תעשיית האופנה המהירה כבר מוכרת כאחת התעשיות המזהמות ביותר, שאחראית לשימוש ב-20 אחוז מהמים בעולם, ועל לפחות 8 אחוזים מפליטות הפחמן המזהמות. אך דו"ח חדש שפורסם השבוע מציג ממצאים חדשים לגבי מימדי הפגיעה בסביבה של התעשייה באפריקה.
הדו"ח של עמותת Water Witness International (WWI) על אי -שוויון עולמי בזיהום מים, חשף כי למותגי אופנה מהירה מערביים ישנה אחריות כבדה על זיהום מקורות המים ברחבי אפריקה. לפי הדיווח, לאכיפה סביבתית רופפת על תעשיית הטקסטיל יש השלכות הרסניות על משאבי הטבע באזור, כאשר בין היתר נמצא כי מי שפכים מייצור טקסטיל ובגדים גרמו לכמה נהרות אפריקאים להיצבע בכחול ובמקרים אחרים, נמצאו מים בסיסיים כמו אקונומיקה.
Pollution of the Caledon River in Lesotho caused by discharge from denim and jeans manufacturers. The blue dye is reported to be from a factory supplying the US market #Fairwaterfootprints #ClimateAction #water @GeorgeMonbiot
Read the full report at https://t.co/onMHlMI9nz pic.twitter.com/DO6Fq6HZCd
בעוד שאסיה היא עדיין האזור המוביל בייצור הטקסטיל והביגוד העולמי, המפעלים נודדים לאפריקה בשנים האחרונות כתוצאה מהסכמי סחר, תמריצי מס ועלויות עבודה זולות יותר. כעת, יש לזה השפעה רבה על משאב קריטי ביבשת: מים. על פי הדו"ח, יותר ויותר מותגים וחברות אופנה מהירה מעבירים את הייצור למדינות אפריקה, אך כללי ההגנה על הסביבה אינם נאכפים, ולא נעשה טיפול נכון בשפכים מהמפעלים, מה שגורם ל"זיהום הרסני" בנהרות בלסוטו ובטנזניה. הדו"ח מתייחס ל-50 מותגים להם יש רשתות ייצור במדינות אפריקה וביניהם כמה שמות מוכרים במיוחד כמו זארה, H&M, וולמארט, מנגו ואסוס.
בין הדוגמאות לנזקים שמוצגות בדו"ח נמצא נהר בלסוטו, שחוקרים תיעדו כי הפך לכחול, בגלל שפכים מצביעת ג'ינס על פי ההשערות; בנהר מסמבאזי בטנזניה, שבקרבתו נמצא מפעל טקסטיל נלקחו דגימות מים שהיו בסיסיות מאוד עם רמות pH של 12 – שוות ערך לאקונומיקה.
מלבד גרימת הרס סביבתי, הדו"ח מדגיש את כישלון התעשייה, שמהווה מקור הכנסה עבור רבים ביבשת, להבטיח תנאי עבודה בטוחים וגישה למים נקיים לעובדיהם. על פי הניתוח, עובדי מפעלים באפריקה, מתוכם 80% נשים, חסרים מתקני כביסה, שירותים ותברואה בסיסית.
הדו"ח מציין כי תעשיית האופנה עלולה להפוך ל"כוח לטובה" באפריקה - אם יקרו שינויים. כרגע, התעשייה מהווה מקור עיקרי להכנסות ותעסוקה מיצוא עבור היבשת, כאשר הדו"ח מעריך כי היא תומכת כיום בפרנסה של כ -50 מיליון איש באזור. "הראיות שלנו חושפות את החשיבות האסטרטגית של תחום הטקסטיל והלבשה באפריקה שמדרום לסהרה לצמיחה כלכלית ויצירת מקומות עבודה", נכתב.
לכן, לפי מחברי הדו"ח שמה שצריך לעשות הוא לא לשים קץ לייצור הטקסטיל באזור, אלא ליישם במפעלי הטקסטיל כללים להגנה על הסביבה, ומעבר לשימוש בר-קיימא במשאבים, כמו גם יישום תנאי עבודה הוגנים. "יצרנים, מותגים, קמעונאים, משקיעים, ממשלות וצרכנים חייבים לפעול כעת על מנת להבטיח שלתעשיית האופנה תהיה 'טביעת רגל הוגנת' באפריקה", נכתב בדו"ח.