המים. אם אנחנו רוצים להבטיח את המשך שגשוג כדור הארץ והאנושות כולה, כדאי שנכיר ונוקיר את תרומתן של האצות למערכת האקולוגית ונדע לשמור עליהן טוב יותר.