ההתחממות הגלובלית היא אחד הנושאים החמים ביותר בעולם, ומשפיעה על אנשים פרטיים, עסקים, תאגידי ענק ואפילו מדינות. אז מה הם גזי חממה, למה צריך להיות אכפת לנו מהסביבה ולמה יש אנשים שטוענים שבכלל מדובר בפייק ניוז אחד גדול? המדריך לכל מה שאתם צריכים לדעת על התחממות גלובלית:
התחממות גלובלית – מה זה בעצם?
המונח 'התחממות גלובלית' מתאר מצב שבו הטמפרטורה הממוצעת של כדור הארץ נמצאת במגמת התחממות מתמדת לאורך זמן. התהליך נוצר בעיקר בעקבות פליטת גזי חממה שאינם טבעיים מכדור הארץ לאטמוספירה, מה שגורם לעלייה בטמפרטורה הממוצעת הנמדדת בשטח כדור הארץ, בים וביבשה. קצב עליית הטמפרטורות צובר בשני עשורים האחרונים עלייה חדה, בעיקר בשל התגברות הפעילות התעשייתית וההתקדמות הטכנולוגית של המין האנושי. על פי מדענים, ההתחממות הגלובלית נחשבת להליך הרסני ומסוכן לכדור הארץ ולאנושות כולה, ולכן נוהגים להתייחס למצב גם כ"משבר" או "מצב חירום".
איך ההתחממות הגלובלית משפיעה עלינו?
ההתחממות הגלובלית גורמת לשינויים באקלים כמו תנודות קיצוניות במזג האוויר (למשל סופות הוריקן, גלי חום כבדים, הגורמים לשריפות, או הצפות ושיטפונות), עליית שטח פני הים בשל קרחוני ענק בקטבי כדור הארץ שנמסים וקטנים, אידוי מי נהרות ואפילו תפוצת מחלות. כל אלו משפיעים באופן ישיר על אורח החיים היום-יומי שלנו ועלולים לגרום למשברים כלכליים, גיאולוגיים וחברתיים.
אחת הסכנות הצפויות כתוצאה מההתחממות הגלובלית היא המסתו של הקרח בקטבים, שעלולה לגרום למפלס המים בכדור הארץ לעלות בעשרות מטרים ולהטביע ערי חוף שלמות ברחבי העולם. בנוסף, ההתחממות גורמת לאידוי מקורות מים מתוקים כמו נחלים וקרחוני הרים, מה שעלול להוביל למחסור במים לשתייה בעתיד הלא רחוק.
מהם גזי חממה ואיך הם גורמים להתחממות הגלובלית?
גזי החממה הם כינוי לכלל מערכת החומרים הנמצאים במצב צבירה 'גז' ברחבי האטמוספירה. תפקידם הוא לקלוט בצורה יעילה את קרינת החום הנפלטת מכדור הארץ ולהחזיר אותה, ובכך ליצור מצב של ויסות אקלים. ללא פעולה זו, הטמפרטורה בכדור הארץ הייתה נמוכה ביותר מ- 30 מעלות מהטמפרטורה הממוצעת הנוכחית, העומדת על כ- 15 מעלות נכון להיום.
גזי החממה הנפוצים הם פחמן דו-חמצני, אדי מים, מתאן, אוזון וחמצן דו-חנקני. ישנם גזים טבעיים שנפלטים מכדור הארץ, אך מאז המהפכה התעשייתית התגברה פליטת גזים מתוצרת אנושית, בעיקר מחברות אנרגיה ותעשייה, כלי רכב ממונעים, שימוש בכימיקליים, ופסולת. גם שריפת היערות וצמצום השטחים 'הירוקים' בכדור הארץ תורמים להפרת האיזון בסביבה ולהתחממות הגלובלית.
האם באמת חם יותר מעבר?
הטמפרטורה בכדור הארץ דינמית ומשתנה ממקום למקום. החל משנת 1850 מתבצעות מדידות של מעלות ברחבי כדור הארץ, באמצעות ספינות ותחנות מטאורולוגיות, מצופים, מדחומים ולוויינים. המדד העולמי הוא שכלול ממוצע של אלפי ממסרים ברחבי העולם, והטמפרטורה העולמית נמדדת בים וביבשה. בזכות מעקב זה ניתן למדוד את מגמת העלייה של הטמפרטורה העולמית הממוצעת מסוף המאה ה- 19 ועד היום, ובכך ניתן לראות שהטמפרטורה העולמית הממוצעת כיום גבוהה בכמעט מעלה שלמה (0.8 מעלות למען הדיוק) מהטמפרטורה הממוצעת בשנת 1900. שני העשורים הראשונים של המאה ה- 21 נחשבים לפרקי הזמן החמים ביותר בהיסטוריה האנושית, כשהשנים החמות ביותר היו 2015-2019 (שנת 2016 היתה החמה ביותר בהיסטוריה). הטמפרטורה הממוצעת בישראל, אגב, עלתה במעלה שלמה מאז סוף המאה ה- 19.
מה צפוי לקרות בעתיד?
לפי הארגון המטאורולוגי העולמי, אם קצב ההתחממות הגלובלית יימשך, הטמפרטורה העולמית עלולה לעלות ב- 3-5 מעלות, מה שיכול לגרום לעלייה בגובה פני הים ולמחיקת ערי חוף שלמות, להכחדת זנים שלמים של בעלי חיים, להצפות ושיטפונות ענק, לרעב גדול ולמחסור במי שתייה. מלבד הפיכת החיים בכדור הארץ לבלתי נסבלים, החום צפוי להפשיר את קרחוני הקוטב הדרומי והצפוני לחלוטין, וגם את פסגות הקרח המושלגות וקרחוני ההרים הנחשבים למקורות מים טבעיים. בנוסף, שינויי האקלים הצפויים בשל ההתחממות יגרמו למזג אוויר קיצוני, עם גלי חום כבדים מאוד, סופות אימתניות והצפות ענק.
איך אפשר למנוע את ההתחממות הגלובלית?
על פי ארגון המטאורולוגיה העולמי, אם ההפרש בין הטמפרטורה הממוצעת הטבעית שנמדדה בסוף המאה ה- 19 יעלה על יותר ממעלה וחצי, האקלים בכדור הארץ יהפוך לקטלני ומסוכן לאנושות. על פי קצב ההתחממות הגלובלית בעשור האחרון, עד סוף המאה הנוכחית ההפרש עלול להגיע ל- 5 מעלות, ולכן בכל רחבי העולם נעשים מאמצים להפחתת פליטת גזי החממה מכדור הארץ ומניעת חציית רף ה"מעלה וחצי".
169 מדינות חתומות כיום על הסכם 'פרוטוקול קיוטו', והן מחויבות להפחית את פליטת גזי החממה ולהגביל פעילויות ועיסוקים העשויים להגביר את פליטת הגזים לאטמוספירה. האמנה קוראת לפתח ולייצר הליכי הפקת אנרגיה חדשים, שיחליפו את שריפת דלקים מאובנים, כמו - אנרגיה סולרית, מכוניות חשמליות או היברידיות, וכן להגביר את המודעות לשמירה על איכות הסביבה דרך קמפיינים להמונים, כמו מחזור. בנוסף, כאלף חברות בינלאומיות חתמו על פרויקט We Mean Business החל משנת 2019, ובו הן מתחייבות לצמצם את פליטות הפחמן שלהן לאפס עד שנת 2050, אך מהפרויקט חסרות חברות ענק בתחום האנרגיה, ביניהן 20 חברות ענק שאחראיות לפליטת למעלה משליש מגזי החממה שנפלטו לאטמוספירה בחמישים השנים האחרונות.
למה יש טענות שההתחממות הגלובלית היא בכלל 'פייק ניוז'?
למרות הנתונים הרבים שמראים שהטמפרטורות בעולם אכן עולות, ולמרות שמדינות רבות מכירות במשבר האקלים והתחייבו לפעולות שיצמצמו את הנזק, יש עדיין לא מעט אנשים, חברות וגופים שדוחים את רעיון ההתחממות הגלובלית, ובעיקר את 'תרומתו' של המין האנושי ובני האדם להתחממות ולשינויי האקלים. על פי נקודת המוצא של המתנגדים, ההסכמה המדעית הגורפת סביב האחריות האנושית להתחממות הגלובלית היא מוטעית, ומונעת מהרצון של הקהילה המדעית לגייס תרומות והון לצורך מחקרים, שעל פי אותם מתנגדים, הינם שקריים ולא משקפים את המציאות.
תופעת המאבק בהתחממות הגלובלית נחשבת בעיני אותם מתנגדים ומתכחשים כתעשייה שנעה סביב כסף ואינטרסים, לה שותפים פוליטיקאים בעלי אינטרסים אישיים, תאגידים וגופים אנטי-תעשייתיים ומדענים המחפשים מימון. על פי אותם גורמים, האקלים העולמי השתנה לכל אורך ההיסטוריה והינו דינמי, בימי הביניים, תקופת השגשוג הגדולה של אירופה המערבית, הטמפרטורה הממוצעת העולמית הייתה גבוהה יותר ועדיין, העולם התקדם ופרח. עוד טוענים כי הטמפרטורה העולמית מושפעת בעיקר מהשמש וגורמים טבעיים, ורק חלק קטן ממנה מקורו באדם.